Vojislav Šešelj: Presuda sa pravnog aspekta jedina moguća

Vojislav Šešelj: Presuda sa pravnog aspekta jedina moguća

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, izjavio je danas da je presuda Haškog tribunala s pravnog aspekta jedina moguća.

Šešelj je na konferenciji za novinare u prostorijama SRS, nedugo posle izricanja presude u Haškom tribunalu, rekao da je od početka znao da mu nijedan zločin ne mogu dokazati.

Foto:www.novosti.rs/Vojislav Šešelj

Foto:www.novosti.rs/Vojislav Šešelj

“Posle me više, kad sam pobedio, nije ni interesovala izrečena presuda, prođoh bez kazne a možda sam mogao bar malo da dobijem, da ne besne ovoliko srpski neprijateji i van Srbije i u Srbiji”, rekao je Šešelj.

On je rekao da su sudije u sudskom veću Jean-Claude Antonetti i Mandiaye Niang, pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska, te da su pritiscima odoleli i doneli, s pravnog aspekta, jedinu moguću presudu.

On je izrazio žaljenje što njegovi bliski prijatelji, kao što su Milan Martić, general Zdravko Tolimir koji je kako je naveo pogubljen u haškom tribunalu, Radovan Karadžić i mnogi drugi, nisu imali u sudskom veću časne i poštene sudije, navodeći da bi i oni u tom slučaju bili oslobođeni.

 

“Moj stav prema Haškom tribunalu kao antisrpskom sudu i instrumentu novog svetskog poretka nije se ni za dlaku promenio”, rekao je Šešelj i istakao da se ne oseća krivim ni za šta.

 

Ideja Velike Srbije besmrtna

Na pitanje da li će sad ideja “Velike Srbije” umreti, s obzirom na to da je tokom sudskog postupka rekao da što bude veća kazna to će ideja biti jača, Šešelj je odgovorio da je to logično pitanje, ali da je ideja “Velike Srbije” snažna i bez njega.

Foto:www.b92.net/ojislav Šešelj

Foto:www.b92.net/ojislav Šešelj

“Svojim političkim angažovanjem delićem sam doprineo toj ideji, ali ona je besmrtna”, rekao je Šešelj.

Upitan da li će tužiti Haški trinbunal za odštetu, Šešelj je rekao da je potrebno sačekati da vidi da li će tužilaštvo podneti žalbu i podsetio da je još 2012. podneo odštetni zahtev, kojim od tribunala zahteva 12 miliona evra.

Kako je dodao, taj zahtev bi sad mogao da bude povećan na 14 miliona, kako bi nadoknadio “psihičku patnju” dok je četiri godine čekao presudu i strepeo od nje.

Upitan da li će tužiti Republiku Srbiju, on je rekao da to neće činiti.

Odšteta, ako je bude, ide u humanitarne svrhe i kulturnim institucijama

On je dodao da je još rano da govori na šta će taj novac biti potrošen, ali da će veliki deo otići SRS i u humanitarne svrhe.

Foto:www.static.rtv.rs/Matica Srpska

Foto:www.static.rtv.rs/Matica Srpska

“Pomogao bih srpskim kulturnim institucijama, pre svega onima do kojih mi je najviše stalo, poput Srpske književne zadruge i Matice Srpske, ali dugo se već nosim mišlju i da pokrenem štampanje celokupne srpske književnosti do Vuka Karadžića”, naveo je Šešelj.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je dodao da njegovom oslobađajućom presudom pada u vodu optužnica protiv troje članova SRS, koji se terete za pritisak na svedoke.

“Ova presuda diskvalifikuje presude protiv njih i ne pada im na pamet da dobrovoljno odu u Hag, a mi ćemo ih braniti svim civilizovanim sredstvima”, rekao je Šešelj.

On je naveo i da ga ne zanimaju reakcije hrvatske javnosti i političara.

Dodik: Potvrda da je to bio neutemeljen politički proces

Oslobađajuća presuda Haškog tribunala Vojislavu Šešelju potvrđuje da je Tužilaštvo tog suda pokrenulo neutemeljen i politički proces, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On kaže da nije iznenađen sadržajem presude, jer je još iz procesa suđenja bilo potpuno jasno da je Tužilaštvo Haškog tribunala pokrenulo još jedan neutemeljen i politički, a ne pravni proces.

Foto:www.radiosarajevo.ba/Milorad Dodik

Foto:www.radiosarajevo.ba/Milorad Dodik

Izricanje presude Šešelju danas u Haškom tribunalu potvrdilo je sav besmisao “međunarodne pravde” koja se pokušala promovisati putem ovog tribunala.

Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da jedno iscrpljujuće, maratonsko suđenje, kakvo je imao Šešelj, dobije ovakav epilog”, ocenio je Dodik, prenela je RTRS.

 

 

Haški proces protiv Vojislava Šešelja daće doprinos pravnoj nauci

Predsednik Srpske smatra da Šešelju treba odati priznanje za istrajnost, sposobnost i spremnost da, iz potpuno neravnopravnih uslova i nefer suđenja, izađe kao pobjednik.

“Siguran sam da će haški proces protiv Vojsilava Šešelja dati veoma značajan doprinos pravnoj nauci, ali i da će poslužiti kao još jedan dokaz pravnog beščašća koje godinama promoviše Haški tribunal. Odlazeći dobrovoljno u Hag kazao je da ide da pobijedi Haški tribunal. I pobedio je”, zaključio je Dodik.

 

Dveri/DSS: Ne zaboraviti šta je Haški tribunal radio 

Pokret Dveri i DSS kažu oslobađajuća presuda Haškog Vojislavu Šešelju ne sme zamagliti činjenicu da Hag jeste politički i antisrpski sud.

U zajedničkom saopštenju, Dveri i DSS su naveli da je “od samog početka bilo jasno da je optužnica protiv Šešelja politička, a ne pravna”.

Foto:www.b92.net/Dveri DSS

Foto:www.b92.net/Dveri DSS

“Haški tribunal je, u ovom slučaju, verbalni delikt pokušao da prevede u optužnicu za pravno sumnjivo delo ‘udruženog zločinačkog poduhvata’ i druge optužbe kojih je Šešelj danas oslobođen”, ocenili su Dveri i DSS.

Oni su podsetili da je Šešelj 12 godina proveo u zatvoru i da Srbi ne smeju da zaborave “najteže presude izrečene protiv političkog, vojnog i policijskog rukovodstva Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske krajine sa ciljem da se najveća odgovornost za građanski rat pripiše Srbima”.

 

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug/Politika
Previous Američke kompanije zaposlile 200.000 ljudi
Next Sertić: Tender za Galeniku za nekoliko dana

You might also like

Društvo 0 Comments

Hrvatska: U penziju sa 67 godina života

Hrvatski radnici će odlaziti u prevremenu penziju sa 64 godine, a u starosnu sa 67 godina života– najvažnija je promena s kojom će Vlada premijera Tihomira Oreškovića izaći pred Brisel,

Društvo 0 Comments

Kalifornija najveće svetsko tržište marihuane

  Danijel Ji, viši potpredsednik komunikacija američke kompanije za proizvodnju i prodaju kanabisa “Medmen”, ističe da će godišnja prodaja marihuane u američkoj saveznoj državi Kaliforniji iznositi više od sedam milijardi

Društvo 1Comments

Nemci „rezervišu“ srednjoškolce iz Srbije za rad u staračkim domovima

Potražnja za medicinskim radnicima iz Srbije koji bi radili u Nemačkoj otišla je korak dalje, pa lanci staračkih domova sada dele promotivni materijal srednjoškolcima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply