Ukrajina demobilisala 45.000 vojnika

Ukrajina demobilisala 45.000 vojnika

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko potpisao je ukaz o povlačenju u rezervne snage vojnika koji su bili pozvani tokom četvrtog talasa delimične mobilizacije, saopštila je predsednikova pres služba.

Želim da počnem sa prijatnom vešću za 45.000 vojnika, koji u teškim uslovima štite našu državu. Reč je o vojnicima takozvanog četvrtog talasa mobilizacije. Potpisao sam ukaz o demobilizaciji vojnika koji su na službu pozvani ukazom od 21. jula 2014. i 14. januara 2015. godine, saopštio je Porošenko tokom zasedanja Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, preneo je Sputnjik.

Prema njegovim rečima, taj ukaz ni na koji način neće uticati na visoki nivo odbrambene sposobnosti države, kao ni na smanjenje broja grupacija koje su na istoku države i kod krimskog suženja.

Praksa vojnih poziva regrutima ukinuta je u Ukrajini 2013. godine, kada je Kijev objavio da prelazi na politiku stvaranja profesionalne armije po ugovoru.

Ipak, odmah posle početka vojne operacije protiv žitelja Donbasa nezadovoljnih državnim prevratom u aprilu 2014. godine tadašnji vršiilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov potpisao je ukaz o obnavljanju vojnog poziva.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Značajan rast cene pšenice
Next Svetske berze: Prvi nedeljni pad cena akcija nakon duže vremena

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Putin u Uzbekistanu da oda poštu Karimovu – (i odredi novog predsednika države?)

Predsednik Rusije Vladimir Putin položio je danas ruže na grob pokojnog uzbekistanskog lidera Islama Karimova, čija je smrt prošle nedelje nakon njegovih 27 godina na vlasti pobudila strahove od razvoja

Geopolitika 0 Comments

Angela Merkel: Odnosi Nemačke i SAD neće biti manje važni u dolazećim godinama nego ranije

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će pokušati da nađe kompromis sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o problemima, poput trgovine i novčanih izdavanja za vojsku i dodala da će

Geopolitika 1Comments

Propao pokušaj vojnog udara u Turskoj, Erdogan u Istanbulu

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan vratio se u Istanbul u subotu rano ujutro pošto je pokušaj vojnog udara, koji je ozbiljno uzdrmao tu državu, doživeo neuspeh.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply