Savet Evrope: Srbija napredovala u oblasti pravosuđa, ali…

Savet Evrope: Srbija napredovala u oblasti pravosuđa, ali…

Glavna dostignuća i reforme Srbije od 1998. godine ogledaju se u boljem pristupu sudovima, smanjenju dužine krivičnih postupaka i boljoj zaštiti prava zatvorenika na prepisku, navodi se u godišnjem izveštaju o izvršenju presuda Komiteta ministara Saveta Evrope.

Novi Zakon o katastru iz 2009. godine obezbedio je sudsko preispitivanje odluka o registraciji administrativnih vlasti, ističe se u izveštaju.

Kako se dodaje, zatvorenicima je zagarantovano pravo na prepisku u 2009. godini, koje jedino može da bude ograničeno sudskom odlukom.

U izveštaju se ocenjuje da je krivični porstupak u Srbiji ubrzan brojnim proceduralnim amandmanima iz 2013. godine, što je najuočljivije u činjenici da tužilac mora da utvrdi osnovu za optužnicu pre suđenja, a ne tokom suđenja, a krivični postupci se vode kao hitni kada su maloletnici žrtve prema specijalnom zakonu iz 2005. godine.

Srbija će, međutim, morati da isplati 736.100 evra odštete zbog presuda Evropskog suda za ljudska prava u 2015. godini, ali je ta cifra značajno manja u odnosu na 2014. godinu kada je Srbija morala da isplati 2,7 miliona evra.

Šta kaže statistika?

  • Srpske vlasti su u 2015. godini isplatile odštetu na vreme u 51 slučaju, nakon isteka roka u tri slučaja, a u 103 slucaja očekuje se potvrda o isplati.
  • Srbija ima 248 nerešenih slučajeva, što je za 27 odsto više nego 2014. godine.
  • Srbija je, takođe, među deset zemalja sa najvećim udelom slučajeva (tri odsto) pod pojačanim nadzorom.
  • U Srbiji je, u proseku, potrebno dve godine za izvršenje presude, što je kraće od proseka država članica Saveta Evrope koji iznosi 4,5 godine.
  • Najveći broj nerešenih slučajeva u Srbiji odnosi se na neizvršenje konačnih sudskih i upravnih odluka, obaveze za isplatu stare devizne štednje štedišama iz drugih bivših jugoslovenskih republika, suspenziju isplate penzija na Kosovu i Metohiji, slučaj nestalih beba iz srpskih porodilišta, zaključuje se u izveštaju.

Izvor:Tanjug
Previous Haški tribunal danas izriče prvostepenu presudu Šešelju
Next SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama

You might also like

Društvo 0 Comments

Uprava javnih prihoda: 15. avgust je rok za uplatu poreza za treći kvartal

Uprava javnih prihoda Grada Beograda saopštila je danas da je rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za fizička lica, preduzetnike i pravna lica 15. avgust

Makroekonomija 0 Comments

EU: Stopa nezaposlenosti u februaru najniža za sedam godina

Evropska kancelarija za statistiku Eurostat, saopštila je danas podatak da je nezaposlenost u evrozoni u februaru pala za 0,1 procentni poen na 9,5 odsto, što je najniži nivo od maja

Društvo 0 Comments

Evropska komisija: Predstavljena revidirana šema Plave karte

Evropska komisija predstavila je revidiranu šemu Plave karte koja omogućava visoko-kvalifikovanim radnicima da legalno migriraju u EU, izjavio je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply