Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”

Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”

Komandant Radničke partije Kurdistana (PKK) Riza Altun najavio je prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”.

Suosnivač PKK je, u izjavi bečkom dnevniku „Kurir“, rekao da su teroristički napadi u Turskoj posledica politike predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana.

“Politika Erdogana došla je do tačke sa koje nema izlaza. On je nakon izbora u Turskoj rekao da ne postoji kurdsko pitanje i time odbacio sve mogućnosti za postizanje mira. On smatra da može pobediti samo ako bude sejao antikurdska i rasistička osećanja“, smatra Altun.

On je istakao da Turska vodi otvoreni rat protiv Kurda, koji su uprkos represiji pokušali da uspostave lokalnu upravu u opštinama i selima što je Erdogan iskoristio za napad.

“PKK se nije mešala u taj konflikt. Otpor dolazi od mladih i drugih delova društva. PKK do sada nije bila umešana. Međutim kao snage odbrane ne možemo da ostanemo skrštenih ruku. Smatramo da je odbrana naših ljudi i zemlje naša istorijska odgovornost” poručio je Altun.

On je rekao da je PKK već uputila svoje borce u Tursku i da će učiniti sve što je potrebno u predstojećem ratu, koji je, prema njegovim rečima, nametnut Kurdima.

“Početkom proleća ćemo promeniti naš položaj u tom ratu i primenićemo nove taktike i strategije. To činimo jer nemamo alternativu. Tokom zime su brojni gradovi Kurdistana uništeni i politički je ugušen sav prostor za ispoljavanje demokratske kritike. Možemo samo da se predamo ili da pružamo otpor,” dodao je jedan od vođa PKK.

Altun je kazao da je PKK spreman da uspostavi odnose sa svim zemljama koje su zainteresovane za rešenje kurdskog pitanja, napominjući da tu nije reč o udruživanju sa zemljama koje su u rivalstvu sa Turskom.

On je istakao da PKK traži demokratizaciju država i regionalno samoopredeljenje, dodajuć da aktuelni predlog za Siriju, koji bi mogao da bude federalni sistem, predstavlja možda najbolji model za rešenje kurdskog pitanja.

Izvor: Kurier/Tanjug
Previous Vrhovni sud Izraela poništio sporazum o eksploataciji gasa u Mediteranu
Next Tužba protiv VW zbog lažne kampanje ekoloških dizel vozila

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirijsko prokletstvo: Pet neposrednih rizika nakon američkih vazdušnih udara

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da napadne vazduhoplovnu bazu u Siriji, gde i Rusija ima vojnih resursa, mogla bi da stvori pet neposrednih rizika, navodi američka tv mreža CNN.

Geopolitika 0 Comments

SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu

SAD su u napadu na Avganistan bacile do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao “majku svih bombi” (MOAB, Mother of all bombs), saopštila je danas Vojska SAD.

Geopolitika 0 Comments

Nebojša Katić: Uvek će biti država koje ne misle dalje od ponedeljka

Finansijski konsultant Nebojša Katić u svom poslednjem blogu piše o važnostima osnovnih resursa i načinu na koji zemlje koje imaju novca rešavaju njihov nedostatak. Sreća da i Srbija prepoznaje ove

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply