Kineski podaci i slabiji jen podstakli trgovinu na azijskim berzama

Kineski podaci i slabiji jen podstakli trgovinu na azijskim berzama

Cene akcija na azijskim berzama u ponedeljak su porasle podstaknute optimističnim ekonomskim podacima iz Kine objavljenim tokom vikenda.

Indeks kineske berze Shanghai Composite porastao je 0,48 odsto. U Tokiju, Nikkei indeks je ojačao 0,77 odsto, a TOPIX 1,16 odsto.  Južnokorejski KOSPI je zatvorio u blagom minusu od 1,27 poena, odnosno 0,06 odsto.

Berze u Australiji i Hong Kongu su u ponedeljak bile zatvorene zbog uskršnjih praznika.

U nedelju je kineski Državni zavod za statistiku objavio podatak da je dobit glavnih kineskih industrijskih kompanija u prva dva meseca porasla je za 4.8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

He Ping, funkcioner odeljenja za industriju pri kineskom državnom zavodu za statistiku navodi je da je dobit rasla zbog rasta prodaje i umerenog pada cena proizvoda.

Analitičari Goldman Sachs su optimisti u pogledu industrijskog rasta u Kini i očekuju oporavak rasta proizvodnje u martu i jači rast u drugom kvartalu ove godine.

Akcije u Tokiju podržao je rast vrednosti dolara u odnosu na jen, nakon što su u petak objavljeni podaci o rastu američkog BDP-a od 1,4 odsto u poslednjem kvartalu 2015. Analitičari su očekivali rast od 1 odsto. Snažniji dolar podržava japanske izvozno orjentisane kompanije.

Dolar je jutros ojačao 0,3 odsto prema japanskoj valuti na 113,44 jena. U poslednjih sedam dana dolar je prema jenu ojačao 1,8 odsto.

U odnosu prema evru vrednost dolara je danas skoro nepromenjena, na 1,16 dolara za evro.

Izvor:Agencija

Previous Srbija: Prosečna plata u februaru 44.450 dinara
Next Alrosi odobreno otvaranje filijale u Vladivostoku

You might also like

Berza

Dinar srušio rekord, u ponedeljak srednji kurs 118,0377

Dinar će sutra zadržati približno istu vrednost prema evru kao u petak i zvanični srednji kurs će iznositi 118,0377 dinara za evro.

Najvažnije vesti

Dramatičan pad funte, evro-dolar blizu pariteta

Nakon što su građani Velike Britanije odlučili da posle 43 godine napuste Evropsku uniju, funta je zabeležila istorijski najveći pad.

Berza

Evro danas 118,2381 dinara

Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2381 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).