Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”

Kurdska PKK najavljuje prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”

Komandant Radničke partije Kurdistana (PKK) Riza Altun najavio je prolećnu ofanzivu u Turskoj sa “novom taktikom i strategijom”.

Suosnivač PKK je, u izjavi bečkom dnevniku „Kurir“, rekao da su teroristički napadi u Turskoj posledica politike predsednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana.

“Politika Erdogana došla je do tačke sa koje nema izlaza. On je nakon izbora u Turskoj rekao da ne postoji kurdsko pitanje i time odbacio sve mogućnosti za postizanje mira. On smatra da može pobediti samo ako bude sejao antikurdska i rasistička osećanja“, smatra Altun.

On je istakao da Turska vodi otvoreni rat protiv Kurda, koji su uprkos represiji pokušali da uspostave lokalnu upravu u opštinama i selima što je Erdogan iskoristio za napad.

“PKK se nije mešala u taj konflikt. Otpor dolazi od mladih i drugih delova društva. PKK do sada nije bila umešana. Međutim kao snage odbrane ne možemo da ostanemo skrštenih ruku. Smatramo da je odbrana naših ljudi i zemlje naša istorijska odgovornost” poručio je Altun.

On je rekao da je PKK već uputila svoje borce u Tursku i da će učiniti sve što je potrebno u predstojećem ratu, koji je, prema njegovim rečima, nametnut Kurdima.

“Početkom proleća ćemo promeniti naš položaj u tom ratu i primenićemo nove taktike i strategije. To činimo jer nemamo alternativu. Tokom zime su brojni gradovi Kurdistana uništeni i politički je ugušen sav prostor za ispoljavanje demokratske kritike. Možemo samo da se predamo ili da pružamo otpor,” dodao je jedan od vođa PKK.

Altun je kazao da je PKK spreman da uspostavi odnose sa svim zemljama koje su zainteresovane za rešenje kurdskog pitanja, napominjući da tu nije reč o udruživanju sa zemljama koje su u rivalstvu sa Turskom.

On je istakao da PKK traži demokratizaciju država i regionalno samoopredeljenje, dodajuć da aktuelni predlog za Siriju, koji bi mogao da bude federalni sistem, predstavlja možda najbolji model za rešenje kurdskog pitanja.

Izvor: Kurier/Tanjug
Previous Vrhovni sud Izraela poništio sporazum o eksploataciji gasa u Mediteranu
Next Tužba protiv VW zbog lažne kampanje ekoloških dizel vozila

You might also like

Geopolitika

Brazilski Kongres glasao za opoziv Dilme Rousseff

Donji dom brazilskog parlamenta je potrebnom dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsednice države Dilme Rousseff, pa je gotovo sigurno da će morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara

Geopolitika

Preokret: Turska želi normalizaciju odnosa sa Sirijom i Irakom

Odnosi Turske sa Sirijom i Irakom biće normalizovani, baš kao što je to bio slučaj sa Rusijom i Izraelom, izjavio je danas turki premijer najavivši novi preokret u spoljnoj politici.

Najvažnije vesti

Ove valute strahuju od nove američke administracije, trgovci u stanju pripravnosti

Protekcionistički stav nove američke administracije i sklonost Donalda Trampa da šokira tržišta, drže trgovce valutama u stanju stalne pripravnosti.