Vrhovni sud Izraela poništio sporazum o eksploataciji gasa u Mediteranu

Vrhovni sud Izraela poništio sporazum o eksploataciji gasa u Mediteranu

Vrhovni sud Izraela je pre dva doneo presudu kojom se sporazum s američko-izraelskim konzorcijem o eksploataciji prirodnog gasa na Sredozemnom moru poništava.

U obrazloženju presude se navodi da sporazum o istraživanju i eksploataciji gasa u istočnom Mediteranu, koji je izraelska vlada potpisala sa kompanijama American Noble Energy sa sedištem u Teksasu i izraelskom Delek Group, sadrži kontradiktornosti.

Odluka Vrhovnog suda izazvala je žestoku reakciju premijera Benjamina Netanyahu koji je izjavio da je “iznenađujuća” odluka suda “prijetnja” nacionalnoj ekonomiji.

Kritičari sporazuma, koji su smatrali da je izraelsko-američki konzorcij dobio preveliku kontrolu nad prirodnim resursima zemlje, pohvalili su “istorijsku i damatičnu” presudu Vrhovnog suda, “dokazavši da pravda može pobediti nepravdu”.

Kontroverzni sporazum

Polovinom avgusta prošle godine izraelska vlada je odobrila sporazum o razvijanju polja gasa Tamar i Levijatan u Mediteranu.

Premijer Netanyahu, kojem je gas osnova njegove ekonomske politike, tada je izjavio da će kontroverzni sporazum doneti Izraelu desetke milijardi evra.

Rezerve prirodnog gasa u poljima Tamar i Levijatan procenjuju se na 622 milijardi kubnih metara. Otkrićem gasnih polja u Mediteranu, Izrael je od energetskog zavisnika, postao zemlja potencijalni izvoznik.

Izvor: Agencije
Previous Dijaspora: Upis na biračke spiskove do 2 aprila
Next Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa "novom taktikom i strategijom"

You might also like

Makroekonomija

Od januara do oktobra izvoz Srbije povećan za 10 odsto

Srbija je od januara do kraja oktobra 2016. izvezla robu u vrednosti 11,07 milijardi evra, za 10,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a uvezla za 14,24 milijarde

Makroekonomija

Prodate gotovo sve trogodišnje obveznice

Reotvaranjem emisije trogodišnjih državnih obveznica Republike Srbije, emitovane 3. aprila 2017. godine, a ponovo otvorene 11. aprila ove godine, planiran obim prodaje iznosio je 15 milijardi dinara.

Makroekonomija

Najbrži rast ekonomije evrozone u deceniji

Ekonomija evrozone je prošle godine porasla za 2,5 odsto, što je najveća stopa rasta u poslednjih deset godina.