Dušan Bajatović: U toku finansijsko restruktuiranje Srbijagasa

Dušan Bajatović: U toku finansijsko restruktuiranje Srbijagasa

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da je u toku finansijsko restrukturiranje Srbijagasa.

Srbijagas razmatra dva modela restruktuiranja dugova.

Prema jednom modelu, sav dug kompanije isplatiće se iz tekućih prihoda i budžeta Srbije. Prema drugom modelu, Srbijagas bi reprogramirao dugove na duži rok, “recimo dvadeset godina”, uz pomoć bankarskih pozajmica u saradnji sa Svetskom bankom.

Finansiranje gasovoda

On je dodao da će Srbijagas analizirati i sve buduće investicije i njihovu opravdanost.

“To uključuje i investiranje u nove gasovode od Niša do Beograda, jer je interkonekcija prema Bugarskoj potpuno besmislena ukoliko se ne urade dodatni kapaciteti za transport u Srbiji. Biće razmotrena i mogućnost da se i Srbiji da pomoć za finasiranje gasovoda Niš-Dimitrovgrad-Sofija”, dodao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nema potrebe u komercijalnom smislu za izgradnju drugog skladišta gasa koje bi bilo samo za domaće potrebe, ali bi to moglo da se razmatra ukoliko bi skladište bilo i za potrebe regiona, kao što je Bugarska, Hrvatska, ili za strateške rezerve Srbije.

“Naša je ideja da sve radimo u strateškoj saradnji sa Gaspromom, što ne isključuje saradnju i sa drugim kompanijama, bilo u izgradnji bilo i u vlasničkom smislu”, rekao je Bajatović.

Srbijagas ne kasni

Čelnik Srbijagasa navodi i da to preduzeće ne kasni sa programima koji su dogovoreni sa MMF, Svetskom bankom, Energetskom zajednicom i EK. On je demantovao kašnjenja i kazao da je priča o sankcijama EZ suvišna.

Foto: Janez Kopač, alternativci.com

Foto: Janez Kopač, alternativci.com

“Ne znam šta bih rekao i prokomentarisao oko izjava činovnika EK koje nisu utemeljene na faktičnom stanju”, kazao je Bajatović na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Sporazuma o naučno tehničkoj saradnji između Srbijagasa i ruske kompanije Gazprom.

On je istakao da je jasno rečeno da će dve novoformirane firme – Transportgas Srbija i Distribucija gas Srbija, početi da funkcionišu 1. jula ove godine i za to je Srbijagas spreman.

Izvor: Beta
Previous Yangon berza: Otvoreno prvo tržište kapitala u Mjanmaru, listirana samo jedna kompanija
Next Vučić: Bez podrške EU za Železaru, bićemo u ozbiljnom problemu

You might also like

Najvažnije vesti

OECD: Podignuta projekcija privrednog rasta za ceo svet

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je podigla svoju projekciju privrednog rasta za ceo svet na 3,9 odsto 2018. i 2019. godine. 

Najvažnije vesti

Jack Ma: Alibaba će biti peta svetska sila

Jack Ma, osnivač kineskog giganta „Alibabe“, uveren je da će ta kompanija do 2036. biti peta sila u svetskoj ekonomiji.

Kompanije

Mid Europa sprovodi prinudan otkup akcija konditora Bambi

Privatni investicioni fond Mid Europa sprovešće prinudan otkup preostalih akcija požarevačkog konditora Bambi.