Preduzetništvo nije lako, ali se isplati

Preduzetništvo nije lako, ali se isplati

Najveći deo privreda razvijenih zemalja, često preko 90 odsto, čine porodična preduzeća, a u Srbiji i dalje glavnu reč vode državne firme.

 

Preduzetnika je malo – 220.000, i na njih se često gleda s podozrenjem, neretko, kao na one koji nisu uspeli da se zaposle u javnom sektoru. Iako nedavno istraživanje Svetske banke pokazuje da polovina građana smatra da bi bila sposobna da se bavi privatnim poslom, tek svaki dvanaesti nešto preduzima tim povodom. Oni koji su već u preduzetničkim vodama kažu da nije lako, ali se ne kaju što su rizikovali.

Aleksandra je završila Ekonomski fakultet, specijalizovala marketing na FON-u, radila u tri firme i posle 10 godina, kada je ostala trudna, ostala je i bez posla.

Posle porođaja, u 36. godini, nije uspela da nađe odgovarajući posao i počela je povremeno da radi kod proizvođača kolača.

“Prošlo je par meseci, ja vidim oglas ‘Pokreni se za posao’. Konkurišem i posle mesec dana su me zvali, rekli da sam prošla prvi krug, pa onda drugi krug, treći. U isto vreme i Biro za zapošljavanje je otvorio konkurs za sredstva za samozapošljavanje i to su mi javili, i nekako – to me je ohrabrilo. Da mi nisu ta dva biznis plana prošla, ne znam da li bih bila privatnik”, kaže Aleksandra Blanuša Knežević iz preduzeća “Tortina”.

foto: rtcg.me

foto: rtcg.me

Posle dve i po godine, počela je da zarađuje i ne kaje se što je ušla u privatne vode.

Ne kaju se ni prijateljice Violeta i Sonja. Kada je jedna od njih pre šest godina dobila bebu, dobile su ideju da pokrenu proizvodnju na srpskom tržištu nepoznatih, zdravih i ekoloških, pelena od bambusovih vlakana. Potrošile su ušteđevinu, uzele kredit, dobile dve mašine iz programa “Pokreni se za posao”.

“To je 10.000–15.000 evra, to su pare koje u proizvodnji još nismo vratile. Sada smo zadovoljne, mi smo četiri godine, Sonja i ja, volontirale u svojoj firmi. Naši saradnici, radnici su uvek bili plaćeni”, govori Violeta Matijević iz firme “Daj Daj”.

Dve prijateljice rade u garaži, a nastupaju na međunarodnim sajmovima. Pelene prodaju u 45 robnih kuća i nekoliko poznatih trgovinskih lanaca i kreću u izvoz.

“Čim otvorite firmu u državi, vi ste dužni. E, kad bi me neko pitao, ja bih rekla da se tu nešto promeni”, kaže Violeta.

Za sedam godina, uz podršku programa “Pokreni se za posao”, koji je započeo Filip Moris, pokrenuto je 490 preduzeća i zaposleno 1.600 ljudi – i, kažu, nije tačno da nemamo preuzetničkog duha i ideja.

“Interesovanje je jako veliko od strane potencijalnih preduzetnika, jer za ovih sedam godina imamo 12.000 prijava. Postoje brojne prepreke koje početnici, posebno na početku, doživljavaju, tako da mislim da se ubuduće treba baviti time da za početnike, za godinu, dve, tri, damo olakšice što se tiče fiskalnih, a još više parafiskalnih nameta”, smatra Milivoje Jovanović, direktor programa “Pokreni se za posao”.

Dobro bi došla i pomoć u plasmanu proizvoda, posebno u inostranstvu, i to će biti osnovni zadatak Udruženja “Pokreni se za posao”, koje će početi da radi od naredne nedelje.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Facebook bi mogao da napravi sedam milijardi dolara prihoda
Next Huawei ostvario najveći rast prihoda još od 2008. godine

You might also like

Kompanije 0 Comments

Mostar: Na Međunarodnom sajmu privrede učestvovaće 50 firmi iz Srbije

Privredna komora Srbije najavila je da će na Međunarodnom sajmu privrede koji počinje u Mostaru učestvovati 50 kompanija iz Srbije iz različitih sektora.

Preduzetništvo 0 Comments

3D štampač je revolucionarno rešenje, ali ga mi nećemo kupovati

Kada su se pojavili 3D štampači, i ubrzo našli svoju primenu u mnogim industrijama, pojavili su se mnogi potencijalni preduzetnici sa sijalicom iznad glave i željom da uz jedan takav proizvod

Tema dana 0 Comments

NBS: Privrednicima otvaranje računa bez papira

Privrednici nisu dužni da potrebnu dokumentaciju za otvaranje računa u banci dostavljaju u papirnom obliku, podsetila je Narodna banka Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply