Industrija softvera najbolja privredna grana u Srbiji

Industrija softvera najbolja privredna grana u Srbiji

Srpska industrija softvera beleži konstantan rast izvoza, a sada se nalazi između 30. i 50. mesta na svetskim listama.

U Srbiji ima oko 2.000 kompanija koje zapošljavaju oko 6.000 visokoobrazovanih stručnjaka, i na vrhu su liste atraktivnih lokacija najvećih svetskih IT kompanija.

Do 2020. u Srbiji bi moglo biti otvoreno između 50.000 i 100.000 novih radnih mesta u oblasti novih informacionih tehnologija, a trenutna potražnja je za oko 30.000 radnih mesta, dok se godišnje obrazuje tek 1.000 do 1.500 IT stručnjaka, podaci su najnovije studije PriceWaterhouseCoopersa.

Konkurentne cene stručnjaka

Srbija u svetu postaje poznata po razvoju „embedid sistema”, razvoju aplikacija u industriji zabave i aplikacija po zahtevu, a konkurentne cene rada visokoobrazovanih stručnjaka iz svih oblasti IKT-a postavile su Srbiju u centar interesovanja svetskih kompanija.

Po rečima Jelene Jovanović, sekretarke Udruženja Privredne komore Srbije za informaciono društvo, softver je jedini proizvod za koji imamo kapacitet da ga izvezemo u Kinu, Kanadu ili Ameriku. Ipak, srpsko tržište IT usluga je veoma nerazvijeno, a jedan od pokazatelja je i IT potrošnja po glavi stanovnika, koja je za 2015. iznosila oko 62 evra, dok je prosek u EU 600 evra. Srbija ulaže 60 evra po stanovniku u IT, što je na nivou Bugarske i Rumunije, i znatno više nego Makedonija, Crna Gora i BiH, a mnogo manje nego Hrvatska, koja ulaže 200 evra, kao i od proseka EU od 800 evra.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Pet ključnih problema EPS-a: Najveća opasnost po srpsku ekonomiju i društvo
Next Subvencije malim preduzećima za kupovinu opreme

You might also like

Microsoft pokreće tužbu protiv američke vlade

Vlada krši američki Ustav sprečavajući Microsoft da obavesti hiljade klijenata kako vlada traži uvid u njihove emailove i druge dokumente, ističe su u tužbi.

Prihodi Microsofta pali zbog loše prodaje Surfacea

Microsoft je u prvom tromesečju ostvario prihode od 23,56 milijardi dolara, 6 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, no kako su podbacili prihodi od prodaje Surface tableta i laptopa,

Kompanije 0 Comments

Energoprojekt u prvom kvartalu ugovorio 32 miliona evra vrednih poslova

Energoprojekt holding (ENHL) objavio je nekonsolidovane finansijske izveštaje za prvi kvartal tekuće godine koji nisu od većeg značaja za sagledavanje finansijske pozicije kompanije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply