Fed, dolar, nafta –  “trojstvo” koje je obeležilo prošlu nedelju na svetskim berzama

Fed, dolar, nafta – “trojstvo” koje je obeležilo prošlu nedelju na svetskim berzama

Američke Federalne rezerve, dolar, nafta – ovo je “trojstvo” protekle nedelje određivalo smer kretanja na svetskim tržištima kapitala. I dok su američke berze prošlonedeljno trgovanje zatvorile u plusu, vodeće evropske i japanska berza su na nedeljnom nivou zabeležile gubitak.

U svom prvom javnom nastupu, nakon što je Fed na sastanku polovinom marta ostavio kamatne stope nepromenjene, predsednica američke centralne banke Janet Yellen poručila je da su globalni rizici i dalje prisutni, uključujući nesigurnost u vezi rasta kineske ekonomije i niskih cena nafte. Zbog tih rizika smatra da bi Fed trebao biti oprezan po pitanju povećanja kamatnih stopa.

Nakon izjave predsednice Federalnih rezervi, vrednost dolara je u odnosu na vodeće svetske valute oslabila. ICE, dolarov indeks, koji meri vrednost američke u korpi najvrednijih valuta pao je tokom prošle nedelje 1,6 odsto.

Cena nafte se spustila za više od 4 odsto, nakon što je saudijski princ prestolonaslednik Mohammed bin Salman u petak izjavio da će Saudijska Arabija zamrznuti proizvodnju ako drugi ključni proizvođači, uključujući Iran, preduzmu sličnu meru. Iran je već ranije najavio da neće zamrznuti proizvodnju dok ne dostigne nivo od pre uvođenja sankcija, što dovodi u sumnju mogući dogovor izvoznika nafte o zamrzavanju proizvodnje “crnog zlata”

U takvom okruženju, cene akcija na Wall Street-u protekle su sedmice porasle. Dow Jones je ojačao 1,6 posto dok je S&P 500 porastao 1,8 posto, a Nasdaq indeks 3 posto.

Pozitivno na Wall Street je uticao i izveštaj o zaposlenosti u SAD. Najnoviji podaci pokazali su da je u martu u SAD otvoreno 215.000 novih radni mesta.Analitičari su predviđali 203.000 mesta. Takođe, blago je porasla i stopa nezaposlenosti, sa 4,9% u februaru na 5 odsto u martu.

S druge strane, rast vrednosti evra i jena prema dolaru ne ide u prilog izvozno orjentisanim tržištima u Evropi i Japanu, te su vodeće berze na nedeljnom nivou uglavnom beležile gubitke.

Frankfurtski DAX oslabio je 0,6 posto, pariški CAC 0,2 posto, na 4.322 bodova. Slabljenje britanske valute pomoglo je londonskom indeksu berze FTSE100 da na nedeljnom nivou ojača 0,7 odsto.

Zbog strahovanja da će građani Velike Britanije glasati za izlazak iz Evropske unije, funta je u ovoj godini najnestabilnija valuta razvijenih tržišta. U odnosu na 16 svetskih valuta, britanska je oslabila najmanje 2,7 odsto, izračunao je Bloomberg. Prema američkom dolaru u petak oslabila 1,1 odsto na 1,4199 dolara, dok je u odnosu na evro pala 1,02 odsto 12487 EUR/GBP, najniži nivi od novembra 2014.

Indeks berze u Tokiju, Nikkei pao je 4,9 odsto, čemu je uz jak jen doprineo i izveštaj Centralne banke Japana o padu raspoloženja poslodavaca na najniži nivo u tri godine.Takođe, velike firme planiraju smanjenje kapitalne potrošnje, što bi moglo dodatno usporiti ionako usporen rast treće po veličini svetske ekonomije.

Izvor:Agencije
Previous Moskva: Konzerve sa hranom za astronaute hit na tržištu
Next Sertić: Trenutno postoje dva modela za PKB, uskoro odluka

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Svet očekuje nova kriza, zlato i srebro će ponovo dominirati

Svet će neizbežno ući u krizu, a zlato i srebro će se ponovo pojaviti kao pravi novac, izjavio je Claudio Grass, nezavisni savetnik u industriji plemenitih metala.

Svetske berze 0 Comments

Cink na najvišem nivou od 2008. godine, stručnjaci prognoziraju deficit na tržištu

Zatvaranje dva velika svetska rudnika cinka, i pad zaliha poslali su cene ovog metala na najviše nivoe od marta 2008. godine.

Beogradska berza: Blok transakcija Nedić agrara doprinela prometu

Blagi oporavak tržišta akcija uz niske promete nastavljen je drugi dan zaredom. Indeks Belex15 ojačao je 0,4% na 622,4 poena, dok je redovni promet u trgovanju iznosio 5,8 miliona RSD

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply