Srbija i BiH potpisale Protokol o privremenom zapošljavanju građana 

Srbija i BiH potpisale Protokol o privremenom zapošljavanju građana 

U Sarajevu je danas potpisan Protokol o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o privremenom zapošljavanju državanja Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji i državljana Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Protokol su potpisali predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, kao nadležni nosioci Sporazuma.
Kako je istaknuto prilikom potpisivanja, Sporazum je definisao vođenje evidencije o osobama imigrantima koji će biti zaposleni u državi zaposlenja i na taj način imat će se ozbiljna saradnja i bolji protok informacija između nadležnih institucija.
Prema rečima direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića, postupak izbora radnika započinje na inicijativu zainteresovanog poslodavca koji će nadležnom nosiocu države zaposlenja uputiti obrazac, koji će biti sastavni deo ovog sporazuma.
“Nadležni nosilac države zaposlenja će u roku od 30 dana izvršiti proveru tržišta rada, odnosno izvršit će posredovanje, proveriti da li na evidencijama za nezaposlene postoje osobe koje bi eventualno odgovarale tom radnom mestu. Nakon toga, ukoliko budu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za zapošljavanje stranaca, oni će taj obrazac proslediti nadležnom nosiocu države porekla”, rekao je Bandić.
Dodao je da kandidati koji budu zainteresovani za rad trebaju nadležnim institucijam dostaviti CV, overenu fotokopiju pasoša i overenu fotokopiju diplome.
Kako je istakao direktor Nacionalne službe zapošljavanje Republike Srbije Zoran Martinović, na ovaj način je finalizovan jedan proces koji je započet još 2012. godine potpisivanjem Sporazuma između dve države.
Protokol treba, prema negovim rečima, da na institucionalni način uredi zapošljavanje državljana zemalja potpisnica u drugoj državi, kako bi se svi ti procesi doveli u legalne tokove.
“Cilj je da imamo podatke o tome ko se zapošljava, kod kog poslodavca, da obezbedimo one uslove koji obezbeđujemo za sopstvene državljane kako ne bi, svi oni koji dolaze iz druge države ‘ugovornice’, imali nepovoljniji tretman u odnosu na domaće državljane”, rekao je Martinović.
Prema njegovim rečima, kada je reč o broju radnih dozvola koji je u Republici Srbiji izdat u prošloj godini za državljane BiH, to je 205 radnih dozvola , a za prva tri meseca ove godine izdato je 68 dozvola.
“Državljani BiH i po Sporazumu o socijalnom osiguranju i našim domaćim propisima na tržištu rada imaju jednak tretman sa državljanima Republike Srbije. U prošloj godini smo na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imali 43 državljana BiH i njima su svi uslovi u oblasti tržišta rada jednako dostupni kao i državljanima Republike Srbije”, kazao je Martinović.
Radna dozvola, napomenuo je Martinović, zavisi od dužine boravišne dozvole koju izdaju ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno kada se produžava  boravišna dozvola produžava se i radna dozvola, a naravno  to uvek zavisi od odnosa poslodavca sa osobom sa kojom zasniva radni odnos.
“Ovo je jedini sporazum koji imamo sa zemljama u regionu i nastojimo da sa većim brojem zemalja, ne samo iz regiona, nego i Evrope i sveta, zaključimo sporazume o privremenom zapošljavanju, ali  zasad je BiH jedina zemlja sa kojom imamo ovako uređen sistem”, rekao je on.
Što se tiče BiH ona ima potpisan  sporazum sa Slovenijom, Nemačkom i potpisan sporazum od strane BiH sa Republikom Hrvatskom, ali samo za sezonsko zapošljavanje. Takođe, potpisan je i sa Katarom koji još nije ratifikovalo zakonodavno telo Katara i u narednom peridu očekuje se da će i taj sporazum stupiti na snagu.
Izvor:NewsBlic
Previous Beogradska berza: Blagi oporavak tržišta, Komercijalna u fokusu
Next "Dan otvorenih vrata" u Narodnoj banci Srbije

You might also like

Društvo 0 Comments

Sve više Amerikanaca odbacuju kablovsku televiziju

Nastavlja se borba američkih kompanija kablovske televizije protiv odliva korisnika, a najveći dobitnici cele situacije su Netflix, Hulu, Sony i druge kompanije.

Društvo 0 Comments

Porastao broj turista u Srbiji

Našu zemlju je u prva četiri meseca posetilo 718.750 turista, što je za 15% više nego u istom periodu prošle godine.

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija: Nove akcize na cigarete biće u skladu sa standardima EU

Kako bi akcize na cigarete u Srbiji bile usklađene sa onima u Evropskoj uniji, Ministarstvo finansija priprema akcizni kalendar za cigarete od 2017. do 2020.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply