Yellen još nije spremna da menja taktiku

Yellen još nije spremna da menja taktiku

U prvom komentaru od kada je Fed odlučio da zadrži kamatne stope na istom nivou, Janet Yellen je rekla da banka treba da nastavi opreznu politiku podizanja kamatnih stopa.

Yellen je u govoru u utorak rekla da se inflacija nije pokazala otpornom protiv posledica globalnih rizika po američku ekonomiju, uključujući i dalje niske cene nafte, kao i brige u vezi Kine.

Komentar, koji je podigao akcije i pogodio dolar, dolazi u trenutku kada su drugi Fedovi zvaničnici rekli da bi politiku trebalo pritegnuti već u aprilu. Ali Yellen još nije spremna da promeni taktiku.

“Posmatrajući potencijalne rizike, smatram da Komitet treba da oprezno da nastavi u prilagođavanju politike”, rekla je ona na Federalnom komitetu otvorenog tržišta u utorak, prenose svetski mediji.

Na sastanku je zaključeno da će Fed pričekati u zatezanju politike dok traje prekookeansko usporavanje i previranja na tržištima. Fedovi zvaničnici su snizili ekonomska očekivanja na samo još dva povećanja kamatnih stopa, sa predviđena četiri u decembru.

Yellen je dodala da prekookeanski razvoj situacije nagoveštava da će američki ciljevi u vezi zaposlenosti i inflacije morati da se ostvare usporenije nego što su to smatrali u decembru.

U odgovoru na njen komentar, dolar je pao na nedeljni minimum, dok su akcije i zlato poskočili.

Investitori i trejderi se klade na tržištu fjučersa da neće biti podizanja kamatnih stopa do julskog sastanka Feda. Šanse da se povećanje desi u aprilu su 7%, u septembru ili novembru 50%, podaci su CME Groupe.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Vučić odgovorio Izetbegoviću: Tolerisaćemo pretnje, jer ne znam alternativu
Next Koje troškove krije beskamatni kredit?

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Srbija: Javni dug veći 11,7 milijardi dinara

Na današnjoj aukciji Uprava za javni dug prodala je 78,1 odsto ponuđenih pedesettronedeljnih državnih zapisa ukupne vrednosti 11,7 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Evro slavi 15. rođendan na nivou 1,05 dolara

Vrednost evra je porasla ove nedelje na međunarodnim deviznim tržištima 0,5 odsto prema američkoj valuti i na kraju poslednjeg trgovačkog dana 2016. iznosi 1,0517 dolara.

Najvažnije vesti 0 Comments

Pavle Petrović: Budžet za 2018. dobar, ali penzije nisu vraćene

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović rekao je da je predloženi državni budžet Srbije za 2018. godinu izbalansiran i da je deficit mali, što je dobro, ali da dobro stanje

4 Comments

Leave a Reply