Portugalska centralna banka snizila prognozu rasta za ovu godinu

Portugalska centralna banka snizila prognozu rasta za ovu godinu

Portugalska centralna banka snizila je prognozu rasta za ovu godinu zbog usporavanja investicija kompanija i pogoršanja izgleda globalne ekonomije.

Država u sastavu evrozone, čija je nova socijalistička vlada pod pritiskom da ublaži mere štednje i zauzda javne finansije, sada procenjuje rast bruto domaćeg proizvoda na 1,5 odsto u 2016. godini, saopšteno je iz centralne banke Portugala, a prenosi agencija AFP.

Prethodno je bio predviđan rast BDP-a od 1,7 procenata.

Vlada se još uvek drži svoje prognoze rasta privrede od 1,8 odsto za tekuću godinu, dok EU procenjuje da će on biti 1,6 odsto, a Međunarodni monetarni fond samo 1,4 procenta.

Prošle godine privreda Portugalije je porasla za 1,5 odsto, u odnosu na 0,9 procenata 2014. godine, u kojoj je zvanični Lisabon izašao iz 78 milijardi evra vrednog spasilačkog paketa pomoći EU i MMF-a.

Tada je rast bio nošen povećanjem investicija i izvoza, ali su ta dva “motora” ove godine usporila.

Prema proceni centralne banke, investicije će se ove godine povećati za samo 0,7 odsto, nakon skoka od 3,7 procenata lani. Rast izvoza će usporiti na 2,2 odsto sa 5,1 odsto u 2015, sve tromije će biti i povećanje potrošnje stanovništva, koja će u ovoj godini biti veća za 1,8 procenata u poređenju sa prošlogodišnjom stopom od 2,6 odsto, navodi AFP.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Bez popusta za struju ostaju građani koji ne budu plaćali RTS pretplatu
Next Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice

You might also like

Tema dana

Christine Lagarde: Ove stvari predstavljaju opasnost po globalni rast

Direktorka MMF-a Christine Lagarde upozorila je da finansijska ranjivost, nejednakost i politički rizici predstavljaju opasnost po globalni rast.

Najvažnije vesti

Steenova hronika: Na brzom smo prolazu, ali svi stižemo tačno na vreme

Jasno je da se usporavanje ekonomske aktivnosti u Velikoj Britaniji i Evropi dešavalo i pre iznenađujućeg referenduma, piše glavni ekonomista Saxo banke Steen Jakobsen.

Makroekonomija

NBS revidirala projekciju rasta BDP-a na između 2,3 na 2,5 odsto

Narodna banka Srbije revidirala je naviše rast BDP-a Srbije u ovoj godini sa prethodnih 1‚8 odsto na između 2,3 na 2,5 odsto, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.