Beogradska berza: Pad tržišta, blagi oporavak Fitofarmacije

Beogradska berza: Pad tržišta, blagi oporavak Fitofarmacije

Treći trgovački dan zaredom zabeležen je pad domaćeg tržišta akcija, dok su solidnom ukupnom prometu doprinele državne dužničke hartije.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 185,2 miliona RSD (1,5 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,4% na 602,3 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je zabeležio realizaciju od nepunih šest miliona RSD po prosečnoj ceni od 887 RSD, što je 0,8% više u odnosu na prethodni trgovački dan. Soja je nedavno objavila da je u 2015. ostvarila neto dobit od 1,1 milijardu RSD, nakon što je godina otpočela turbulentnim dešavanjima u pogledu nagomilanih finansijskih obaveza kompanije.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je zabeležio promet od 2,2 miliona RSD po prosečnoj ceni od 999 RSD, dok je Naftna industija Srbije (NIIS) nastavila lagani silazni trend, spustivši se na 576 RSD uz promet od 1,2 miliona RSD. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je ostvario minoran promet od 0,1 milion RSD na neznatno nižoj ceni od 964 RSD. Vranjski Alfa plam (ALFA) je blago porastao na 32.710 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD, dok je Komercijalna banka (KMBN) nastavila silazni trend, spustivši se 2,9% na 1.365 RSD uz neznatno niži promet.

Nakon što je skupština AIK banke (AIKB) u petak usvojila odluku o prinudnom otkupu akcija po ceni od 1.800 RSD, i danas je nastavljeno solidno trgovanje ovim hartijama iznad spomenutog nivoa. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 5,5 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.830 RSD. Akcije Impol Sevala (IMPL) nastavile su snažan rast vrednosti drugi dan zaredom, danas uz promet od 0,6 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.576 RSD. Akcije ove valjonice aluminijuma skočile su danas maksimalnih 30%, dok su u poslednja dva dana dobile na vrednosti 62,5%, pošto je kompanija objavila rekordne poslovne rezultate za 2015. godinu. Nakon jučerašnjeg pada, Galenika Fitofarmacija (FITO) se oporavila 2,4% na 2.372 RSD uz trgovanje vredno 0,6 miliona RSD.

Dinarska obveznica, RSO15109, koja dospeva na naplatu 6. aprila naredne godine zabeležila je promet od 167,4 miliona RSD uz rast cene od 12,83%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Zarade na fizičkim poslovima 200-300 dinara na sat
Next Ekonomije centralne i istočne Evrope su se odvojile od svetskih tržišta u usponu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Cene nafte najviše u poslednjih šest meseci

Nakon pada nedelju dana pre, cene nafte prošle nedelje su se oporavile zbog poremećaja u snabdevanju iz Nigerije i Kanade.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze podstaknute poslovnim rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cene akcija porasle, najviše u finansijskom i naftnom sektoru, zahvaljući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

Kurs dinara: U ponedeljak 122,93 dinara za evro

Vrednost nacionalne valute prema evru skoro je nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,9280 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply