Svake godine rast obolelih od karcinoma 25%

Svake godine rast obolelih od karcinoma 25%

Svake godine broj obolelih od karcinoma raste za 25 odsto u odnosu na prethodnu. U javnosti potrebno pokrenuti incijativu za obavljanje preventivnih pregleda, koji su najdelotvorniji.

Upotreba osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja izazvalo je epidemiju malignih oboljenja, kaže dr Nebojša Srbljak, kardiolog u ZC u Kosovskoj Mitrovici i osnivač NVO “Milosrdni anđeo” koja se bavi podacima o broju obolelih od maligniteta na KiM.

Ova NVO napravila je studiju koja obuhvata period od dve godine pre i dve godine posle bombardovanja. Studija jasno pokazuje da je porast broja obolelih od malignih bolesti posledica radioaktivnosti, a ne stresa i drugih loših životnih navika.

Dr Srbljak apeluje na nadležne da naša zemlja formalno zatraži obeštećenje, ne samo za materijalnu štetu nego i zbog porasta broja obolelih od malignih oboljenja. Ovaj kardiolog tvrdi da je neko hteo da minimizira podatke koje je sa svojim timom objavio još 2002. godine da je na Kosmetu broj obolelih od maligniteta bio povećan za gotovo 200 odsto u odnosu na period pre bombardovanja.

On je pokrenuo inicijativu da se u Mitrovici otvori istureno odeljenje Onkološkog instituta iz Beograda. Pored toga, on insistira na “modelu za prevenciju”:

“Predložili smo da se uzimaju anonimno uzorci krvi kako bismo na osnovu tumor markera mogli vrlo rano da otkrijemo tumore, a što bi procentualno poboljšalo stepen izlečenja od karcinoma”, ističe dr Srbljak.

“Na nophodnost preventive opominju sadašnji podaci koji ukazuju da će svake godine broj obolelih biti u porastu za oko 25 odsto.”

Izvor: Novosti.rs
Previous Kina liberalizuje tržište kukuruza, analitičari predviđaju pritisak na cenu
Next Pet ključnih problema EPS-a: Najveća opasnost po srpsku ekonomiju i društvo

You might also like

Društvo

Poljska: Nezaposlenost u aprilu pala na najniži nivo za 26 godina

Stopa nezaposlenosti u Poljskoj je u aprilu pala na najniži nivo za 26 godina od 7,7 odsto, saopštilo je Ministarstvo za rad te zemlje.

Društvo

U Srbiji 676.000 nezaposlenih

U Srbiji je registrovano oko 676.000 nezaposlenih, što je za 7,96 odsto manje nego prošle godine, rekao je u Čačku predsednik Upravnog odbora Nacinalne službe za zapošljavanje (NSZ) Dario Mačkić.

Najvažnije vesti

Putovanje u EU samo uz odobrenje za ulazak

Evropska komisija (EK) predložila je danas uspostavljanje Evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), radi bolje kontrole putnika izuzetih iz viznog režima, a novi sistem podrazumevaće elekronsko