SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama

SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama

Sjedinjene Države planiraju da povećaju vojno prisustvo duž istočnih granica NATO-a, u okviru napora da se osiguraju saveznici u regionu koji Rusiju smatra pretnjom, saopštila je danas američka vojska.

 

Kako prenosi “Glas Amerike” , Pentagon namerava da rasporedi oklopnu borbenu jedinicu na rotacionoj osnovi u februaru naredne godine, čime bi američko vojno prisustvo u Evropi bilo povećano na tri borbene brigade sa punom opremom, saopštila je američka komanda u Evropi.

Zvaničnici su takođe najavili da će vojska da pošalje dodatnu komunikacionu opremu u Evropu.
Prvim raspoređivanjem snaga tog obima od kraja Hladnog rata, Pentagon preduzima mere na osnovu prošlogodišnjeg predloga da se istraže načini za povećanje američke vojne spremnosti i slanje poruke Rusiji da bi bilo kakva akcija protiv američkih saveznika bila neprihvatljiva, piše VoA.

Sjedinjene Države imaju oko 62 hiljade pripadnika stalnih vojnih snaga u Evropi, od kojih su 25 hiljada vojnici. Prema novom planu, broj bi se povećao na 29.200 vojnika.

Rusija pravi nove divizije

Ministarstvo odbrane Rusije nastavlja da formira dve nove divizije u Zapadnom vojnom okrugu, kao odgovor na jačanje potencijala NATO-a u Evropi, uključujući i neposrednu blizinu ruske granice, izjavio je ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu, prenosi beogradska redakcija Sputnika.

Stalna modernizacije borbenog sastava snaga Zapadnog vojnog okruga tokom 2015. godine nastavljena je formiranjem jedinica i dve divizije“, rekao je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Po njegovim rečima, situacija na zapadu zaslužuje posebnu pažnju.

„NATO nastavlja da povćava vojni potencijal u Evropi, uključujući u neposrednoj blizini ruskih granica. Nesumnjivo, ovakva situacija ne može a da nas ne brine. Prinuđeni smo da reagujemo“, dodao je Šojgu.

Ranije je bilo saopšteno da će Ministarstvo odbrane Rusije formirati tri nove divizije u Zapadnom vojnom okrugu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Savet Evrope: Srbija napredovala u oblasti pravosuđa, ali...
Next Crnogorska ekonomija u 2015. ostvarila rast od 3,2 odsto

You might also like

Geopolitika

SAD iznenađene odlukom o povlačenju ruskih snaga iz Sirije

Američki zvaničnici su saopštili da nisu unapred bili obavešteni o odluci ruskog predsednika Vladimira Putina o povlačenju vojnih snaga iz Sirije.

Geopolitika

Kina poručila SAD i Tajvanu? Prvi nosač aviona spreman za upotrebu

Kina je saopštila da je u vodama Žutog mora izvela vežbe sa svojim prvim nosačem aviona. Ovo saopštenje dolazi nakon što je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp najavio da će preispitati

Geopolitika

Libija: Vlada zatražila od SAD da obnove vazdušne udare protiv Islamske države

Američka vojska je u vazdušnim napadima na ekstremiste Islamske države (IS) u libijskom gradu Sirtu gađala jednu lokaciju sa tenkom i dva vozila IS, rekao je portparol Pentagona.