Privatizacija Luke Novi Sad, treći pokušaj

Privatizacija Luke Novi Sad, treći pokušaj

Luka Novi Sad jedina je preostala međunarodna luka u našoj zemlji u državnom vlasništvu. Iako je pokrajinska vlada protiv prodaje a rukovodstvo ne daje komentare, upućen je poziv zainteresovanim investitorima.

Iako je pre nekoliko godina Vlada odlučila da lučku infrastrukturu izuzme iz privatizacije, Ministarstvo privrede poziva zainteresovane investitore da do 30. marta dostave pismo o namerama.

Iako je jedina međunarodna luka, od ukupno 11, u državnom vlasništvu, Luka Novi Sad uspešno igra tržišnu utakmicu. Ne dobija subvencije već uplaćuje deo dobiti u budžet, nema viška zaposlenih, a iz godine u godinu ima sve više posla – kažu, godišnje pretovare milion tona robe, kao ostalih 10 privatnih luka zajedno.

Do sada su bila dva neuspešna pokušaja prodaje Luke Novi Sad, a šta o ovom trećem misle, zaposleni i direktor nisu želeli da govore.

  • Prodaja 2009. nije uspela jer su joj se usprotivile sve političke stranke u Pokrajini.
  • Drugi pokušaj, 2013. godine, završen je smenom rukovodstva Luke.
  • Pre mesec dana repubička vlada je ponovo pokrenula proces prodaje.

Vasin: Zemljište u centru grada

Foto: Miroslav Vasin, 1080.plus

Foto: Miroslav Vasin, 1080.plus

“Ne treba je privatizovati zbog toga što postoji opasnost da se pretvori u drugu namenu. To je zemljište koje se nalazi u centru grada, ne treba je privatizovati zbog toga što se cela koncepcija razvoja Srbije zasniva na dunavskoj strategiji, potrebno je da država upravlja tim resursom”, rekao je pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin.

S obzirom na poslovanje drugih luka, privatizacija novosadske luke ne mora biti loša, kažu upućeni.

“Treba voditi računa da kupac bude iz lučke delatnosti, kako bi imao interes da nastavi tu delatnost”, rekao je profesor ekonomije Aleksandar Vasiljević.

Ministarstvo ćuti

Ko bi da kupi novosadsku luku i da li ima zainteresovanih, u Ministarstvu privrede ne otkrivaju.

Foto: Željko Sertić

Foto: Željko Sertić

Ministar privrede Željko Sertić rekao je da strateški partner u Luci Novi Sad kao i u drugim lukama može da bude operator, ne može da bude vlasnik zemlje ili infrastrukture, to je definisano zakonom i građani mogu da budu mirni.

“A da li ćemo se i kada odlučiti za dogovor s nekom od potencijalnih zainteresovanih kompanija, to ćemo videti u nekom narednom periodu, to nije tema”, kaže Sertić.

Iako nisu želeli pred kameru, predstavnici Luke pokazali su ekipi RTS-a nove mašine, vagu, sonde, uređena skladišta, posebno ono koje spremaju za američki “Lir”, koji bi trebalo da se useli za desetak dana i organizuje proizvodnju dok ne završi gradnju fabrike.

Izvor: RTS.rs
Previous Kuvee sakupio 6 miliona za pametnu vinsku bocu
Next Veštačka inteligencija nije baš tako napredna

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Banke od 2017. daju kredite i klijentima bez stalnog posla

Bankari će 2017. godine građanima koji nemaju stalno zaposlenje moći da odobravaju kredite, ukoliko procene da su oni kreditno sposobni klijenti, pišu današnje “Večernje novosti”.

Kompanije 0 Comments

Kiril Kravčenko: NIS do 2020. ulaže milijardu evra

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i tom prilikom najavio nove investicije NIS-a u ukupnoj vrednosti od milijardu evra u

Prehrambena industrija 0 Comments

Mlekara Šabac planira novi pogon za preradu sirovog mleka

Mlekara Šabac dobiće u narednom periodu novi proizvodni pogon, kapaciteta prerade 250.000 litara sirovog mleka, a gradnja bi mogla da počne 2019. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply