Naplata putem PayPala moguća između fizičkih i pravnih lica u Srbiji

Naplata putem PayPala moguća između fizičkih i pravnih lica u Srbiji

Iako je korišćenje PayPal-a omogućeno osim za transakcije između rezidenata u Srbiji, država nema mehanizam kontrole, pa je moguće koristiti ovaj servis među pravnim i fizičkim licima unutar zemlje.

U praksi to znači da pravna lica u međusobnom prometu moraju da prebacuju novac na devizni račun, zbog legalnosti poslovanja, dok fizička lica mogu da koriste PayPal u punoj snazi, bez ikakvih posledica.

Problem sa deviznim zakonom omogućava da novac izlazi iz zemlje, ali ne i da se njime trguje unutar nje.

Ne postoji način na koji država može da proveri ove finansijske transakcije.

Naplata putem PayPala omogućena je za pravna i privatna lica iz Srbije pre nešto manje od godinu dana. Ali uz jedno ograničenje — rezidenti Srbije ne mogu međusobno da vrše transakcije.

Ovo pravilo znači da domaća kompanija sa svojom online prodajom može da bude u prekršaju ako do nje dođe rezident naše zemlje i kupi proizvod/uslugu putem PayPala. Pored toga, znači i da domaće kompanije ne mogu da grade lokalne biznise oslanjajući se na PayPal (a alternativa procesiranja kartica nije bajka).

Rupa u zakonu?

Problem leži u Zakonu o deviznom poslovanju koji onemogućava transakcije u stranim valutama između rezidenata (izuzetak predstavljaju samo transakcije u nekretninama).

Međutim, kada je PayPal u pitanju, ovo pravilo država ne može da kontroliše zato što PayPal ne pruža informacije o rezidenciji platioca.

Informacije o izvršitelju plaćanja koje PayPal omogućava su: ime i prezime, mail adresa, svrha plaćanja, datum i iznos uplate i zemlja registracije.

Ovi podaci nisu dovoljni da se utvrdi rezidentura.

Čak i ukoliko korisnik unosi svoje druge podatke (ulogujući se ili unoseći detalje za pošiljku), rezidentura onoga koji plaća nije nedvojbeno utvrdljiva, jer ne znamo čiju karticu koristi u pozadini za plaćanja (možda tetke iz Austrije).

Kako to izgleda u praksi?

Car:go aplikacija za naručivanje vožnje od prvog dana korsti PayPal za instant transakciju na mobilnom telefonu.

Foto: mts.rs

Foto: mts.rs

Osnivač ove aplikacije Vuk Guberić kaže da pri korišćenju Car:Go aplikacije ne koristi keš, nema kusura niti provlačenja kartica. Sve se obavlja uz nekoliko next, next, next.

“Našim korisnicima omogućavamo da u nekoliko klikova mogu da poruče vožnju i plate Car:Go kreditom koji su prethodno kupili putem PayPal-a. Ovo bukvalno znači da čak i ako nemaju svoj PayPal nalog ljudi mogu da se voze ako im neko uplati kredit”, objašnjava Guberić.

Jedan dodatan korak za rezidente

On dalje kaže da je način na koji se transakcije putem PayPala obavljaju i dalje prilično nepoznat našim državnim službenicima.

“Dok je za korisnike beskrajno jednostavno za korišćenje, nama kao firmi ostaje da novac sa PayPal-a prebacimo na devizni, pa na dinarski račun. Samo prebacivanje je jednostavno i nakon 36 sati novac je dostupan na računu”, kaže osnivač Car:go aplikacije.

Problem sa deviznim zakonom omogućava da novac izlazi iz zemlje, ali ne i da se njime trguje unutar nje. To je prilično apsurdno za zemlju u kojoj se svaki iole skuplji proizvod reklamira u evrima.

Izvor: Startit.rs
Previous Lalić: Radili bismo ponovo sa Simpom
Next Nije dobio podršku države, a sada pravi jedinstvene ekološke brikete

You might also like

Kompanije 0 Comments

Sertić: Trenutno postoje dva modela za PKB, uskoro odluka

Privatizacija PKB-a nije sporna kao proces, a u narednom periodu donećemo odluku o modelu privatizacije u saradnji sa Gradom Beogradom, najavio je ministar privrede Željko Sertić.

Kompanije 0 Comments

Time ukida 300 radnih mesta

Američki medijski div Time ukida 300 radnih mesta, što čini 4 odsto njegove ukupne radne snage i to putem otkaza i dokupa staža, stoji u internom memorandumu koji je Reuters dobio

Banke i finansije 0 Comments

“Royal Bank of Scotland” gasi 40 odsto IT radnih mesta

Finansijska grupacija “Royal Bank of Scotland” obavestila je zaposlene o ukidanju još 40 odsto IT radnih mesta u filijali banke u Londonu do 2020. godine, saopštila jw britanska sindikalna organizacija

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply