Privatizacija Luke Novi Sad, treći pokušaj

Privatizacija Luke Novi Sad, treći pokušaj

Luka Novi Sad jedina je preostala međunarodna luka u našoj zemlji u državnom vlasništvu. Iako je pokrajinska vlada protiv prodaje a rukovodstvo ne daje komentare, upućen je poziv zainteresovanim investitorima.

Iako je pre nekoliko godina Vlada odlučila da lučku infrastrukturu izuzme iz privatizacije, Ministarstvo privrede poziva zainteresovane investitore da do 30. marta dostave pismo o namerama.

Iako je jedina međunarodna luka, od ukupno 11, u državnom vlasništvu, Luka Novi Sad uspešno igra tržišnu utakmicu. Ne dobija subvencije već uplaćuje deo dobiti u budžet, nema viška zaposlenih, a iz godine u godinu ima sve više posla – kažu, godišnje pretovare milion tona robe, kao ostalih 10 privatnih luka zajedno.

Do sada su bila dva neuspešna pokušaja prodaje Luke Novi Sad, a šta o ovom trećem misle, zaposleni i direktor nisu želeli da govore.

  • Prodaja 2009. nije uspela jer su joj se usprotivile sve političke stranke u Pokrajini.
  • Drugi pokušaj, 2013. godine, završen je smenom rukovodstva Luke.
  • Pre mesec dana repubička vlada je ponovo pokrenula proces prodaje.

Vasin: Zemljište u centru grada

Foto: Miroslav Vasin, 1080.plus

Foto: Miroslav Vasin, 1080.plus

“Ne treba je privatizovati zbog toga što postoji opasnost da se pretvori u drugu namenu. To je zemljište koje se nalazi u centru grada, ne treba je privatizovati zbog toga što se cela koncepcija razvoja Srbije zasniva na dunavskoj strategiji, potrebno je da država upravlja tim resursom”, rekao je pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

S obzirom na poslovanje drugih luka, privatizacija novosadske luke ne mora biti loša, kažu upućeni.

“Treba voditi računa da kupac bude iz lučke delatnosti, kako bi imao interes da nastavi tu delatnost”, rekao je profesor ekonomije Aleksandar Vasiljević.

Ministarstvo ćuti

Ko bi da kupi novosadsku luku i da li ima zainteresovanih, u Ministarstvu privrede ne otkrivaju.

Foto: Željko Sertić

Foto: Željko Sertić

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da strateški partner u Luci Novi Sad kao i u drugim lukama može da bude operator, ne može da bude vlasnik zemlje ili infrastrukture, to je definisano zakonom i građani mogu da budu mirni.

“A da li ćemo se i kada odlučiti za dogovor s nekom od potencijalnih zainteresovanih kompanija, to ćemo videti u nekom narednom periodu, to nije tema”, kaže Sertić.

Iako nisu želeli pred kameru, predstavnici Luke pokazali su ekipi RTS-a nove mašine, vagu, sonde, uređena skladišta, posebno ono koje spremaju za američki “Lir”, koji bi trebalo da se useli za desetak dana i organizuje proizvodnju dok ne završi gradnju fabrike.

Izvor: RTS.rs
Previous Kuvee sakupio 6 miliona za pametnu vinsku bocu
Next Veštačka inteligencija nije baš tako napredna

You might also like

Kompanije 0 Comments

Montenegro Airlines leti ka stečaju?

Poreska uprava odbila je zahtev Montenegro Airlinesa za reprogram poreskog duga od preko 15 miliona evra.

Saobraćaj 0 Comments

Ryanair od oktobra leti i iz Banjaluke

Najveća evropska niskotarifna aviokompanija Ryanair definitivno stiže na banjalučki aerodrom, nakon što su završeni pregovori sa Vladom Republike Srpske, piše EX YU Aviation News.

Kompanije 0 Comments

Toshiba ponovo odlaže objavu izveštaja o godišnjoj zaradi

Posrnula japanska Toshiba saopštila je da će ponovo odložiti objavu izveštaja o godišnjoj zaradi za proteklu fiskalnu godinu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply