Firma za otkup sekundarnih sirovina jedina ponudila da kupi Zrenjaninsku pivaru

Firma za otkup sekundarnih sirovina jedina ponudila da kupi Zrenjaninsku pivaru

Firma za otkup sekundarnih sirovina iz Sremske Mitrovice SP-Jost ponudila je 28,5 miliona dinara za kupovinu opreme i zalihe Zrenjaninske industrije piva u stečaju, čija je procenjena vrednost 112,3 miliona dinara, a koju je danas oglasio stečajni upravnik Dragan Božić.

Božić je, kao drugu celinu, kupcima ponudio i stovarište u Kikindi, procenjene vrednosti 11,5 miliona dinara, a za šta je firma iz tog grada “Namp” ponudila pet miliona dinara.

Budući da je ponuđena cena za obe celine manja od 50 odsto od procenjene vrednosti, stečajni upravnik je rekao da će odluku o prodaji doneti odbor poverilaca.

Stečajni postupak pokrenut je jula 2010. godine, na predlog Grada Zrenjanina nakon što je većinski vlasnik Momčilo Rajić pokušao da iz fabrike odnese proizvodne mašine kada je intervenisala i policija.

U Zrenjaninskoj industriji piva proizvodnja je obustavljena 2006. godine.

Grupa građana iz Zrenjanina predala je inicijativu lokalnoj samoupravi za zaštitu, očuvanje i oživljavanje kompleksa Zrenjaninske pivare. Kako kažu, ovo ne bi bio prvi put da se pivara ponovno oživljava.

“Postoji oprema koja je hiljadugodišnja, i neke stvari prosto se ne kvare. U najlošijem stanju je proizvodna linija, ali je ona 20 posto onoga što je potrebno za jednu pivaru. Sve tamo gde se kuva pivo i pretače, sve je to ogromno bogatstvo i u tehničkom smislu i u društvenom”, ističe Rade Vasiljević, predstavnik grupe građana

Inicijativu grupe građana potpisalo je više od 2.000 ljudi. Jedan od njih je i Vitomir Grbušić koji je pre odlaska u penziju dve decenije proveo radeći u pivari.

“Iako nemam nikakva prava na tu pivaru, ja bih bio sretan kad bi ona sutra počela da radi. Imam kolega koji bi se vratili odmah tamo”, kaže Vitomir Grbušić.

Zrenjaninska pivara izgrađena je 1745. godine i bila je prva fabrika u ovom gradu.

Izvor:Beta
Previous Beogradska berza: Blagi pad indeksa, najveći gubitnik Galenika Fitofarmacija
Next Bespovratna sredstava EU i Švajcarske za mlade preduzetnike u Srbiji

You might also like

Kompanije

Najbogatiji Slovenci prodali kompaniju kako bi se posvetili proizvodnji hrane

Supružnici Samo i Iza Login otkrili su za Bloomberg da su slovenačku kompaniju Outfit7, poznatu širom sveta po aplikaciji Talking Tom, prodali da bi se mogli baviti svojim stvarnim ciljem

IT

Uber budućnost prevoza vidi u malim električnim avionima

Američka kompanija Uber, koja putem mobilne aplikacije nudi usluge prevoza, iznela je plan razvoja letećeg taksi prevoza.

Kompanije

WikiLeaks: Appleovi uređaji hakovani od strane CIA

WikiLeaks i osnivač ove stranice Julian Assange objavili su “Tamnu materiju”, najnovije dokumente iz serijala “Vault 7”. Otkriveno je da je CIA zloupotrebljavala iPhone od 2008. godine, ili godinu nakon