Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”

Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”

Komandant Radničke partije Kurdistana (PKK) Riza Altun najavio je prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”.

Suosnivač PKK je, u izjavi bečkom dnevniku „Kurir“, rekao da su teroristički napadi u Turskoj posledica politike predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana.

“Politika Erdogana došla je do tačke sa koje nema izlaza. On je nakon izbora u Turskoj rekao da ne postoji kurdsko pitanje i time odbacio sve mogućnosti za postizanje mira. On smatra da može pobediti samo ako bude sejao antikurdska i rasistička osećanja“, smatra Altun.

On je istakao da Turska vodi otvoreni rat protiv Kurda, koji su uprkos represiji pokušali da uspostave lokalnu upravu u opštinama i selima što je Erdogan iskoristio za napad.

“PKK se nije mešala u taj konflikt. Otpor dolazi od mladih i drugih delova društva. PKK do sada nije bila umešana. Međutim kao snage odbrane ne možemo da ostanemo skrštenih ruku. Smatramo da je odbrana naših ljudi i zemlje naša istorijska odgovornost” poručio je Altun.

On je rekao da je PKK već uputila svoje borce u Tursku i da će učiniti sve što je potrebno u predstojećem ratu, koji je, prema njegovim rečima, nametnut Kurdima.

“Početkom proleća ćemo promeniti naš položaj u tom ratu i primenićemo nove taktike i strategije. To činimo jer nemamo alternativu. Tokom zime su brojni gradovi Kurdistana uništeni i politički je ugušen sav prostor za ispoljavanje demokratske kritike. Možemo samo da se predamo ili da pružamo otpor,” dodao je jedan od vođa PKK.

Altun je kazao da je PKK spreman da uspostavi odnose sa svim zemljama koje su zainteresovane za rešenje kurdskog pitanja, napominjući da tu nije reč o udruživanju sa zemljama koje su u rivalstvu sa Turskom.

On je istakao da PKK traži demokratizaciju država i regionalno samoopredeljenje, dodajuć da aktuelni predlog za Siriju, koji bi mogao da bude federalni sistem, predstavlja možda najbolji model za rešenje kurdskog pitanja.

Izvor: Kurier/Tanjug
Previous Vrhovni sud Izraela poništio sporazum o eksploataciji gasa u Mediteranu
Next Tužba protiv VW zbog lažne kampanje ekoloških dizel vozila

You might also like

Geopolitika 0 Comments

EU i Kuba potpisale sporazum o političkom dijalogu i saradnji

Evropska unija danas je sa Kubom potpisala istorijski sporazum o političkom dijalogu i saradnji, saopšteno je iz Saveta EU.

Geopolitika 0 Comments

Rusi vraćaju vojsku i oružje u Siriju? Sjedinjene Države izrazile zabrinutost

Sjedinjene Američke Države su zabrinute zbog izveštaja u kom se navodi da Rusija, u situaciji labavog primirja i krize u mirovnim pregovorima, vraća vojsku i oružje u Siriju kako bi

Geopolitika 0 Comments

Sputnik: EU usaglasila pet principa u odnosima sa Rusijom

Šefovi diplomatije zemalja-članica Evropske unije na zasedanju održanom u ponedeljak usaglasili su pet principa u odnosima sa Rusijom, koje će kasnije objaviti šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, saopštio je novinarima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply