Nordea bank: Moguće je da ECB svakom građaninu pokloni 1.300 evra kako bi sprečila deflaciju

Nordea bank: Moguće je da ECB svakom građaninu pokloni 1.300 evra kako bi sprečila deflaciju

Evropska centralna banka (ECB) bi svakom građaninu Evrozone mogla isplatiti po 1.300 evra, ako se ne pronađe drugi način za podsticanje inflacije, smatraju stručnjaci Nordea Bank.

ECB se ogradila od ideje o isplati gotovine, poznatijoj kao “novac iz helikoptera”, nakon što je glavni ekonomista te institucije kazao da, teorijski gledano, ta opcija nije isključena. Ta institucija već troši više milijardi evra u okviru programa kvantitativnog labavljenja za stimulisanje rasta ekonomije i podizanje inflacije.

“O konceptu ‘novca iz helikoptera’, u okviru kog bi Evropska centralna banka (ECB) štampala i direktno delila novac građanima evrozone, trenutno se ne raspravlja unutar upravnog saveta ECB-a”, izjavio je u sredučlan izvršnog odbora te institucije Benoit Coeure, dodajući da je mišljenja da se time ne bi postigao željeni efekat, ako ne bi došlo do uspostavljanja određenog mehanizma podele rizika sa vladama.

Prema najjednostavnijoj verziji te mere, centralne banke bi finansirale podsticajne programe vlada. Međutim, budući da statut ECB-a to ne dopušta, ta institucija bi, prema mišljenju regionalne baltičke banke, trebalo da razmotri direktnu isplatu gotovine građanima 19-člane Evrozone.

Kako su izračunali u Nordea bank, ECB bi mogla priuštiti gubitak od 444 milijarde evra, što bi odgovaralo isplati od po 1.300 evra svakom građaninu Evrozone.

Procena se temelji na kapitalu koji nacionalne vlade uplaćuju centralnim bankama Evrozone i na profitu koji banke generišu držeći aktive poput zlata, prenosi agencija Reuters.

“Pre samo nekoliko godina, program otkupa vladinih obveznica je za ECB delovao kao nešto nemoguće”, izjavio je jedan od analitičara Nordee Jan von Gerich, dodajući da centralne banke moraju isprobati nešto novo.

Prema podacima objavljenim pre tri dana, potrošačke cene u Evrozoni nastavile su u martu da padaju, a pad cena nafte smanjio je dugoročna inflatorna očekivanja blizu rekordno niskih nivoa, podseća Reuters

Izvor:Agencije
Previous Ugroženo primirje u Siriji, najžešće borbe oko Alepa
Next Moskva: Konzerve sa hranom za astronaute hit na tržištu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

John Hardy: Jen skače jer Aso odbija velika očekivanja

Jen je preko noći porastao usled frustracija da se Japan ne kreće jasno napred sa „narednom fazom“ fiskalne koordinacije centralne banke, jer je japanski ministar finansija Aso izjavio da veličina

Najvažnije vesti 0 Comments

Saxo Bank: Prognoza za drugi kvartal 2017 – evropske akcije će nadmašiti američke i japanske

Reflatorno trgovanje koje je počelo pre pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD ubrzalo se u prvom kvartalu uz poboljšanje globalnih ekonomskih podataka i iznenađenje nasuprot očekivanjima. Akcije na

Makroekonomija 0 Comments

Moody’s: Brazil ne izlazi iz u duboke recesije

Nadolazeće Olimpijske igre u Rio de Janeiru doneće gradu neka trajna infrastrukturna poboljšanja, kao i privremeno povećanje poreznih prihoda, no kada taj događaj završi, zemlja će se još jednom probuditi

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply