Beogradska berza: Pad tržišta, blagi oporavak Fitofarmacije

Beogradska berza: Pad tržišta, blagi oporavak Fitofarmacije

Treći trgovački dan zaredom zabeležen je pad domaćeg tržišta akcija, dok su solidnom ukupnom prometu doprinele državne dužničke hartije.

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 185,2 miliona RSD (1,5 miliona EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,4% na 602,3 poena.

Najprometnija akcija na tržištu bio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je zabeležio realizaciju od nepunih šest miliona RSD po prosečnoj ceni od 887 RSD, što je 0,8% više u odnosu na prethodni trgovački dan. Soja je nedavno objavila da je u 2015. ostvarila neto dobit od 1,1 milijardu RSD, nakon što je godina otpočela turbulentnim dešavanjima u pogledu nagomilanih finansijskih obaveza kompanije.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) je zabeležio promet od 2,2 miliona RSD po prosečnoj ceni od 999 RSD, dok je Naftna industija Srbije (NIIS) nastavila lagani silazni trend, spustivši se na 576 RSD uz promet od 1,2 miliona RSD. Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je ostvario minoran promet od 0,1 milion RSD na neznatno nižoj ceni od 964 RSD. Vranjski Alfa plam (ALFA) je blago porastao na 32.710 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD, dok je Komercijalna banka (KMBN) nastavila silazni trend, spustivši se 2,9% na 1.365 RSD uz neznatno niži promet.

Nakon što je skupština AIK banke (AIKB) u petak usvojila odluku o prinudnom otkupu akcija po ceni od 1.800 RSD, i danas je nastavljeno solidno trgovanje ovim hartijama iznad spomenutog nivoa. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 5,5 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.830 RSD. Akcije Impol Sevala (IMPL) nastavile su snažan rast vrednosti drugi dan zaredom, danas uz promet od 0,6 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.576 RSD. Akcije ove valjonice aluminijuma skočile su danas maksimalnih 30%, dok su u poslednja dva dana dobile na vrednosti 62,5%, pošto je kompanija objavila rekordne poslovne rezultate za 2015. godinu. Nakon jučerašnjeg pada, Galenika Fitofarmacija (FITO) se oporavila 2,4% na 2.372 RSD uz trgovanje vredno 0,6 miliona RSD.

Dinarska obveznica, RSO15109, koja dospeva na naplatu 6. aprila naredne godine zabeležila je promet od 167,4 miliona RSD uz rast cene od 12,83%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Zarade na fizičkim poslovima 200-300 dinara na sat
Next Ekonomije centralne i istočne Evrope su se odvojile od svetskih tržišta u usponu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Valutna tržišta: Britanska funta danas u fokusu

Britanska funta je u ponedeljak jedina valuta, u korpi šest najvažnijih u svetu, koja beleži rast u odnosu na američki dolar. Sve druge imaju negativni pravac prema američkoj.

Oštar pad na Wall Streetu

Cene akcija na Wall Streetu oštro su pale jer su prinosi na američke obveznice dostigli najviše nivoe u četiri godine, pa neke kompanije već upozoravaju na rast troškova kreditiranja.

Najvažnije vesti 0 Comments

Evro blago ojačao prema dolaru, investitori izbegavaju rizik

U pretprazničnoj atmosferi, kada investitori izbegavaju veća ulaganja, evro je u petak uspeo da se održi na nivou iznad 1,04 dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply