Boeing otpušta 4500 radnika

Boeing otpušta 4500 radnika

Kompanija Boeing, jedan od vodećih svetskih proizvođača aviona, do sredine godine planira da otpusti više od 4500 ljudi kako bi smanjila troškove.

Potparol kompanije rekao je da će oko 1600 otkaza biti dogovorno. Zbog pada narudžbina očekuje se da će većina otkaza biti u proizvodnji komercijalnih aviona, piše BBC.

Posao bi mogle izgubiti stotine direktora i menadžera. Najavljeni broj otkaza čini oko 3 posto zaposlenih u kompaniji koja je krajem prošle godine zapošljavala 161.000 ljudi.

Kompanija se odlučila na smanjenje broja zaposlenih zbog pada potražnje za njenim avionima i gubitka dela tržišta koje je preoteo evropski konkurent Airbus.

Boeing je prošle godine isporučio rekordna 762 aviona, više od prognoza, ali istovremeno je zabeležen snažan pad novih narudžbina.

Klijenti s Bliskog Istoka i iz Azije, donedavno veliki kupci, počeli su smanjivati narudžbine. Do 31. prosinca Boeing je imao 5795 naručenih aviona, što popunjava trenutne proizvodne kapacitete za sledećih sedam i po godina.

I Boeingove i Airbusove fabrike rade punim kapacitetom, a naručioci – vazduhoplovne kompanije – nisu voljni da troše milijarde dolara na narudžbine čiju bi isporuku trebali čekati nekoliko godina.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Zrenjanin i ove godine dodeljuje junice poljoprivrednicima
Next Negativne kamatne stope u Evropi povećale tražnju za nacionalnom valutom Indije

You might also like

Tema dana

Komisija za hartije od vrednosti proverava prodaju akcija Energoprojekta

Komisija za hartije od vrednosti (HOV) Srbije proverava prodaju akcija beogradske kompanije Energoprojekt na Beogradskoj berzi, rečeno je danas Beti u komisiji.

Telekomunikacije

Kompanija Verizon preuzima Yahoo po nižoj ceni

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon kupiće internet poslovanje Yahoo s popustom od 350 miliona dolara u odnosu na prethodno dogovorenih 4,8 milijarde dolara, zbog bezbednosnih propusta kojim je ugroženo više od

Industrija

IGB raspisuje konkurs za još 100 radnika u Inđiji

Kompanija IGB Automotive ponovo raspisuje konkurs za zapošljavanje radnika u proizvodnom pogonu u Inđiji.