Evro i saudijski princ srušili indekse na evropskim berzama

Evro i saudijski princ srušili indekse na evropskim berzama

Uprkos dobrim makroekonomsklim podacima iz Evrope, SAD i Kine , vodeća evropska tržišta kapitala počela su drugo tromesečje sa gubicima.

U petak je indeks berze u Londonu FTSE100 oslabio 0,47 odsto, nemački DAX pao je 1,71 odsto, a francuski CAC 1,43 odsto. Indeks berze u Milanu zatvorio je u minusu 1,88 odsto, dok je španski IBEX35 pao 1,38 odsto.

Izveštaj američkog Ministarstva rada pokazao je da je u SAD u martu otvoreno 215.000 novih radnih mesta. Analitičari su predviđali 203.000 mesta. Takođe, blago je porasla i stopa nezaposlenosti, sa 4,9% u februaru na 5 odsto u martu.

U petak je objavljeno da je indeks menadžera nabavke (PMI) za prerađivački sektor evrozone u martu, prema podacima londonske kompanije Market, porastao na 51,6 poena, dok su prethodne procene ukazivale na rast od 51,4 odsto. Međutim cene fabričih proizvoda pali su najbržim tempom od 2009, saopštila je londonska kompanija.

Dobri makroekonomski podaci stigli su jutros iz Kine. Proizvođačka delatnost u Kini je porasla u martu ove godine prvi put u devet meseci. Zvanični indeks menadžera nabavke (PMI), koji prati aktivnost fabrika i radionica, vratio se prošlog mjeseca na 50,2 boda, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku. Privatno istraživanje pokazuje da je zabeležen najmanji pad proizvodnje u više od godine, što je pozitivan signal za drugu najveću privredu u svetu.

Međutim dobri makroekonomski podaci nisu bili dovoljni da preokrenu kretanja na berzama. Analitičari su mišljena da su pad cena nafte i nastavak rasta vrednosti evra prema dolaru glavni razlozi što su berze u Evropi zatvorile u crvenom.

Evro je danas u jednom trenutku probio granicu 1,14 dolara, međutim nakon objavljivanja američkih podatak o zaposlenosti vrednost mu je malo oslabila, na 1,1390 dolara, što je u odnosu na prethodno trgovanja za 0,10 odsto viša cena.

Princ  Mohammed bin Salman danas je za Bloomberg izjavio da će Saudijska Arabija zamrznuti proizvodnju ako drugi ključni proizvođači, uključujući Iran, preduzmu sličnu meru. Njegova izjava dolazi uoči sastanka glavnih proizvođača “crnog zlata”, na čelu sa Rusijom i Saudijskom Arabijom, u Dohi 17. aprila, na kom treba da budu razmotrene mere za stabilizaciju cena, uključujući i predlog da se pumpanje nafte limitira na određenom nivou. Kako je Iran već nagovestio da neće zamrznuti proizvodnju dok ne dostigne nivo od pre uvođenja sankcija, investitori su ovu izjavu saudijskog princa protumačili kao nagoveštaj da je dogovor u Kataru upitan.

Usled toga cene nafte su naglo pale. Cena “brent” nafte pala je 3,84 odsto, na 38,78 dolara, dok je cena američka WTI pala 3,55 na 36,98 dolara za barel.

Dobri podaci o novim radnim mestima u SAD spustili su cenu zlata na 1221,35 dolara za uncu, što je za 0,92 odsto niža cena u odnosu na juče i najniži nivo u poslednjih 6 nedelja.

Izvor:Agencije
Previous Navedite Randi Zuckerberg da investira u vaš biznis
Next Seul: Severna Koreja remeti GPS, ugrožene desetine brodova i aviona

You might also like

Berza

Evropske berze u padu zbog terorističkog napada u Barseloni

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u petak prepodne pretrpeli su gubitke, a najviše su pale cene akcija putničkih i turističkih kompanija nakon smrtonosnog napada u Barseloni.

Makroekonomija

Peter Garnry: Da li su akcije otporne na usporavanje?

Za nama je još jedan dobar kvartal za globalne akcije, s kineskim i akcijama zemalja tržišta u razvoju, koje su najviše profitirale, a slede ih evropske akcije pokrenute prilivima kapitala.

Najvažnije vesti

Međunarodna tržišta: Američki dolar ojačao, australijska valuta dobitnik nedelje

Zahvaljujući obećanju američkog predsednika da će njegova administracija u “naredne dve do tri nedelje predstaviti fenomenalan poreski plan”, dolar je u prošloj sedmici zabeležio dobitke, prve u šest nedelja.