Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?

Da li je cena brent sirove nafte u preuranjenom skoku?

Tržište nafte pogađaju neke slabosti iz prošlosti, ističe u svojoj analizi direktor sektora strategije trgovine berzanskim robama u Saxo Banci Ole Hansen i pita se da li je do toga došlo prebrzo i preuranjeno.

Može se tvrditi da osnovne informacije u ovoj fazi verovatno ne podržavaju održiv skok na tržištima nafte. Do skoka je došlo na osnovu vesti o zamrzavanju proizvodnje a sledi sastanak krajem aprila na kome članice i nečlanice OPEC-a moraju da donesu odluku. Ako to ne učine, to bi moglo imati značajan uticaj na cenu.

U SAD, u isto vreme, nastaviće da rastu zalihe tokom narednih nedelja, doći će do usporavanja i izvlačenja zaliha kako se budemo približavali maju mesecu, a još je nekoliko nedelja do toga, kaže Hansen.

“Rizik sa kojim se tržišta nafte sada suočavaju”

“To su trenutno negativni uticaji ali verovatno najveća briga trenutno je činjenica da tokom poslednjih šest nedelja vidimo dramatično povećanje spekulativnih interesa na duže. Ako pogledamo kretanje cena brent nafte na grafikonu možemo videti da je cena neto dugih pozicija dostigla rekord. Za svaku kratku poziciju na tržištu sada postoji skoro 10 dugih pozicija”, kaže on.

Foto: saxo bank

“U ranijim prilikama, kada se dešavalo da tržišta postaju suviše nagnuta na jednu stranu, često smo viđali oštar iznenadni oporavak u drugom pravcu, a to je rizik sa kojim se tržišta nafte sada suočavaju” objašnjava Hansen.

Nafta između 35 i 40 dolara

Probivši opet nivo iznad 40 dolara postoji rizik u bliskoj budućnosti da ćemo morati da testiramo niže vrednosti. Prvi ključni nivo koji se nameće je 35 dolara, a nakon toga takođe ćemo se suočiti i sa USD 33, ali u bliskoj budućnosti postoji rizik da vidimo da će cena brent sirove nafte otići do zone od 35 dolara, a kasnije, u drugom kvartalu će se ustaliti između 35 i 40 dolara.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Ranko Rajović: Igrice pogubne za razvoj IQ kod dece
Next Goran Nikolić: Nerealno smanjenje plata u javnom sektoru

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Fiskalni savet: Porezi i doprinosi na zarade mogli bi da budu smanjeni 2 do 3,5 odsto

Porezi i doprinosi na zarade u narednoj godini bi mogli da budu smanjeni za najmanje dva do najviše 3,5%, što bi uz rast javnih investicija bila još jedna mera za

Telekom isplaćuje dividendu 20. jula

Državna telekomunikaciona kompanija, Telekom Srbija, isplatiće akcionarima dividendu iz prošlogodišnje dobiti u sredu, 20. jula, saopštio je Centralni registar hartija od vrednosti.

Društvo 0 Comments

Mirović: Počinje otkup zemlje za Fruškogorski koridor

Vlada Srbije će od januara početi otkup zemlje i rešavanje imovinskih problema na trasi Fruškogorskog koridora, kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply