Naplata putem PayPala moguća između fizičkih i pravnih lica u Srbiji

Naplata putem PayPala moguća između fizičkih i pravnih lica u Srbiji

Iako je korišćenje PayPal-a omogućeno osim za transakcije između rezidenata u Srbiji, država nema mehanizam kontrole, pa je moguće koristiti ovaj servis među pravnim i fizičkim licima unutar zemlje.

U praksi to znači da pravna lica u međusobnom prometu moraju da prebacuju novac na devizni račun, zbog legalnosti poslovanja, dok fizička lica mogu da koriste PayPal u punoj snazi, bez ikakvih posledica.

Problem sa deviznim zakonom omogućava da novac izlazi iz zemlje, ali ne i da se njime trguje unutar nje.

Ne postoji način na koji država može da proveri ove finansijske transakcije.

Naplata putem PayPala omogućena je za pravna i privatna lica iz Srbije pre nešto manje od godinu dana. Ali uz jedno ograničenje — rezidenti Srbije ne mogu međusobno da vrše transakcije.

Ovo pravilo znači da domaća kompanija sa svojom online prodajom može da bude u prekršaju ako do nje dođe rezident naše zemlje i kupi proizvod/uslugu putem PayPala. Pored toga, znači i da domaće kompanije ne mogu da grade lokalne biznise oslanjajući se na PayPal (a alternativa procesiranja kartica nije bajka).

Rupa u zakonu?

Problem leži u Zakonu o deviznom poslovanju koji onemogućava transakcije u stranim valutama između rezidenata (izuzetak predstavljaju samo transakcije u nekretninama).

Međutim, kada je PayPal u pitanju, ovo pravilo država ne može da kontroliše zato što PayPal ne pruža informacije o rezidenciji platioca.

Informacije o izvršitelju plaćanja koje PayPal omogućava su: ime i prezime, mail adresa, svrha plaćanja, datum i iznos uplate i zemlja registracije.

Ovi podaci nisu dovoljni da se utvrdi rezidentura.

Čak i ukoliko korisnik unosi svoje druge podatke (ulogujući se ili unoseći detalje za pošiljku), rezidentura onoga koji plaća nije nedvojbeno utvrdljiva, jer ne znamo čiju karticu koristi u pozadini za plaćanja (možda tetke iz Austrije).

Kako to izgleda u praksi?

Car:go aplikacija za naručivanje vožnje od prvog dana korsti PayPal za instant transakciju na mobilnom telefonu.

Foto: mts.rs

Foto: mts.rs

Osnivač ove aplikacije Vuk Guberić kaže da pri korišćenju Car:Go aplikacije ne koristi keš, nema kusura niti provlačenja kartica. Sve se obavlja uz nekoliko next, next, next.

“Našim korisnicima omogućavamo da u nekoliko klikova mogu da poruče vožnju i plate Car:Go kreditom koji su prethodno kupili putem PayPal-a. Ovo bukvalno znači da čak i ako nemaju svoj PayPal nalog ljudi mogu da se voze ako im neko uplati kredit”, objašnjava Guberić.

Jedan dodatan korak za rezidente

On dalje kaže da je način na koji se transakcije putem PayPala obavljaju i dalje prilično nepoznat našim državnim službenicima.

“Dok je za korisnike beskrajno jednostavno za korišćenje, nama kao firmi ostaje da novac sa PayPal-a prebacimo na devizni, pa na dinarski račun. Samo prebacivanje je jednostavno i nakon 36 sati novac je dostupan na računu”, kaže osnivač Car:go aplikacije.

Problem sa deviznim zakonom omogućava da novac izlazi iz zemlje, ali ne i da se njime trguje unutar nje. To je prilično apsurdno za zemlju u kojoj se svaki iole skuplji proizvod reklamira u evrima.

Izvor: Startit.rs
Previous Lalić: Radili bismo ponovo sa Simpom
Next Nije dobio podršku države, a sada pravi jedinstvene ekološke brikete

You might also like

Svetske berze

Ovaj fond od 740 milijardi dolara se kladi na rast cena nafte

Fond Franklin Templeton Investments sa imovinom u vrednosti od 740 milijardi dolara, ulaže novac u akcije proizvođača i nezavisnih istraživača nafte, kladeći se da će cena sirove nafte da nastavi

Kompanije

Proteklih 15 godina britanske banke platile kazne od 53 milijarde funti

Britanske banke izložene su različitim skandalima, uključujući manipulisanja na valutnim tržištima i referentnim kamatnim stopama, neprimerene prodaje proizvoda osiguranja kredita i složenih proizvoda zaštite povezanih s kamatnim stopama.

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Belex skočio u julu 1,6%, promet 50 miliona EUR

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, nakon što je u junu oslabio 2%, oporavio se proteklog meseca 1,6% na 722,9 poena.