Crnogorska ekonomija u 2015. ostvarila rast od 3,2 odsto

Crnogorska ekonomija u 2015. ostvarila rast od 3,2 odsto

Crnogorska ekonomija je u prošloj godini ostvarila rast od 3,2 odsto što je povećanje u odnosu na 2014. godinu, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Bruto društveni proizvod (BDP) Crne Gore u 2015. godini je bio 3,59 milijarde evra, naveo je crnogorski zavod za statistiku.

U 2014. godini crnogorski BDP je porastao za 1,8 odsto.

Vlada predviđa privredni rast u ovoj godini od 4,3 odsto, što je znatno više u odnosu na prognozu Međunarodnog monetarnog fonda o rastu od oko 3,2 odsto.

I pored rasta BDP-a crnogorska ekonomija se suočava s rastom duga, broja nezaposlenih i visokim spoljnotrgovinskim deficitom.

Državni dug je na kraju septembra prošle godine bio 2,3 milijarde evra, što je 59 odsto BDP-a.

Spoljnotrgovinski deficit Crne Gore u 2015. iznosio je 1,5 milijardi evra ili 40 odsto BDP-a i veći je za 6,3 odsto nego 2014. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous SAD povećavaju vojno prisustvo u istočnoj Evropi, Rusija odgovara novim divizijama
Next Bez popusta za struju ostaju građani koji ne budu plaćali RTS pretplatu

You might also like

Makroekonomija

Janet Yellen: Povećanje kamata odraz poverenja u američku privredu

Povećanje referentne kamatne stope predstavlja “glas poverenja” u solidnost američke privrede, rekla je u sinoć predsednica Federalnih rezervi (Fed) Janet Yellen, posle objave Feda o povećanju kamate za četvrtinu procentnog

Banke i finansije

NBS revidirala procenu rasta BDP u 2018. na četiri odsto

Narodna banka Srbije (NBS) je revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2018. godini sa 3,5 na četiri odsto, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković.

Makroekonomija

SE pozvao Srbiju da poboljša borbu protiv pranja novca, sektor nekretnina posebno podložan riziku

Savet Evrope pozvao je Srbiju da ustanovi jasnu krivičnu politiku za istrage i procese o pranju novca, kao i da uradi više u borbi protiv finansiranja terorizma.