Naše radnice rade za 8 evra dnevno, a nemačke za 129 evra

Naše radnice rade za 8 evra dnevno, a nemačke za 129 evra

U ukupnom broju stanovnika u Srbiji žene učestvuju s 51 odsto, a takođe čine i 51 odsto ukupnog broja nezaposlenih.

Gotovo polovina zaposlenih u Srbiji su žene, ali one ipak mnogo zarađuju manje od muškaraca. Po indeksu rodne ravnopravnosti, naša država najviše zaostaje za EU po položaju žena u oblasti rada i novca, i tu je na pretposlednjem mestu u Evropi. Od nas je gora jedino Rumunija.

No, razlika između zarade žena i muškaraca je prisutna u svim evropskim država, s tim što je ona negde manja, a negde znatno veća u korist jačeg pola. Po podacima Eurostata, žene u Evropskoj uniji zarađivale su u proseku 16,1 odsto manje od muškaraca, što znači da su na jedan evro koji su na sat zarađivali muškarci, žene dobijale 84 evrocenta. Razlika u zaradi muškaraca i žena kreće se od manje od pet odsto – u Sloveniji i na Malti, do više od 20 odsto – u Estoniji, Austriji, Češkoj, Nemačkoj i Slovačkoj.

Podaci takođe pokazuju da žene, bez obzira na to da li imaju decu ili ne, češće rade s nepunim radnim vremenom, a razlika na tom planu u odnosu na muškarce drastično se povećava s brojem dece.

Žene u Nemačkoj zarađuju za oko petinu manje od muškaraca, što je veća neravnoteža u primanjima od evropskog proseka, ali je taj jaz u platama manji na istoku zemlje. Razlika u platama između polova u Nemačkoj iznosila je prošle godine 21,6 odsto, što je ipak poboljšanje od jednog procentnog poena u odnosu na 2014, ali je još uvek iznad evropskog standarda od 16,5 odsto. U proseku, Nemice su zarađivale 16,20 evra po satu pre oporezivanja, a muškarci 20,59. Uz to, žene u Nemačkoj češće rade na slabo plaćenim radnim mestima ili sektorima i često sa skraćenim radnim vremenom. Međutim, broj zaposlenih žena u toj državi se poslednjih godina povećava.

foto: dinar

foto: dinar

Radnice u Srbiji daleko su od svojih koleginica u mnogim evropskim državama i po ceni radnog sata i po zaradama, tako da one ne samo da imaju manje plate od muškaraca za rad na istim poslovima već ne mogu ni da sanjaju zaradu koje dobijaju žene u mnogim evropskim državama. Naime, ako je zarada žena u Nemačkoj, po podacima Eurostata, 16,20 evra po satu, bez oporezivanja, žene u Srbiji rade za manje od evra na sat jer je minimalna cena radnog sata 121 dinar. To znači da žene u Srbiji, ukoliko imaju sreće da dobijaju minimalac, dnevno zarade 968 dinara za osam sati rada. To je pak osam evra. U isto vreme, žene u Nemačkoj za osmočasovno radno vreme zarade 129 evra, odnosno preko 120 evra više od radnica u Srbiji.

Razlike do kraja života

Žene u Srbiji nisu u nepovoljnijem položaju od muškaraca samo na tržištu rada već ih to prati kao usud do kraja života. Naime, i kada odu u penziju, žene su u nepovoljnijem položaju upravo zato što su tokom radnog veka imale manju zaradu. Njihove prosečne penzije su između 30.000 i 36.000 dinara i u tom rasponu je 21 odsto penzionerki, dok 58 muškaraca prima penzije između 33.000 i 39.000 dinara.

Izvor: GdeInvestirati/Dnevnik
Previous Sertić: Tender za Galeniku za nekoliko dana
Next AIK krediti poljoprivrednicima

You might also like

Društvo 0 Comments

Ko je Ljubiša Beli Preletačević?

Američki režiser Michael Moore je 2000. godine započeo kampanju kandidovanja fikusa za Kongres. “Fikusna groznica hara nacijom”, rekao je tada Moore. Njegova ideja bila je da u zemlji u kojoj

Društvo 0 Comments

Profesionalni upravnici zgrada: Plata 55.000 din, posao za 20.000 ljudi, obuke od maja

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je donelo pravilnik na osnovu kojeg će do polovine maja početi obuka profesionalnih upravnika zgrada.

Društvo 1Comments

Od države 100.000 radnika čeka 300 miliona evra

Ukupno 300 miliona evra traže skoro 100.000 srpskih radnika za sve neisplaćene zarade, a koji su ostali bez posla likvidiranjem društvenih preduzeća u poslednjih 15 godina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply