Tužba protiv VW zbog lažne kampanje ekoloških dizel vozila

Tužba protiv VW zbog lažne kampanje ekoloških dizel vozila

Nemačka automobilska kompanija Volksvagen dobila je tužbu od američke vlade zbog “obmanjivanja američkih potrošača promovisanjem navodno “ekoloških dizel” automobila.

Ovi automobili su zapravo bili opremljeni softverom za manipulaciju vrednostima izduvnih gasova.

Federalna komisija za trgovinu (FTC) je saopštila da traži presudu saveznog suda kojom će se VW primorati na isplatu kompenzacije licima koja su kupila ili iznajmila preko 550.000 spornih vozila marke VW i Audi, u periodu od kraja 2008. do kraja 2015. godine, i koja će sprečiti Folksvagen da ponovo koristi sporne uređaje, prenosi agencija Frans pres.

U tužbi, FTC navodi da je VW u trajanju od sedam godina obmanjivao potrošače svojom lažnom kampanjom automobila sa niskom emisijom štetnih gasova, ekološki prijateljskih vozila i automobila koji zadovoljavaju sve ekološke standarde.

Ti automobili su prodavani po prosečnoj ceni od oko 28.000 dolara, piše France press.

I američka agencija za zaštitu potrošača je saopštila da se u promotivnim materijalima Volkswagena konstantno ponavljalo da VW-ova dizel vozila emituju manju emisiju štetnih gasova od benzinaca, i da smanjuju emisiju azotnog oksida za 90 odsto.

Nemačka kompanija je još u septembru prošle godine priznala postojanje “prevarantskog” softvera u svojim automobilima, koji umanjuje emisiju toksičnog azotnog oksida tokom laboratorijskih testova.

Međutim, prilikom vožnje na otvorenom putu, softver dozvoljava emisiju štetnih gasova koja je do 40 odsto veća od dozvoljene.

Izvor: Tanjug
Previous Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa "novom taktikom i strategijom"
Next Vučić odgovorio Izetbegoviću: Tolerisaćemo pretnje, jer ne znam alternativu

You might also like

Transport

Uspostavlja se direktan let između Podgorice i Barselone?

Španska low cost kompanija Vueling planira da uspostavi direktnu sezonsku avio liniju između Barselone i Podgorice, saznaje CdM.

Kompanije

Alphabet opet zauzeo mesto ispred Apple-a

Akcije kompanije Apple zabeležile su pad na 90,03 dolara, na kom nisu bile od juna 2014. godine.

Prehrambena industrija

Agrokor se priprema za IPO na Londonskoj berzi

Hrvatski koncern Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića u pripremama je za javnu ponudu akcija (IPO), koju nameravaju da sprovedu narednog leta na Londonskoj berzi, prenose slovenački mediji.