Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

Ekonomista Goran Nikolić smatra da do radikalnog smanjenje zarada i broja zaposlenih u javnom sektoru neće biti, jer je potez radikalan.

Prema njegovoj proceni ostvarivo je najviše 30% odsto planirane racionalizacije.

Foto: Goran Nikolić

Foto: Goran Nikolić

“Zbog inertnosti onih koji sprovode reforme doći ćemo do toga da se ta otpuštanja ne dese. Ove i prošle godine nije bilo velikih otpuštanja, što je dobro. Time bi se smanjila kupovna moć, ali bi i državne institucije slabije radile”, objasnio je Nikolić na tribini koju je organizovala Fondacija Fridrih Ebert u pokušaju da nađe odgovore na pitanje da li je javni sektor u Srbiji predimenzioniran.

Srbija za zaposlene u javnom sektoru izdvaja 10,5 odsto BDP-a, što je manje od izdataka koje imaju neke centralne i istočno evropske zemlje.

“Da smanjimo izdatke za samo dva odsto bili bismo među zemljama koje najmanje u Evropi troše na javni sektor”, ističe saradnik Instituta za evropske studije.

On kaže da bi za Srbiju bio uspeh bio da javni sektor smanji sa sadašnjih sedam na šest ljudi na 100 stanovnika. Tako bismo, smatra on, bili najmanji javni sektor u Evropi.

Izvor: Danas.rs
Previous Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?
Next Priznanje diploma sa Kosova od 4.aprila

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

VW od ponedeljka obustavlja i proizvodnju “Golfa”?

Proizvođač automobila Volkswagen (VW) biće primoran da u ponedeljak obustavi proizvodnju svog najpopularnijeg modela “golfa” ako se ne reši problem sa dobavljačem delova, saopštio je danas portparola VW-a.

Kompanije 3 Comments

Vučić: Validne ruska i kineska ponuda za RTB Bor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da su dve od ukupno tri ponude pristigle na tender za privatizaciju RTB Bora validne – kineska i ruska.

Evro porastao iznad 1,07 dolara, funta beleži najveći dnevni dobitak od 2009. godine

Raspoloženje na finansijskim tržištima u utorak se kretalo od zebnje,  do uzdaha olakšanja nakon govora britanske premijerke Tereze Mej o detaljima Brexita.

1 Comment

  1. Dušan
    March 31, 06:12 Reply
    O Bože! A šta je sa mojih 60 % plate što mi država mesečno otima na poreze i doprinose? Kome, čemu, za šta?

Leave a Reply