Većina berzi azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u minusu

Većina berzi azijsko-pacifičkog regiona zatvorile u minusu

Većina glavnih indeksa na berzama azijsko-pacifičkog regiona u utorak su zatvorili u negativnoj teritoriji nakon objavljivanja slabijih makroekonomskih podataka iz Japana.

Japanski Nikkei oslabio je 0,31 odsto a TOPIX je zatvorio u minusu 0,31 odsto.

Kineski Shanghai Composite pao je 1,18 odsto, dok je honkonški Hang Seng oslabio blagih 0,18 odsto.

Oštar pad, od 1,57 odsto zabeležio je australijski S&P/ASX 200.

Od vodećih berzi u regionu pozitivni rezultat zabeležio je južnokorejski KOSPI koji je u utorak dobio na vrednosti 0,62 odsto.

Lošiji makroekonomski podaci iz Japana ukazuju na usporavanja rasta treće po veličini svetske ekonomije. Potrošnja domaćinstava je porasla u odnosu na godinu dana ranije, ali manje nego što se očekivalo. Stopa zaposlenost koja je u martu porasla 0,1 odsto nije ispunila očekivanja investitora.

“Iako se broj radnih mesta popravio, nije dovoljno da bi ispunio očekivanja Centralne banke Japana, što bi moglo da navede BoJ da dodatno snizti kamatnu stopu na depozita sa postojeći -0,1 odsto, na minus 0,2 odsto, kako bi podstakla privredu”, mišljenja je Bill Adams, ekonomista u “PNC Financial Services Group”.

Cena nafte u padu

Loše na tržište utiče i pad cena nafte drugi dan zaredom. Cena barela na londonskom tržištu pala je jutros još 0,7 odsto, na 40,01 dolar, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,6 odsto, na 39,16 dolara.

Oprez na tržištima vlada i zbog neizvsnosti u vezi kamata u SAD-u. U fokusu ulagača u utorak će biti govor predsednice Fed-a Janet Yellen. Danas popodne predsednica Federalnih rezervi Janet Yellen će izložizi svoje mišljenje o ekonomiji SAD i monetarnoj politici. Investitori se nadaju da će iz njenog govora moći zaključiti da li će i kada Fed povećati kamatne stope.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Agencije
Previous Wall Street: Oprezna trgovina, čeka se mišljenje predsednice Federalni rezervi
Next Snažan rast tržišta nekretnina u Mađarskoj: Potražnja za manjim stanovima

You might also like

Svetske berze

Evropske berze pale, rezultati kompanija slabi

Na evropskim berzama su u utorak ujutro cene akcija blago pale jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka.

Berza

Srednji kurs danas 118,1475 dinara za evro

Dinar će danas zadržati istu vrednost prema evru, kao u sredu i zvanični srednji kurs će biti 118,1475 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Beogradska berza: Veliki skok Komercijalne banke doprineo rastu indeksa

Prilično raznovrsno trgovanje i rast tržišta obeležili su današnji trgovački dan. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 32,8 miliona RSD (0,27 miliona EUR), dok je indeks Belex15 skočio 1,8% na