Srbija i BiH potpisale Protokol o privremenom zapošljavanju građana 

Srbija i BiH potpisale Protokol o privremenom zapošljavanju građana 

U Sarajevu je danas potpisan Protokol o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o privremenom zapošljavanju državanja Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji i državljana Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Protokol su potpisali predstavnici Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, kao nadležni nosioci Sporazuma.
Kako je istaknuto prilikom potpisivanja, Sporazum je definisao vođenje evidencije o osobama imigrantima koji će biti zaposleni u državi zaposlenja i na taj način imat će se ozbiljna saradnja i bolji protok informacija između nadležnih institucija.
Prema rečima direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamera Bandića, postupak izbora radnika započinje na inicijativu zainteresovanog poslodavca koji će nadležnom nosiocu države zaposlenja uputiti obrazac, koji će biti sastavni deo ovog sporazuma.
“Nadležni nosilac države zaposlenja će u roku od 30 dana izvršiti proveru tržišta rada, odnosno izvršit će posredovanje, proveriti da li na evidencijama za nezaposlene postoje osobe koje bi eventualno odgovarale tom radnom mestu. Nakon toga, ukoliko budu ispunjeni svi zakonom propisani uslovi za zapošljavanje stranaca, oni će taj obrazac proslediti nadležnom nosiocu države porekla”, rekao je Bandić.
Dodao je da kandidati koji budu zainteresovani za rad trebaju nadležnim institucijam dostaviti CV, overenu fotokopiju pasoša i overenu fotokopiju diplome.
Kako je istakao direktor Nacionalne službe zapošljavanje Republike Srbije Zoran Martinović, na ovaj način je finalizovan jedan proces koji je započet još 2012. godine potpisivanjem Sporazuma između dve države.
Protokol treba, prema negovim rečima, da na institucionalni način uredi zapošljavanje državljana zemalja potpisnica u drugoj državi, kako bi se svi ti procesi doveli u legalne tokove.
“Cilj je da imamo podatke o tome ko se zapošljava, kod kog poslodavca, da obezbedimo one uslove koji obezbeđujemo za sopstvene državljane kako ne bi, svi oni koji dolaze iz druge države ‘ugovornice’, imali nepovoljniji tretman u odnosu na domaće državljane”, rekao je Martinović.
Prema njegovim rečima, kada je reč o broju radnih dozvola koji je u Republici Srbiji izdat u prošloj godini za državljane BiH, to je 205 radnih dozvola , a za prva tri meseca ove godine izdato je 68 dozvola.
“Državljani BiH i po Sporazumu o socijalnom osiguranju i našim domaćim propisima na tržištu rada imaju jednak tretman sa državljanima Republike Srbije. U prošloj godini smo na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imali 43 državljana BiH i njima su svi uslovi u oblasti tržišta rada jednako dostupni kao i državljanima Republike Srbije”, kazao je Martinović.
Radna dozvola, napomenuo je Martinović, zavisi od dužine boravišne dozvole koju izdaju ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno kada se produžava  boravišna dozvola produžava se i radna dozvola, a naravno  to uvek zavisi od odnosa poslodavca sa osobom sa kojom zasniva radni odnos.
“Ovo je jedini sporazum koji imamo sa zemljama u regionu i nastojimo da sa većim brojem zemalja, ne samo iz regiona, nego i Evrope i sveta, zaključimo sporazume o privremenom zapošljavanju, ali  zasad je BiH jedina zemlja sa kojom imamo ovako uređen sistem”, rekao je on.
Što se tiče BiH ona ima potpisan  sporazum sa Slovenijom, Nemačkom i potpisan sporazum od strane BiH sa Republikom Hrvatskom, ali samo za sezonsko zapošljavanje. Takođe, potpisan je i sa Katarom koji još nije ratifikovalo zakonodavno telo Katara i u narednom peridu očekuje se da će i taj sporazum stupiti na snagu.
Izvor:NewsBlic
Previous Beogradska berza: Blagi oporavak tržišta, Komercijalna u fokusu
Next "Dan otvorenih vrata" u Narodnoj banci Srbije

You might also like

Društvo 0 Comments

Banjaluka: Dva protestna skupa u gradu, obe strane pozivaju na mir i toleranciju

U centru Banjaluke danas u podne održaće se dva skupa – protest koji organizuju predstavnici opozicionih partija, kao i miting na čijem čelu će biti predsednik Republike Srpske Milorad Dodik

Društvo 0 Comments

Tinejdžer izveo hakerski napad na stranicu predsednika države da bi odložio ispit

Jednan mladić iz Šri Lanke je hakovao stranicu predsednika države da bi ga nagovorio da odloži ispite.

Društvo 0 Comments

Italija: Ukidanje kovanica manjih vrednosti

Komitet u italijanskom parlamentu za pitanja budžeta doneo je juče odluku da ta zemlja od januara naredne godine ukine kovanice od jednog i dva centa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply