Metro se deli na dve kompanije

Metro se deli na dve kompanije

Jedan od vodećih nemačkih trgovinskih lanaca – “Metro”, saopštio je u sredu, 30. marta 2016. godine, da će podeliti svoje poslovanje na dve zasebne kompanije koje će biti listirane na berzi, nakon čega je vrednost njegovih akcija naglo skočila.

– Upravni odbor “Metroa” priprema osnivanje dve nezavisne, sektorski fokusirane kompanije, putem podele grupacije – navodi se u saopštenju koje prenosi agencija AFP.

Akcije “Metroa” su juče bile dobitnik dana na Frankfurtskoj berzi, sa skokom od preko 11,5% tokom dnevnog trgovanja, na 27,54 EUR.

Prema planu, veleprodaja i poslovanje sa hranom biće odvojeni u nezavisnu kompaniju, u čijem će sastavu biti brendovi “Metro” grupe – “Makro” i “Real”, dok će potrošačka elektronika i usluge biti koncentrisane oko maloprodajnih lanaca “Media” i “Saturn”.

Foto: www.myretailmedia.com

Foto: www.myretailmedia.com

Sadašnji generalni direktor grupacije Olaf Koh ostaće na čelu nove specijalizovane firme za veleprodaju i hranu, a poslovanje kompanije za potrošačku elektroniku vodiće sadašnji direktor “Media-Saturna” Piter Has.

Prema nemačkim medijima, manjinski akcionar “Metroa” i lanca “Media-Saturn”, Erih Kelerhals, godinama se bori za kontrolu nad preduzećem za potrošačku elektroniku. On poseduje 22% akcija i ključno pravo veta, a u više navrata je pokušao, kako pišu mediji, da smeni Hasa sa mesta direktora “Media-Saturna”.

Predsednik Nadzornog odbora “Metroa” Jirgen Štajnman izjavio je da, budući da je bilo malo preklapanja u poslovanju između ove dve celine i da je efekat sinergije bio limitiran, uprava je procenila da je podela na dva samostalna, specijalizovana preduzeća u najboljem interesu svih strana, kao i da bi to omogućilo brži i profitabilan rast oba pravna subjekta.

– Obe kompanije će biti zasebno listirane na berzi, sa vlastitim prepoznatljivim profilom, upravnim i nadzornim odborima – navodi se u saopštenju “Metroa”, koji je lani ostvario promet od 59 mlrd EUR, i koji zapošljava više od 220.000 radnika na 2.000 lokacija u 29 zemalja.

Cilj je da se svakoj kompaniji pojedinačno i njihovom rukovodstvu da puna kontrola u pogledu njihovih korporativnih strategija.

– To će dodatno povećati fokus na kupca, ubrzati rast poslovanja, pojednostaviti sistem, skratiti vreme od proizvodnje do plasmana artikla na tržište i poboljšati poslovnu izvrsnost – tvrde iz “Metroa”.

Pored toga, oba entiteta će biti u mogućnosti da samostalno nastave akvizicije i partnerske strategije, omogućavajući im da definišu svoje vlastite strategije za ekspanziju, dodaje se u saopštenju, prenosi AFP.

Izvor: GdeInvestirati/eKapija
Previous Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice
Next Čikagu preti bankrot?

You might also like

Kompanije 0 Comments

Danas potpisivanje ugovora o prodaji IMT-a

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prisustvovaće danas potpisivanju ugovora o kupoprodaji Industrije mašina i traktora (IMT) Beograd.

Transport 0 Comments

Royal Air Maroc planira letove između Kazablanke i Beograda

Srbija i Maroko ubrzavaju procedure za uspostavljanje letova između dve zemlje, nakon što je aviokompanija Royal Air Maroc saopštila da je spremna za pokretanje letova za Beograd.

Kompanije 0 Comments

Marko Čadež: Raste broj ruskih kompanija u Srbiji

Broj ruskih kompanija u Srbiji konstantno raste, sada ih je 815, a prošle godine ih je bilo manje od 700, rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply