Foklandska ostrva u pomorskom teritorijalnom pojasu Argentine

Foklandska ostrva u pomorskom teritorijalnom pojasu Argentine

Argentinska vlada pozdravila je u utorak odluku komisije UN koja je odobrila da Argentina proširi svoje teritorijalne vode, koje od sada uključuju i Foklandska ostrva oko čijeg suvereniteta postoji spor između Buenos Ajresa i Londona.

Komisija UN o kontinentalnim granicama odobrila je zahtev Argentine upućen 2009. godine da uključi Foklandska ostrva u svoj pomorski teritorijalni pojas. Argetinski kontinentalni deo teritorije povećan je za 1,7 miliona kvadratnih kilometara, navodi se u izveštaju komisije.

Komisija UN za granice epikontinentalnog pojasa odobrila je predlog Argentine da granicu svoje pomorske teritorije fiksira na udaljenosti od 200 do 350 milja od obale.

Malvinska ili Foklandska osrtva nalaze se oko 480 kilometara od argentinske obale i 12.700 kilometara od Londona.

Oko suvereniteta nad Foklandskim ostrvima je 1982. godine vođen rat između Argentine i Velike Britanije. Argentina je izgubila rat, ali ta ostrva i dalje smatra svojom teritorijom.

Arhipelag ima oko 200 ostrva i nalazi se pod upravom britanske krune.

Oko 3.000 stanovnika tih ostrva izjasnilo se za britanski suverenitet na referendumu organizovanom 2013. godine.

Izvor: Gdeinvestirati.com/Agencije
Previous Snažan rast tržišta nekretnina u Mađarskoj: Potražnja za manjim stanovima
Next NATO borbene jedinice presrele Šojguov avion

You might also like

Geopolitika

Američke sankcije Iranu su vetar u leđa kineskom petro-juanu

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će podupreti njen zahtev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute.

Geopolitika

Izrael smanjuje diplomatske kontakte sa državama koje su glasale za rezoluciju UN o jevrejskim naseljima

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu naložio je da se smanji skoro svaki diplomatski kontakt sa 12 država koje su podržale rezoluciju UN kojom se od Izraela zahteva da obustavi izgradnju naselja

Geopolitika

Turskoj nevažan eventualni prekid pristupnih pregovora EU i Ankare

Turski predsednik Tajip Redžep Erdogan izjavio je danas da glasanje u Evropskom parlamentu o eventualnom prekidu pristupnih pregovora EU i Ankare ništa ne znači Ankari i ponovo optužio Evropu da