Milojko Arsić o brojnim rizicima po rast BDP-a

Milojko Arsić o brojnim rizicima po rast BDP-a

Ekonomista Milojko Arsić govori za B92 o glavnim ekonomskim pokazateljima, i brojnim rizicima za rast BDP-a.

Srpska privreda bi mogla da ostvari godišnji rast od 2 odsto BDP-a, ali su ipak brojni rizici.

Gubitaši najveći izvoznici

“Rizici za rast su naravno preduzeća gubitaši Železara Smederevo, RTB Bor, namere Fijata nisu jasne, a on ima veliki uticaj na izvoz”, kazao je Arsić predstavljajući publikaciju o makroekonomskim kretanjima Kvartalni monitor.

Prema njegovim rečima, izvoz se polako širi, Fiat je najveći izvoznik, slede Železara i RTB Bor, a javljaju se i novi. Problem je, kako kaže, što su najveći srpski izvoznici nesigurni jer im se ne znaju namere i veliki su gubitaši.

Skroman rast nije uspeh

“Rast od 2 odsto je skroman i ne bi ga trebalo predstavljati kao uspeh. Država bi trebalo da poveća investicije, prošle godine je to uradila do kraja godine, sada mora još više da bi se za koju godinu došlo do rasta od 4 ili 5 odsto”, objašnjava on.

Pozitivan rast direktnih stranih investicija

Ono što je prema njegovim rečima pozitivno je nagli rast direktnih stranih investicija u drugoj polovini prošle godine od 46 procenata, na šta nisu uticala samo međunarodna kretanja, već i faktori iz Srbije – reforme, skok na rang listi i rast rejtinga.

Nezaposlenost

Arsić je kazao da smatra da ne bi trebalo povećavati minimalnu cenu rada dok je nezaposlenost ovako velika.

“Kritikovali smo dosta tržište rada, zaposlenost povećana skromnih 0,2 odsto. Glavni problem je visoka nezaposlenost, umesto tri radi dva miliona ljudi, ako se uzme prosek zaposlenosti u EU. Ne bi bilo dobro povećati minimalnu cenu rada, dok je nezaposlenost ovako velika”, objasnio je on.

Inflacija stabilna

Arsić smatra da je inflacija dobra i stabilna, ali da je problem što je već dve godine ispod ciljanog koridora.

Oporavak kreditne aktivnosti

Rast kreditne aktivnosti pokazuje oporavak. Kamatne stope su na najnižem nivou, nisu visoke čak ni za nemačka preduzeća. “One su kod nas sada, kao što su nekada bile u razvijenim zemljama”, kaže Arsić.

Prema njegovoj proceni, potrebna su dodatna fiskalna pravila kako dodatni zakoni koji će se doneti, ne bi doveli do rasta deficita i javnog duga.

Izbori

Arsić kaže da će izbori imati nepovoljne efekte. Prvo će uticati na povlačenje portfolio investicija i usporavanje direktnih stranih investicija, zatim će dovesti do usporavanja nepopularnih reformi kao što je restrukturiranje preduzeća i napokon usporiće se usvajanje važnih zakona. Međutim, kako kaže Arsić, nepovoljan efekat ne mora biti koban, jer već u drugoj polovini 2016. i u 2017. moze da se nadoknadi.

Izvor: B92.net
Previous Tigar Tyres otvorio savremeni pogon, posao za još 500 radnika
Next Digitalno oglašavanje: Gde će odlaziti novac u narednih pet godina

You might also like

Poslovni prostor 0 Comments

Niš se pridružio globalnoj co-working zajednici – Za preduzetnike dva zajednička prostora za rad

Preduzetnici i frilenseri u Nišu dobili su mogućnost da rade u dva co-working prostora – No Limit Hub-u u centru grada i Think Innovative Hub-u u Elektronskoj industriji. Iz oba

Makroekonomija 0 Comments

Blago usporavanje nemačke ekonomije u drugom tromesečju

Nemačka privreda je neočekivano usporila u drugom tromesečju, pokazali su redovni statistički izveštaji.

Društvo 0 Comments

Povraćaj PDV-a će ići kroz roditeljski dodatak

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo je da će kroz projekat “Bebo, dobrodošla na svet”, na ime povraćaja PDV-a za kupljenu hranu i opremu za bebe, prosečan iznos povraćaja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply