Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu, ima žrtava

Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu, ima žrtava

U Nagorno-Karabahu, području na teritoriji Azerbejdžana pod kontrolom lokalnih jermenskih snaga i jermenske vojske, izbile su jake borbe sa azerbejdžanskim snagama, saopštilo je danas jermensko Ministarstvo odbrane.

Portparol Ministarstva Artsrun Hovhanisjan je za agenciju AP rekao da se borbe odvijaju duž čitave “kontrolne linije” koja razdvaja Nagorno-Karabah od ostatka Azerbejdžana.

Hovhanisjan je u odvojenoj objavi na Fejsbuku naveo da su obe strane pretrpele gubitke, kao i da je pogođen jedan azerbejdžanski helikopter.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je u subotu da su oružane snage Jermenije prekršile primirije duž linije kontakta 127 puta u posljednja 24 časa.

U saopštenju se dodaje da je jermenska vojska upotrijebila minobacače i tešku artiljeriju.

Predstavnica MIP-a Rusije Marija Zaharova saopštila je da Moskva pažljivo razmatra informacije koje dolaze sa Nagornog Karabaha.

Rat za Nagorno-Karabah

Rat za Nagorno-Karabah je trajao od februara 1988. do maja 1994. između Republike Azerbejdžan i većinskih Jermena iz Nagorno-Karabaha uz podršku Republike Jermenije.

Na referendumu koji je održan u Nagorno-Karabahu većina glasača je glasala za pripajanje Jermeniji, dok su referendum bojkotovali Azeri Nagorno-Karabaha. Kako se raspad Sovjetskog Saveza približavao, počeli su sve nasilniji sukobi između Jermena i Azera, što je dovelo do etničkog čišćenja sa obe strane.

Proglašenje nezavisnosti Azerbejdžana od Sovjetskog Saveza uvelo je ovaj region u još veći konflikt. Kao što je Azerbejdžan proglasio nezavisnost od Sovjetskog Saveza, jermenska većina u Nagorno-Karabahu glasala je za otcepljenje od Azerbejdžana i proglasila nepriznatu Republiku Nagorno-Karabah.

Kao rezultat sukoba, raseljeno je čak 230.000 Jermena iz Azerbejdžana i 800.000 Azera iz Jermenije i Karabaha. Nagorno-Karabah je pod kontrolom jermenske vojske i lokalnih snaga otkad je okočan rat na tom području 1994. godine.

Izvor:Agencije

Previous Tržište nekretnina u Libanu pod pritiskom sunitsko-šiitskih tenzija u regionu
Next Kina: Carina na čelik od 14,5 do 46,3 odsto

You might also like

Geopolitika

Iran privremeno zabranio kompanijama prevoz nafte iz Iračkog Kurdistana

Uprkos tvrdnjama da će ostati „večni prijatelji Kurda“ Iran je navodno privremeno zabranio svojim kompanijama prevoz naftnih derivata iz Iračkog Kurdistana.

Geopolitika

Zajedničke vojne vežbe Kine i Rusije u spornim vodama Južnog kineskog mora

Kina i Rusija počeće danas vojne vežbe u Južnom kineskom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Kine, javlja danas AFP, uz opasku da je reč o demonstriranju snage nakon što je

Geopolitika

Severna Koreja preti “preventivnim” napadom na Seul

Severna Koreja saopštila je danas da je njena vojska spremna za preventivni napad da bi “oslobodila” jug korejskog poluostrva, ukoliko bude procenila da američke i južnokorejske trupe, trenutno angažovane u