ECB: Ubrzalo kreditiranje privatnog sektora evrozone

ECB: Ubrzalo kreditiranje privatnog sektora evrozone

Kreditiranje privatnog sektora u evrozoni skromno je ubrzalo u februaru, prema danas podacima Evropske centralne banke (ECB).

U februaru, broj odobrenih kredita je porastao za 1,1 odsto u odnosu na isti period lani, što je blago iznad rasta od 0,8 odsto iz januara, navodi se u saopštenju ECB-a, a prenosi agencija France presse.

Kada se izvesne striktne finansijske transakcije izuzmu iz ovih podataka, trend ostaje isti, uz porast kreditiranja domaćinstava i kompanija u februaru od 0,9 odsto, u odnosu na rast od 0,6 odsto iz januara.

ECB je lansirala niz mera za podsticanje kreditiranja, među kojima je program otkupa obveznica od vlada članica evrozone, vredan više od 1.000 milijardi evra, koji je nedavno produžila za dodatnih šest meseci u nastojanju da podigne inflaciju.

Rast ukupne količine novca u opticaju (M3) iznosio je u februaru 5,0 odsto, što je jednako stopi rasta iz januara, saopštila je ECB koja na M3 gleda kao na pokazatelj buduće inflacije.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dunav osiguranje deli akcionarima dividendu
Next Tata Steel napušta Veliku Britaniju

You might also like

Makroekonomija

Evropska investiciona banka u Srbiju uložila 4,5 milijardi evra

Evropska investiciona banka (EIB) u poslednjih 15 godina je u Srbiju uložila 4,5 milijardi evra, izjavila je sinoć šefica kancelarije za Zapadni Balkan u EIB Dubravka Negre.

Makroekonomija

Japan se muči sa deflacijom, nezaposlenost porasla

Potrošačke cene u Japanu pale su u novembru deveti mesec zaredom, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, a pad beleži i potrošnja domaćinstava, dok se nezaposlenost povećala.

Makroekonomija

Vujović nagovestio postepeno smanjenje poreza

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović rekao je da “postoji prostor da se postepeno smanjuju poreske stope” jer su pozitivni fiskalni rezultati bolji od očekivanih.