Država traži sedam miliona evra za 25 posto Galenike

Država traži sedam miliona evra za 25 posto Galenike

Vlada Srbije je danas raspisala javni poziv za izbor strateškog partnera za Galeniku. Potencijalni investitor bi dokapitalizacijom stekao 25 odsto akcija kompanije.


Predviđeno je da partnerski odnos investitora sa državom traje najduže pet godina, a minimalni ulog može biti sedam miliona evra.

Kako je definisano tenderom, strateški partner može biti domaća ili strana kompanija čiji poslovni prihodi u 2015. godini nisu bili manji od 50 miliona evra i čija vrednost imovine prevazilazi 100 miliona evra. Kao jedan od uslova navedeno je i da budući vlasnik odredi pet rukovodilaca kojima će biti povereno upravljanje Galenikom za vreme trajanja strateškog partnerstva.

Kada je o rokovima reč, privatizaciona dokumentacija biće dostupna zainteresovanim ulagačima od 11. aprila.

Naknada za otkup dokumentacije iznosi 300.000 dinara. Krajnji rok za podnošenje prijava je 4. maj do 15 časova. Prijava se podnosi Ministarstvu privrede u zatvorenoj koverti.

foto: sputniknews.com

foto: sputniknews.com

Inače, svi zainteresovani su dužni da na ime obezbeđenja ponude uplate depozit u iznosu od 100.000 evra. Sredstva se mogu platiti u gotovini ili polaganjem prvoklasne bankarske garancije.
Ministar privrede Željko Sertić i ranije je najavljivao da će biti raspisan tender za strateškog partnera. Dodao je da se istovremeno moraju rešavati nagomilani dugovi tog preduzeća iz prethodnog perioda.

Prema njegovim rečima, cilj je da Galenika dobije strateškog partnera koji bi unošenjem svežeg kapitala i nove tehnologije omogućio da ta kompanija nastavi da radi i iskoristi sve potencijale.

Ukupan dug kompanije iznosi oko 220 miliona dolara, dok je oko 50 miliona vezano samo za banke sa kojima se teško pregovara. Ostatak čine ostatak obaveze Galenike prema državnim poveriocima.

„Dugovi su ozbiljno opterećenje. Mi smo razgovarali sa nekoliko zainteresovanih kompanija, koje su postavljale druge uslove za regulisanje farmaceutskog tržišta”, rekao je ministar za Tanjug, dodajući da je to „kompleksna stvar koja ne zadire u klasičnu privatizaciju”.

Izvor: GdeInvestirati/Politika
Previous Stotine miliona evra od Ikee i Plaze
Next Hrvatska: Misteriozni bogataš želi 10.000 ha zemlje

You might also like

Društvo 0 Comments

Rekord aerodroma Nikola Tesla u avgustu

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” saopštio je u petak da je u avgustu ove godine imao 590.292 putnika, što je tri odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

General Electric pomaže da se poveća proizvodnja TE Nikola Tesla

Kompanija General Electric Power Services je danas objavila da će ove godine završiti modernizaciju TE Nikola Tesla, EPS-ove najveće elektrane na ugalj u Srbiji.

Industrija 0 Comments

Thyssenkrupp: Pad profita za 60 odsto

Nemački inženjerski gigant Thyssenkrupp u prvih šest meseci poslovne godine zabeležio je pad profita za preko 60 odsto, zbog čega je snižena projekcija godišnjeg profita.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply