Industrija softvera najbolja privredna grana u Srbiji

Industrija softvera najbolja privredna grana u Srbiji

Srpska industrija softvera beleži konstantan rast izvoza, a sada se nalazi između 30. i 50. mesta na svetskim listama.

U Srbiji ima oko 2.000 kompanija koje zapošljavaju oko 6.000 visokoobrazovanih stručnjaka, i na vrhu su liste atraktivnih lokacija najvećih svetskih IT kompanija.

Do 2020. u Srbiji bi moglo biti otvoreno između 50.000 i 100.000 novih radnih mesta u oblasti novih informacionih tehnologija, a trenutna potražnja je za oko 30.000 radnih mesta, dok se godišnje obrazuje tek 1.000 do 1.500 IT stručnjaka, podaci su najnovije studije PriceWaterhouseCoopersa.

Konkurentne cene stručnjaka

Srbija u svetu postaje poznata po razvoju „embedid sistema”, razvoju aplikacija u industriji zabave i aplikacija po zahtevu, a konkurentne cene rada visokoobrazovanih stručnjaka iz svih oblasti IKT-a postavile su Srbiju u centar interesovanja svetskih kompanija.

Po rečima Jelene Jovanović, sekretarke Udruženja Privredne komore Srbije za informaciono društvo, softver je jedini proizvod za koji imamo kapacitet da ga izvezemo u Kinu, Kanadu ili Ameriku. Ipak, srpsko tržište IT usluga je veoma nerazvijeno, a jedan od pokazatelja je i IT potrošnja po glavi stanovnika, koja je za 2015. iznosila oko 62 evra, dok je prosek u EU 600 evra. Srbija ulaže 60 evra po stanovniku u IT, što je na nivou Bugarske i Rumunije, i znatno više nego Makedonija, Crna Gora i BiH, a mnogo manje nego Hrvatska, koja ulaže 200 evra, kao i od proseka EU od 800 evra.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Pet ključnih problema EPS-a: Najveća opasnost po srpsku ekonomiju i društvo
Next Subvencije malim preduzećima za kupovinu opreme

You might also like

Kompanije 0 Comments

Banke naplaćuju opomene na zakasnele otplate

Da banke kod nas, kao i u Evropi “žive” od provizija, nije tajna, međutim, banke imaju na desetine “sitnih” provizija koje namiruju kroz gotovo svaki posao koji obave za klijenta.

Kompanije 0 Comments

Peugeot Citroen zvanično preuzeo Opel za 2,2 milijarde evra

Peugeot Citroen preuzeo Opel u poslu vrednom 2,2 milijarde evra, potvrdile su jutros obe kompanije.

Transport 0 Comments

Lauda otkupio Fly Niki

Iznenađujući zaokret dogodio se u borbi za budućnost nesolventne low-cost austrijske aviokompanije Niki.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply