Proizvodi 13 vrsti organskog pasulja i 50% robe proda preko interneta

Proizvodi 13 vrsti organskog pasulja i 50% robe proda preko interneta

Proizvodnja pasulja opala je u poslednje vreme zbog jeftinog uvoza iz Kine, Kirgistana, Perua i drugih egzotičnih zemalja. Ipak, uzgajanje pasulja se isplati.

Činjenica je da naši mali i neudruženi poljoprivrednici ne mogu da ponude konkurentnu cenu koju daju veliki proizvođači u zemljama gde je proizvodnja u startu jeftinija.

Ipak, postoji tražnja za upravo domaćim pasuljom.

Svi vole kvalitetan domaći pasulj

Organski pasulj je skuplji, uglavnom košta oko 600 dinara kilogram ali ni to nije prepreka kupcima kojih ima.

Iako se u trgovinskim lancima ova namirnica može pazariti za 200 dinara po kilogramu (na akcijama bude i jeftinija), kupca nađe i onaj za 600. Kućni budžeti nam ne dozvoljavaju da se opustimo kada idemo u pazar, ali ipak sve više vodimo računa o tome šta jedemo pa, koliko god da nam je prosečan standard loš, postajemo oprezniji i, ako možemo, biramo proveren kvalitet.

Da je tako, primećuju i naši proizvođači pasulja, kojih eto – ipak ima i ne žale se.

Organska proizvodnja pasulja

Zato sam se opredelio za pasulj koji ne mora odmah da se proda, može da se uskladišti, a jednostavan je za čuvanje.

Foto: seoskiposlovi.com

Foto: seoskiposlovi.com

Takav je mladi poljoprivrednik, dvadesetpetogodišnji inženjer agronomije Mirko Vlček iz Pivnica. Upustio se u ovu proizvodnju pre par godina i stalno je proširuje i obogaćuje novim sortama. Mirko se bavi organskom proizvodnjom, pa je i pasulj sa njegovih njiva organski, ali kako proces konverzije zemljišta za ovaj vid poljoprivrede traje tri godine, u prvoj godini i ova se mahunarka prodavala kao konvencionalna. Dakle, uzgajao je i prodavao i običan pasulj, a i to mu se isplatilo. Veli da i sada proizvođači “običnog” pasulja mogu da nađu računicu ali pod uslovom da ga ne prodaju na veliko, da se udruže, usvoje neke marketinške veštine, sagledaju mogućnosti tržišta iz više uglova…

“Kada sam po završetku fakulteta odlučio da se bavim organskom proizvodnjom i uopšte povrtarstvom, razmišljao sam o tome s čim da krenem s obzirom na to da nisam imao tržište i obezbeđen plasman. Zato sam se opredelio za pasulj koji ne mora odmah da se proda, može da se uskladišti, a jednostavan je za čuvanje. Važno mi je, naravno, bilo i to što nije iziskivao velika ulaganja jer nisam bio u mogućnosti da značajnije investiram”, kaže mladi poljoprivrednik, član Centra za organsku proizvodnju Selenča, kojeg već dobro znaju kupci na pijacama u Novom Sadu, Bačkoj Palanci i u Beogradu, a naročito oni koji organske proizvode od njega i njegovih kolega kupuju preko interneta, odnosno fejsbuka.

13 sorti pasulja

Vlček gaji povrće na 5,5 jutara, a trenutno na imanju ima 13 sorti pasulja. Oglede radi sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad i gaji “belka”, “maksu”, “zlkatka”, “igman”, “bosnu”… Ima i šoder, biljku koja nije pasulj ali mu je, kao plod, najsličnija.

To što su proizvođači u Srbiji digli ruke od pasulja ekonomska je stvar. Vlček objašnjava da se veleprodaja ne isplati jer je cena dosta niža, ali se isplati ako se ide na pijace i prodaje na kilogram, prodaje preko interneta.

50% robe proda putem interneta

Više od polovine količina koje proizvede gazdinstvo Vlček proda preko interneta.

Foto: Facebook stranica gazdinstva Vlček

Foto: Facebook stranica gazdinstva Vlček

Organski pasulj je skuplji, uglavnom košta oko 600 dinara kilogram ali ni to nije prepreka kupcima kojih ima i koji sve više traže ovu namirnicu. Pod uslovom da je domaća. On kaže da je proizvodnja isplativa, ali da se itekako mora voditi računa o vremenu setve, jer ako se tu omane, šteta može biti velika.

On pasulj štiti ekstraktom belog luka, koji ga čuva od bolesti i štetočina i poboljšava mu imunitet.

Ovaj poljoprivrednik kaže da bi najbolje bilo da se u jednom selu u kojem se tradicionalno proizvodi pasulj udruže poljoprivrednici, da se potrude oko brendiranja, pakovanja i unesu inovativne ideje.

Izvor: Dnevnik.rs
Previous Karadžić: Ne shvataju sa čim i sa kim su bili suočeni bosanski Srbi devedesetih
Next Kad inženjeri muzu krave, doktori nauka beže iz zemlje

You might also like

Preduzetništvo 1Comments

Poreska uprava: Nepravilnosti u više od trećine kontrola obračuna javnih prihoda

Inspektori terenske kontrole Poreske uprave su do početka aprila izvršili 5.063 kontrole od kojih 3.159 kontrola javnih prihoda koje su za predmet imale pravilnost obračunavanja javnih prihoda, rečeno je u

Preduzetništvo 0 Comments

Vinarija Kovačević izabrana za preduzetnika godine

Vinarija Kovačević pobednik je ovogodišnjeg takmičenja “Blic preduzetnik 2016”, koji su organizovali dnevni list Blic i Societe Generale banka.

Preduzetništvo 0 Comments

Produžen rok za prijave na konkurs za podršku razvoja preduzetništva grada Beograda

Rok za dostavljanje prijava na javni konkurs za dodelu sredstava za podršku razvoja preduzetništva za 2017. godinu produžava do 30. avgusta u 15 časova, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

1 Comment

  1. Kada bi se naši poljoprivrednici udružili i kada bi država više marila za našu poljoprivredu moglo bi se mnogo više uraditi. Mi realno imamo snage i znanja da napravimo kvalitetne organske proizvode koji su vise nego konkurentni kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ovo je odlična priča koja ide u prilog upravo onome o čemu sada pričam.

Leave a Reply