Wall Street: Janet Yellen podstakla snažan rast indeksa

Wall Street: Janet Yellen podstakla snažan rast indeksa

Na tržište je uticala izjava predsednice američke centralne banke Janet Yellen koja je poručila je da su globalni rizici i dalje prisutni te pozvala na oprez po pitanju povećanja kamatnih stopa.


Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dostigao najviši nivo u ovoj godini, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen pozvala na oprez po pitanju povećanja kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 97 bodova, ili 0,56 posto, na 17.633 boda, dok je S&P 500 porastao 0,88 posto, na 2.055 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 4.846 bodova.

U njenom prvom javnom nastupu, nakon što je Fed prošloga meseca ostavio kamatne stope nepromenjene, predsednica američke centralne banke Yellen poručila je da su globalni rizici i dalje prisutni, uključujući nesigurnost u vezi rasta kineske ekonomije i niskih cena nafte.

Zbog tih rizika smatra da bi Fed trebao biti oprezan po pitanju povećanja kamatnih stopa.

To je ublažilo strahovanja ulagača od povećanja ključnih kamata Feda već u aprilu, što je nekoliko zvaničnika Feda sugerisalo prošle nedelje.

“S obzirom na izjave nekoliko zvaničnika Feda prošle nedelje, mnogi su očekivali i čvršći stav predsednice Yellen po pitanju kamata, no to se nije dogodilo”, kaže Omer Esiner, analitičar u firmi Commonwealth Foreign Exchange.

Zahvaljujući nadi da Fed neće žuriti s povećanjem kamata u ovoj godini, na vrednosti su juče dobile akcije u svih 10 sektora S&P 500 indeksa.

Pritom je najviše, 1,6 posto, skočio tehnološki sektor, a porasle su i cene akcija u energetskom sektoru, za 0,35 posto, iako su cene nafte pale za 2,5 posto.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks ojačao je juče gotovo 0,9 posto, pa je sada u plusu u odnosu na početak godine za 0,55 posto.

U januaru i prvom delu februara cene akcija na Wall Streetu oštro su pale zbog strahovanja ulagača od posledica usporavanja globalne ekonomije, najviše kineske, i pada cena nafte na najniže nivoe u 12 godina.

Međutim, poslednjih mesec i po dana cene nafte su se oporavile, dok američka ekonomija stabilno rasla, pa su berzovni indeksi nadoknadili sve gubitke od početka godine.

Uprkos tome, na tržištu juče nije vladala euforija jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog usporavanja rasta globalne ekonomije, nestabilnosti cena nafte, visokog kursa dolara i sporog rasta zarada američkih kompanija.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamenilo oko 7 milijardi akcijaa, dok prosečan dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosi 7,8 milijardi.

I na većini evropskih berzi cene akcija su juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,37 posto, na 9.887 bodova, a pariski CAC 0,85 posto, na 4.366 bodova. Londonski FTSE oslabio je 0,01 posto, na 6.105 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kineski Anbang ponudu za Starwood povećao na 14 mlrd dolara
Next Snažan rast dinara u odnosu na dolar

You might also like

Berza

Produktna berza: Opšti rast cena robe, kukuruz najveći tržišni dobitnik

Promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu iznosio je svega 200 tona robe u vrednosti 3.839.000 dinara. Međutim, skraćena radna nedelja je donela opšti rast cena na ovom tržištu,

Svetske berze

Omer Bakalović: Bitcoin može biti opasan

Preduzetnik i stručnjak za kriptovalutu Bitcoin Omer Bakalović upozorio je da ova kriptovaluta može da bude opasna i da bi bilo pametno dobro razmisliti pre ozbiljnijeg ulaganja u nju.  

Svetske berze

Azijske berze u padu, dolar stabilan

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija pale, najviše u tehnološkom sektoru, kao i juče na Wall Streetu, dok je kurs dolara stabilan nakon nekoliko dana osetnih oscilacija.