Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?

Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?

Tržište nafte pogađaju neke slabosti iz prošlosti, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Saxo Banci Ole Hansen i pita se da li je do toga došlo prebrzo i preuranjeno.

Može se tvrditi da osnovne informacije u ovoj fazi verovatno ne podržavaju održiv skok na tržištima nafte. Do skoka je došlo na osnovu vesti o zamrzavanju proizvodnje a sledi sastanak krajem aprila na kome članice i nečlanice OPEC-a moraju da donesu odluku. Ako to ne učine, to bi moglo imati značajan uticaj na cenu.

U SAD, u isto vreme, nastaviće da rastu zalihe tokom narednih nedelja, doći će do usporavanja i izvlačenja zaliha kako se budemo približavali maju mesecu, a još je nekoliko nedelja do toga, kaže Hansen.

“Rizik sa kojim se tržišta nafte sada suočavaju”

“To su trenutno negativni uticaji ali verovatno najveća briga trenutno je činjenica da tokom poslednjih šest nedelja vidimo dramatično povećanje spekulativnih interesa na duže. Ako pogledamo kretanje cena brent nafte na grafikonu možemo videti da je cena neto dugih pozicija dostigla rekord. Za svaku kratku poziciju na tržištu sada postoji skoro 10 dugih pozicija”, kaže on.

Foto: saxo bank

“U ranijim prilikama, kada se dešavalo da tržišta postaju suviše nagnuta na jednu stranu, često smo viđali oštar iznenadni oporavak u drugom pravcu, a to je rizik sa kojim se tržišta nafte sada suočavaju” objašnjava Hansen.

Nafta između 35 i 40 dolara

Probivši opet nivo iznad 40 dolara postoji rizik u bliskoj budućnosti da ćemo morati da testiramo niže vrednosti. Prvi ključni nivo koji se nameće je 35 dolara, a nakon toga takođe ćemo se suočiti i sa USD 33, ali u bliskoj budućnosti postoji rizik da vidimo da će cena brent sirove nafte otići do zone od 35 dolara, a kasnije, u drugom kvartalu će se ustaliti između 35 i 40 dolara.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Ranko Rajović: Igrice pogubne za razvoj IQ kod dece
Next Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

MMF: Rast BDP-a u Srbiji 2,5 odsto do kraja godine

Šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je danas da bi rast bruto društvenog proizvoda (BDP) u Srbiji do kraja godine trebalo da iznosi 2,5 odsto.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Aerodrom lider tržišta, obveznice podigle promet

Odličan promet na Beogradskoj berzi danas se zahvaljuje, pre svega, trgovanju državnim obveznicama.  Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 532,3 miliona RSD (4,3 miliona EUR), a Belex15 je zabeležio rast,

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Novi rekord S&P-a, Dow posustao

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao novi rekordni nivo, zahvaljujući snažnom skoku cene akcija Netflixa, dok je Dow Jones posustao zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply