Negativne kamatne stope u Evropi povećale tražnju za nacionalnom valutom Indije

Negativne kamatne stope u Evropi povećale tražnju za nacionalnom valutom Indije

Negativne kamatne stope u Evropi i Japanu navele su investitore da se okrenu tržištu sa drugim najvećim prinosima u azijskom regionu, Indiji.

Usled niže inflacije, poboljšanja tekućeg računa i budžetske disciplin, berzanski tokovi novca na indijskom tržištu kapitala su bili pozitivni iako je rupija oslabila prema dolaru 0,3 odsto u ovoj godini, piše Bloomberg.

Prema prognozama analitičara Bloomberg-a, investiranjem u indijsku nacionalnu valutu, počevši od danas do 31.decembra, može se zaraditi 2,5 odsto (uključujući i kamatu).

“Izgledi rupije na godišnjem nivou čine se veoma privlačnim”, kaže Viraj Patel, valutni analitičar u londonskom ING Groep NV.

Uspešne mere guvernera centralne banke Raghurama Rajana kojima je popunio devizne rezerve i snizio inflaciju, te odlučnost vlade da smanji fiskalni deficit na devetogodišnji minimum dali su podršku nacionalnoj valuti i privukli investitore.

Podaci pokazuju da je inflacija u februaru pala na 5,69% na godišnjem nivou, najniža stopa inflacije u poslednja četiri meseca, što povećava šanse za snižavanje kamatnih stopa.

Istovremeno zbog monetarnih podsticaja globalnih centralnih banaka, raste potražnja za vrednosnim hartijama tržišta u usponu.

Rast rupije

Referentna kamata Centralne banke Indije trenutno iznosi 6,75 odsto, a guverner je danas najavio, “da razmišljaju o eventualnom” rezanja kamate za 50 baznih poena.

Prinosi na indijske desetogodišnje obveznice iznose 7,49 odsto, dok su u Indoneziji prinosi na hartije od vrednosti sa istim rokom dospeća 7,70 odsto a u Kini 2,82 odsto.

U protekla tri dana rupija je ojačala prema američkom dolaru 0,25 odsto. Današnji kurs iznosi 66,54 rupije za dolar.

“Superioran privredni rast Indije u odnosu na region, u kombinaciji sa odlučnošću Centralne banke da suzbije inflaciju, čini rupiju, na bazi rizika, veoma privlačnom”, smatra Vishnu Varathan, ekonomista u “Mizuho Bank”.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Boeing otpušta 4500 radnika
Next Beogradska berza: Blagi oporavak tržišta, Komercijalna u fokusu

You might also like

Svetske berze

Kriptovalute su balon koji samo što nije eksplodirao

Bitcoin je balon koji samo što nije eksplodirao, poručuju iz Allianz Global Investora, investicionog krila najveće evropske osiguravajuće kuće koja upravlja s gotovo 500 milijardi evra.

Svetske berze

Evropske berze: Ulagači oprezni, poslovni rezultati anemični

Na evropskim berzama se u četvrtak trguje oprezno jer poslovni rezultati evropskih kompanija nisu impresivni.

Berza

Beogradska berza: Halkank najprometniji, Impol nastavio silazni trend

Jučerašnji trgovački dan doneo je prilično raznovrsno trgovanje, uz dominaciju beogradske Halkbanke (CCNB).