Evropske berze u blagom plusu, evro iznad 1,14 dolara, zlato i nafta jeftiniji

Evropske berze u blagom plusu, evro iznad 1,14 dolara, zlato i nafta jeftiniji

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi zatvorili su trgovanje u ponedeljak sa skromnim dobicima. Londonski FTSE100 dobio je na vrednosti 0,30 odsto, frankfurtski DAX je ojačao 0,28 odsto, a indeks berze u Parizu porastao je 0,53 odsto.

Najveći gubitnik u ponedeljak bio je francuski sektor telekomunikacija nakon kolapsa pregovora Orangea i Bouyguesa o predloženom povezivanju, vrednom 10 milijardi evra.

Iako su cene nafte i danas značajno pale, “brent” za 1,53 odsto, na 38,08 dolara a američka WTI za 1,85%, na 36,11 dolara po barelu,  to nije uticalo na tržišta onom snagom kao na početku godine, uglavnom zbog činjenice da američki dolar nije ni blizu tako jak kao pre tri meseca kada se očekivalo da će Federalne rezerve u više navrata povećavati kamatne stope.

evro dolar U odnosu prema zajedničkoj evropskoj valuti dolar je danas dodatno oslabio, 0,13 odsto, na 1,1406 dolara za evro.

Tokom prva tri meseca ove godine dolar je prema evru oslabio 4,6 odsto, što je njegov najveći kvartalni pad prema evru od 2011., dok je prema japanskoj valuti dolar oslabio 6,4 odsto, situacija koja je poslednji put zabeležena u početku finansijske krize.

Unca zlata danas je pojeftinila 0,47 odsto, na 1216,85 dolara. Na nedeljnom nivou zlato je na dobitku 0,28 odsto, dok je u poslednjih mesec dana cena zlata pala 0,59 odsto. Ipak, od početka godine vrednost zlata je porasla 14,74 odsto.

U odnosu na isti dan prošle godine, zlato je skuplje 1,97 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Osnovano Udruženje preduzetnika “Pokreni se za posao”
Next Javni dug Srbije smanjen na 24,9 milijardi evra

You might also like

Svetske berze

Svetske berze: Oprezna trgovina, investitori se pitaju koja će Trampova predizborna obećanja proći u Kongresu

Cene akcija na svetskim berzama rasle su i protekle nedelje, međutim investitori su bili oprezni dok je obim trgovanja, zbog božičnih praznika bio za skoro trećinu manji.

Berza

Ubrzana inflacija u SAD podstakla tražnju za plemenitim metalima

Slabiji dolar i strah od ubrzane inflacije u SAD povećali su apetite investitora za plemenitim metalima, koji su oduvek bili zaštita od inflacije.

Berza

Beogradska berza: Komercijalna dominirala, Tehnogas dobitnik dana

Trgovački dan za nama doneo je solidan promet i snažan rast indeksa Belex15 od 1,3% na 637 poena. Beogradska berza zabeležila je ukupan promet od nepunih 138 miliona RSD (1,1 milion