Ugroženo primirje u Siriji, najžešće borbe oko Alepa

Ugroženo primirje u Siriji, najžešće borbe oko Alepa

Prekid vatre u Siriji prekršen je više puta u poslednja 24 sata, javljaju strane agencije, iako se njihovi izvestaji razilaze u tome ko je za to kriv – zapadne agencije odgovornost pripisuju snagama vlade u Damasku, a ruski Tass pripadnicima takozvane “umerene opozicije”.

AP prenosi da je najmanje 25 vladinih i 16 opozicionih boraca, u koje je ubrojao pripadnike džihadističkih milicija, poginulo u borbama južno od Alepa.

Američka agencija navodi da je Nusra front, blizak Islamskoj državi, preuzeo kontrolu nad selom Tel al-Ais, koje kontroliše glavnu saobraćajnicu između Damaska i Alepa, i da se tamo borbe nastavljaju.

Opservatorija navodi da su, osim Al Kaide i Nusra fronta, na koje se prekid vatre i ne odnosi, takođe i milicije, koje predvodi Ahrar al Šan, takođe zauzele neke položaje vladinih snaga u provinciji Latakija.

Šef ruskog koordinacionog centra u Siriji, general Sergej Kuraljenko, izjavio je da je o tome obavestio američke kolege i da je Nusra front u oblastima južno i zapadno od Alepa preuzeo punu kontrolu nad naoružanim grupacijama koje su ranije svrstane u legitimnu opoziciju.

“Određeni broj naoružanih jednica, uključujući one koje sebe nazivaju umerenom opozicijom, pokušale su da pokrenu ofanzivu protiv vladinih snaga”, rekao je Kuraljenko i dodao da su se napadači posle dvočasovnih borbi povukli iz okruga Šeik Maskud u Alepu, prenosi Tass.

AP ocenjue da su to najžešće borbe u Siriji od kako je prekid vatre stupio na snagu 27. februara, koje prete da Rusiju ponovo uvuku u sirijski sukob.

S druge strane, portparol takozvane Slobodne sirijske armije, koju podržavaju SAD, optužio je vladu za kršenje prekida vatre. Kao primer, navode da su od bombi koje su pale na Deir al-Asafir, istočno od Damaska, poginula 33 civila, što je neke opozicije grupe navelo da preispitaju svoj odnos prema prekidu vatre, navodi AP.

Vladine snage, istovremeno, nastavljaju ofanzivu prema Karjatainu, gradu na pola puta između Damaska i Palmire, odakle su nedavno isterale džihadiste Islamske države.

AFP prenosi da je Katar, koji podržava sirijsku opoziciju, upozorio da vazdušni udari vladinih snaga na Deir al-Asafir, mogu “torpedovati” primirje.

Izvor:Tanjug
Previous Zubin potok: Bačena bomba na halu gde treba da govori Vučić
Next Nordea bank: Moguće je da ECB svakom građaninu pokloni 1.300 evra kako bi sprečila deflaciju

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Libija: Spor oko najvažnijeg naftnog postrojenja

Šest zapadnih zemalja zatražilo je zajedničkom deklaracijom da sva naftna postrojenja u Libiji “bezuslovno i neodložno” ponovo budu stavljena pod kontrolu vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

Geopolitika 0 Comments

Putin: Otopljenje odnosa Moskve i Vašingotna nije moguće dok SAD ne počnu da poštuju ruske interese

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je danas žaljenje što su odnosi njegove zemlje i Sjedinjenih Američkih Država “zamrznuti”, javljaju ruski mediji.

Geopolitika 0 Comments

Moldavija: Hiljade ljudi marširalo za ujedinjenje sa Rumunijom

Više hiljada građana Moldavije marširalo je juče ulicama prestonice Kišinjeva, pozivajući na ujedinjenje s Rumunijom i obnovu unije koja je trajala od 1918. do 1940. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply