Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

Ekonomista Goran Nikolić smatra da do radikalnog smanjenje zarada i broja zaposlenih u javnom sektoru neće biti, jer je potez radikalan.

Prema njegovoj proceni ostvarivo je najviše 30% odsto planirane racionalizacije.

Foto: Goran Nikolić

Foto: Goran Nikolić

“Zbog inertnosti onih koji sprovode reforme doći ćemo do toga da se ta otpuštanja ne dese. Ove i prošle godine nije bilo velikih otpuštanja, što je dobro. Time bi se smanjila kupovna moć, ali bi i državne institucije slabije radile”, objasnio je Nikolić na tribini koju je organizovala Fondacija Fridrih Ebert u pokušaju da nađe odgovore na pitanje da li je javni sektor u Srbiji predimenzioniran.

Srbija za zaposlene u javnom sektoru izdvaja 10,5 odsto BDP-a, što je manje od izdataka koje imaju neke centralne i istočno evropske zemlje.

“Da smanjimo izdatke za samo dva odsto bili bismo među zemljama koje najmanje u Evropi troše na javni sektor”, ističe saradnik Instituta za evropske studije.

On kaže da bi za Srbiju bio uspeh bio da javni sektor smanji sa sadašnjih sedam na šest ljudi na 100 stanovnika. Tako bismo, smatra on, bili najmanji javni sektor u Evropi.

Izvor: Danas.rs
Previous Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?
Next Priznanje diploma sa Kosova od 4.aprila

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Tanzanija planira da u devizne rezerve uključi drago kamenje

Vlada Tanzanije namerava da umesto zlata u devizne rezerve uključi drago kamenje, najavio je tamošnji ministar finansija. Po rečima ministra Phillipa Mpangoa, izrečenih na raspravi u parlamentu, u prilog dragom

Karijera 0 Comments

Nemačka traži milion radnika

Skoro milion radnih mesta je u prvom tromesečju 2016. godine u Nemačkoj bilo nepopunjeno, tačnije 974.000 upražnjenih radnih pozicija, navodi se u istraživanju IAB-a.

Kompanije 0 Comments

Srbija: Neto izvoz IT sektora veći od Železare i Fiata zajedno

U 2015. godini izvoz kompjuterskih usluga dostigao je 678,3 miliona evra, a njihov trgovinski saldo od 317 miliona evra znatno je premašio ukupan učinak kompanija Fiat Crysler Srbije i Železara Smederevo.

1 Comment

  1. Dušan
    March 31, 06:12 Reply
    O Bože! A šta je sa mojih 60 % plate što mi država mesečno otima na poreze i doprinose? Kome, čemu, za šta?

Leave a Reply