Nagorno Karabah: Azerbejdžan proglasio jednostrani prekid vatre, jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi nastavljeni

Nagorno Karabah: Azerbejdžan proglasio jednostrani prekid vatre, jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi nastavljeni

Azerbejdžan je danas proglasio jednostrani prekid vatre nakon žestokih sukoba sa jermenskim snagama u regionu Nagorno Karabah, ali je zapretio da će uzvratiti ako njegove snage budu napadnute.

“Azerbejdžan, pokazujući dobru volju, odlučio se na jednostrani prekid neprijateljstava”, saopštilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se, međutim, upozorava da će “osloboditi sve (od strane Jermenije) okupirane teritorije” ako jermenske snage “ne prekinu provokacije”, prenosi AFP.

Jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi nastavljeni

Jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi u Nagorno Karabahu nastavljeni iako je Azerbejdžan ranije danas proglasio jednostrani prekid vatre.

Jermenski zvaničnik Dejvid Babajan rekao je za AFP da sukobi nisu zaustavljeni duž linije fronta.

“Žestoke borbe su u toku u jugoistočnim i severoistočnim delovima fronta u Karabahu”, rekao je on.

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcun Ovanisjan je, takođe, demantovao da je došlo do prekida vatre i ocenio takvu izjavu Azerbejdžana kao “zamku koja ne znači primirje”.

Fotograf AFP-a u azerbejdžanskom gradu Terter, koji je udaljen oko 10 kilometara od linije fronta, rekao je da se danas popodne s vremena na vreme čula pucnjava.

Rusija i Zapad pozivaju na prekid vatre

U sukobima snaga dve zemlje u noći između petka i subote u Nagorno Karabahu poginulo je 12 azerbejdžanskih i 18 jermenskih vojnika.

Prema poslednjim podacima u okršajima je ubijeno 30 vojnika. Ukupno 18 jermenskih vojnika ubijeno je u borbama sa vojskom Azerbejdžana u Nagorno Karabahu, izjavio je juče predsednik Jermenije Serž Sarkisijan.

Rusija i Zapad apelovali su na sve strane u sukobima da pokažu uzdržanost, dok je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na “hitan prekid vatre”.

Izvor:Tanjug
Previous Vučić: Bombu na sportsku halu u Zubinom Potoku bacili Srbi, nek im je bogom prosto
Next Ljajić: Najbolji rezultati srpskog turizma u poslednjih 10 godina

You might also like

Geopolitika

Turska vojska pokrenula najveću vojnu akciju u Siriji

Turska vojska i snage međunarodne koalicije pokrenule su u sredu operaciju proterivanja Islamske države (IS) sa sirijskog lokaliteta Jarablos koji se graniči s Turskom, objavila je kancelarija turskog premijera.

Geopolitika

Japanski premijer krajem decembra u Perl Harboru

Japanski premijer Šinzo Abe najavio je danas da će posetiti Havaje 26. i 27. decembra gde će se sastati sa američkim predsednikom Barakom Obamom i kao prvi japanski lider odati

Geopolitika

Duterte poručio Sjedinjenim Državama da se pripreme da napuste Filipine

Flipinski predsednik Rodrigo Duterte poručio jeu petak Sjedinjenim Američkim Državama da se pripreme za moguće ukidanje vojnog dogovora, kojim je Vašingtonu omogućeno da rasporedi vojnike i opremu za vežbe u