Beogradska berza: Blagi oporavak tržišta, Komercijalna u fokusu

Beogradska berza: Blagi oporavak tržišta, Komercijalna u fokusu

Nakon tri vezana dana pada, domaće tržišta akcija se oporavilo 0,7% na 606,6 poena, mereno indeksom Belex15. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 21,2 miliona RSD (0,17 miliona EUR).

Najprometnija akcija na tržištu bila je beogradska Komercijalna banka (KMBN) koja je oslabila dodatnih 0,4% na 1.360 RSD uz promet od 5,3 miliona RSD. Ova najveća domaća banka pod državnom kontrolom u četvrtak će objaviti finansijske rezultate za 2015, a prema najavama uprave trebalo bi da bude objavljen gubitak nakon niza godina pozitivnog poslovanja. Akcije Komercijalne prošle godine su oslabile 26,2%, dok od početka godine registruju minus od 16,3%. Energoprojekt holding (ENHL) se zadržao na nivou od 999 RSD uz realizaciju od 3,5 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) oslabio za petinu procenta na 962 RSD uz trgovanje vredno 2,3 miliona RSD. Naftna industrija Srbije (NIIS) je prikinula trodnevni silazni trend, a na momenat se ponovo domogla nivoa od 600 RSD. Akcije ove najveće kompanije na Belexu porasle su 1,9% na 587 RSD uz promet od 2,3 miliona RSD. Alfa plam (ALFA) je skočio skoro 4% na 34.000 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD, dok je dobitnik dana bilo Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje je skočilo 18,2% na 4.849 RSD ali uz minoran promet. Proizvođač i trgovac tehničkim gasovima, Messer Tehnogas (TGAS), oslabio je 3,2% na 8.698 RSD uz trgovanje vredno 2,2 miliona RSD. Običnim akcijama AIK banke (AIKB) i danas se trgovalo po ceni od 1.830 RSD uz promet od pola miliona RSD, dok su prioritetne akcije ove banke (AIKBPB) oslabile 3,7% na 1.148 RSD uz realizaciju od 0,2 miliona RSD.

Obveznica stare devizne štednje, A2016, zabeležila je promet od 10,5 hiljada EUR uz pad prinosa na 4,53%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Negativne kamatne stope u Evropi povećale tražnju za nacionalnom valutom Indije
Next Srbija i BiH potpisale Protokol o privremenom zapošljavanju građana 

You might also like

Berza

Dinar oslabio, sutra 123,80 dinara za evro

Dinar je oslabio 0,1 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,8002 , saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza

Beogradska berza: Visok promet, u fokusu akcije Galenike

Na Beogradskoj berzi je juče ostvaren visok promet, čemu je u najvećoj meri doprinelo trgovanje državnim obveznicama, dok je na tržištu akcija u fokusu investitora bila Glenika Fitofarmacija.

Berza

Evropske berze INTRADAY: Akcije na novim najvišim nivoima

Na evropskim berzama u sredu su cene akcija vodećih evropskih firmi dostigle nove najviše nivoe u protekle dve nedelje, najviše zahvaljujući dobitnicima akcija poput nemačke banke Commerzbank i francuskog konglomerata Bouyguesa koji su