Berze azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u različitim pravcima

Berze azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u različitim pravcima

Glavni indeksi vodećih berzi azijsko-pacifičkog regiona trgovanje u četvrtak su zatvorili u različitim pravcima što je posledica, slabljenja dolara, cena nafte i početka sezone objavljivanja poslovnih izveštaja.

Slabiji dolar ojačao je nacionalne valute što nepovoljno utiče na izvozno orjentisane privrede poput Japana i Južne Koreje. S druge strane, dobitnici na tržištu su privrede vezane s kretanjem cene nafte i sirovina, kao što je Australija.

Danas je indeks berze u Tokiju Nikkei oslabio 0,71 odsto, dok je TOPIX pao 0,67 odsto.

Berze u Tokiju su pod pritiskom pada dolara ispod nivoa 113 jena, na 112,25 jena. Veći pad na berzi ograničila su očekivanja dodatnih podsticaja od strane Centralna banke Japana nakon što je u utorak izglasan budžet za 2016. Mogućnost dodatnog labavljenja monetarne politike najavio je i guverner BoJ, Haruhiko Kuroda, rekavši u četvrtak da “nema limita u politici kvantitativnog popuštanja”.

Južnokorejski KOSPI oslabio je 0,31 odsto, čemu je doprineo rast vrednosti nacionalne valute prema američkom dolaru na najviši nivo u poslednja četiri meseca. Won je danas dodatno ojačao prema dolaru dostigavši nivo 1147,3 wona za jedan dolar. Zbog pada vrednosti dolara najveći gubitnici na četvrtoj po veličini berzi u regionu bili su automobilska i elektronska industrija.

Rast loših kredita i slabi poslovni rezultati banaka pritisnuli su indekse kineskih berzi. Hang Seng je oslabio 0,13 odsto. Shanghai Composite Index, naprotiv, ojačao je 0,11 odsto.

Najbolje rezultate u regionu ostvario su glavni indeksi berze u Sidneju, podržani dobrim godišnjim rezultatima finansijskog i industrijskog sektora. S&P/ASX 200 indeks porastao je 1,45 odsto, dok je All Ordinaries index ojačao 1,38 odsto.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Wall Street: "Indeks straha" na najnižem nivou u poslednjih 8 meseci
Next Haški tribunal danas izriče prvostepenu presudu Šešelju

You might also like

Svetske berze

Azijske berze stabilne, dolar u blagom usponu

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, a podršku tržištima pružaju solidni ekonomski pokazatelji i rast cena nafte.

Berza

Cene nafte skočile, barel skoro 70 dolara

Cena američke “lake” nafte (WTI) se približila nivou od 69 dolara za barel. 

Berza

Evropske berze skočile treći dan zaredom

Na evropskim berzama u sredu ujutro cene akcija porasle su treći dan zaredom, što se zahvaljuje oporavku rudarskog sektora i dobrim vestima iz nekoliko kompanija.