Kineski podaci i slabiji jen podstakli trgovinu na azijskim berzama

Kineski podaci i slabiji jen podstakli trgovinu na azijskim berzama

Cene akcija na azijskim berzama u ponedeljak su porasle podstaknute optimističnim ekonomskim podacima iz Kine objavljenim tokom vikenda.

Indeks kineske berze Shanghai Composite porastao je 0,48 odsto. U Tokiju, Nikkei indeks je ojačao 0,77 odsto, a TOPIX 1,16 odsto.  Južnokorejski KOSPI je zatvorio u blagom minusu od 1,27 poena, odnosno 0,06 odsto.

Berze u Australiji i Hong Kongu su u ponedeljak bile zatvorene zbog uskršnjih praznika.

U nedelju je kineski Državni zavod za statistiku objavio podatak da je dobit glavnih kineskih industrijskih kompanija u prva dva meseca porasla je za 4.8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

He Ping, funkcioner odeljenja za industriju pri kineskom državnom zavodu za statistiku navodi je da je dobit rasla zbog rasta prodaje i umerenog pada cena proizvoda.

Analitičari Goldman Sachs su optimisti u pogledu industrijskog rasta u Kini i očekuju oporavak rasta proizvodnje u martu i jači rast u drugom kvartalu ove godine.

Akcije u Tokiju podržao je rast vrednosti dolara u odnosu na jen, nakon što su u petak objavljeni podaci o rastu američkog BDP-a od 1,4 odsto u poslednjem kvartalu 2015. Analitičari su očekivali rast od 1 odsto. Snažniji dolar podržava japanske izvozno orjentisane kompanije.

Dolar je jutros ojačao 0,3 odsto prema japanskoj valuti na 113,44 jena. U poslednjih sedam dana dolar je prema jenu ojačao 1,8 odsto.

U odnosu prema evru vrednost dolara je danas skoro nepromenjena, na 1,16 dolara za evro.

Izvor:Agencija

Previous Srbija: Prosečna plata u februaru 44.450 dinara
Next Alrosi odobreno otvaranje filijale u Vladivostoku

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Oprezna trgovina na azijskim berzama

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, nakon što su dan pre cene akcija na svetskim tržištima pale zbog napetosti u vezi Severne Koreje.

Pad vrednosti australijskog i novozelandskog dolara, RBA snizila referentnu kamatu

Vrednost australijskog dolara pala je prema američkom više od jedan odsto nakon što je Centralna banka Australije (RBA) neočekivano snizila kamatne stope, prvi put u godinu dana.

Svetske berze 0 Comments

Kurs dolara skliznuo pred objavu zapisnika sa sednice Feda

Kurs dolara u utorak je blago skliznuo prema korpi valuta na međunarodnim tržištima pred skoru objavu zapisnika sa zadnje sednice američke centralne banke Fed, koju ulagači čekaju zbog novih smernica.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply