Za razvoj tržišta nekretnina nisu dovoljne samo povoljnije kamatne stope

Za razvoj tržišta nekretnina nisu dovoljne samo povoljnije kamatne stope

Da bi stanovništvo više investiralo u nekretnine potrebno je povećanje zaposlenosti i ozbiljniji privredni rast. Ipak, povoljnije kamatne stope privukle su više kupaca nego prethodne godine.

Kamate na stambene kredite kreću se između 3.5 i 4 odsto, euribor je ispod nule.

Zbog beneficija koje dobijaju, kupci stanova se kod podizanja kredita gotovo uvek oslanjaju na Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita. Njihovi podaci za ovu godinu su nešto optimističniji nego lane. Za prva dva meseca ove godine kod NKOSK-a je osigurano 1.200 stambenih kredita. To je bolje nego 2015, kada ih je u istom periodu bilo nešto manje od 900.

Rata jednaka kao kirija

Razvoj tržišta nekretnina neće se desiti bez ozbiljnijeg privrednog rasta, kaže za Dnevnik Raško Tomašević iz Credy Agricole banke.

Foto: Raško Tomašević, bizlife.rs

Foto: Raško Tomašević, bizlife.rs

“Tek s rastom zaposlenosti biće više ljudi koji će izvesno moći da kupe stan. Sada to rade klijenti koji imaju iole siguran posao, platu”, kaže on.

Pošto je bankarska rata skoro izjednačena sa podstanarskom kirijom, građani procenjuju da se rizik isplati.

Prema podacima Kreditnog biroa Udruženja banka Srbije, krajem 2015. suma stambenih kredita iznosila je 374,62 milijarde dinara, a poslednjeg dana februara iznosila je 378,94 milijarda.

Investicija ili…

Foto: Nenad Gujaničić

Foto: Nenad Gujaničić

Da li je sada vreme i za investitore da pokupuju stanove i investiraju u nekretnine?

“Svakako da je to jedna od opcija, ali teško da će biti većih investicija građana u taj sektor”, kaže finasijski analitičar Nenad Grujaničić.

“A glavna prepreka je što su štedni ulozi kod nas mali i kreću se između 2.000 i 3.000 evra”, kaže Gujaničić.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Snažan rast akcija, evro najjači prema dolaru u poslednjih 5 meseci, nafta skuplja, zlato jeftinije
Next Ranko Rajović: Igrice pogubne za razvoj IQ kod dece

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Novi Sad: Cene stanova od 600 do 1.300 evra po kvadratu, najtraženiji mali stanovi

Na tržištu nekretnina u Novom Sadu nema značajnijih promena u odnosu na prethodne dve-tri godine, kažu u Agencijama za nekretnine.

Društvo 0 Comments

Srbija na uzlaznoj putanji u prometu nepokretnostima

U Srbiji je ostvaren značajan napredak u smanjenju sive ekonomije u oblasti trgovine nepokretnostima, poručeno je danas sa drugog međunarodnog stručnog skupa “Nauči da uspeš”, koji je okupio više od

Nekretnine 0 Comments

Prodaje se odmaralište “Borjak” u Vrnjačkoj Banji, početna cena 177 miliona dinara

“Recreatours” a.d. Beograd raspisao je javni poziv za dostavljanje neobavezujuće ponude za kupovinu odmarališta “Borjak” u Vrnjačkoj Banji.

2 Comments

  1. Rs
    March 31, 14:01 Reply
    Tržište stanova je klinički mrtvo, sve je veći broj građana koji je uzeo kredite i sada je u velikim problemima sa njegovom otplatom, a u Srbiji je danas jeftinije kupiti gotovu kuću nego je graditi.
  2. Wikiliks
    March 31, 14:02 Reply
    Upravo završeni popis je pokazao da se broj stanovnika u Srbiji u poslednjoj deceniji smanjio za 5 odsto. Po popisu, Srbija danas ima čak 30 odsto više stambenih jedinica nego domaćinstava. I u beogradskom regionu, koji jedini beleži prirast stanovništva, stambenih jedinica je za 22 odsto više nego porodica. Reč je o uludo potrošenom novcu i o mrtvom kapitalu.

Leave a Reply