Sojaprotein ostvario dobit od 1,1 milijardu dinara

Sojaprotein ostvario dobit od 1,1 milijardu dinara

Bečejski prerađivač soje, Sojaprotein, objavio je neto profit za 2015. u iznosu od 1,1 milijarde dinara, što je četiri puta bolji rezltat nego u 2014, pokazuju podaci iz finansijskog izveštaja objavljenog na Beogradskoj berzi.

Ovakav rast duguje se skoku prihoda, poboljšanoj operativnoj profitabilnosti i manjem finansijskom gubitku nego u 2014. Prihod kompanije dostigao je 14 milijardi dinara, što je rast od 20,6 odsto, usled oporavka prodaje ulja, sojine sačme i većeg izvoza teksturata. Poslovna dobit kompanije porasla je na 1,3 milijarde dinara što je gotovo duplo bolji operativni rezultat u odnosu na 2014. godinu, usled profitabilnijeg miksa proizvoda koji su omogućili veću profitnu maržu.

Nakon što se početkom 2015. godine suočila sa ogromnim kratkoročnim finansijskim obavezama, Soja je tokom marta prošle godine izvršila reprogram dugova prema bankama pa su na kraju 2015. dugoročne obaveze iznosile 9,1 milijardu dinara, dok su kratkoročne finansijske obaveze pale na 0,9 milijardi dinara.

Akcije Sojaproteina na Beogradskoj berzi prošle godine su bile jedan od najvećih dobitnika sa rastom od 37,5 odsto, dok u tekućoj godini beleže blagi pad cene. Po poslednjoj ceni od 881 dinar, tržišna vrednost ove kompanije iznosi 13,1 milijardi dinara (106,8 miliona evra).

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Amazon: Deaktiviran nalog zbog 37 vraćenih stvari
Next Dobit Aerodroma „Nikola Tesla“ manja za 25 odsto, stagnacija prihoda

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Delta se širi u hotelijerstvu, poljoprivredni biznis kotira na berzi

Kompanija Delta holding otkrila je namere o kupovini i gradnji novih hotela u regionu.

Google i Microsoft odbacili međusobne optužbe

Duga istorija sporova između Microsofta i Googlea, dovela je do toga da su mnoge međusobne tužbe završene pred regulatorima u SAD ili Evropi.

Transport 0 Comments

Od 13. januara 2018. direktni letovi Beograd-Teheran

Iranska nacionalna aviokompanija Iran Air uspostaviće od 13. januara sa Aerodroma Nikola Tesla direktne letove iz Beograda za Teheran.

1 Comment

Leave a Reply