Kako privući studente da se vrate u zavičaj?

Kako privući studente da se vrate u zavičaj?

Grad Užice preuzeo je inicijativu i u dogovoru sa visokostručnim ustanovama u Beogradu dočekao svršene studente sa primamljivom ponudom. 

Studentima i diplomcima Užičanima sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu (ima ih iz ovog grada sada 256) omogućeno je da obave stručnu praksu, u trajanju od četiri do osam nedelja, u užičkim javnim preduzećima i kompanijama.

Ugovor o tome između grada Užica i Ekonomskog fakulteta potpisan je u gradskoj kući. Bila je ovo nesvakidašnja slika: mladi Užičani koji studiraju u glavnom gradu na okupu sa predstavnicima gradske vlasti i direktorima javnih preduzeća i ovdašnjih firmi.

Gradonačelnik Tihomir Petković, nakon potpisivanja ugovora sa dr Draganom Lončarem, prodekanom Ekonomskog fakulteta za saradnju sa privredom, rekao je da se ovim uvažava potreba studenata za stručnim usavršavanjem kako bi stečena teoretska znanja primenili u praksi. Već je takva prilika nedavno omogućena i užičkim studentima beogradskog FON-a.

“Ovakvi sporazumi za grad su važni iz više razloga, od kojih je najbitniji da se pokaže visokoškolcima da su potrebni svom rodnom gradu. Šaljemo im poruku da će lokalna samouprava preduzeti napore da se oni po završenim studijima vrate u Užice, ovde nađu radno mesto i zasnuju porodice”, istakao je Petković, koji je svojevremeno diplomirao upravo na Ekonomskom fakultetu.

Po rečima dr Dragana Lončara, između 350 i 400 studenata Ekonomskog fakulteta je iz užičkog regiona, drugog (posle Beograda) po broju studenata koji daje ovom fakultetu. A odavde često dolaze najbolji na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

“Mi smo za nekoliko meseci potpisali 120 sporazuma sa kompanijama u Srbiji o obavljanju stručne prakse, kako se ne bi dogodilo da naši studenti ne znaju šta je menica i drugo iz praktičnog rada”, napomenuo je Lončar.

U ime studenata Ekonomskog fakulteta Užičanin Nenad Stajić zahvalio se na pruženoj šansi: “Mnogi ne znaju koliko je danas teško naći gde bi se obavila stručna praksa, posebno kad iz male sredine dođete u veliku. Ovo nam mnogo znači da teoretska znanja spojimo s praktičnim.”

Da će primiti studente ekonomije Užičane na stručnu praksu ugovorom su se obavezali direktori užičkih javnih preduzeća „Stan”, „Vodovod”’, „Gradska toplana”, „Bioktoš”, „Veliki park”, „Duboko”, „Niskogradnja” i Direkcija za izgradnju, kao i kompanija Valjaonica bakra. S tim što je najavljeno da će se još desetak većih ovdašnjih firmi priključiti akciji.

Izvor: Politika.rs
Previous Svi pričaju o botovima, ali ovi ne rade za sendviče
Next Izgradnja naplatne stanice 'Vrčin' kod prve robne kuće Ikea

You might also like

Društvo

Do 2020. još 1,5 milijardi evra iz IPA fondova EU

Ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović izjavila je danas da je za dobijanje sredstava iz fondova Evropske unije neophodna koordinacija svih ministarstava, kao i jasno određivanje prioriteta.

Tema dana

Peskov: Putin i Rusija – glavna meta “Panama papers”

Medijski izveštaji o navodnoj povezanosti ruskog predsednika Vladimira Putina i of-šor transakcija vredih nekoliko milijardi dolara imaju za cilj da diskredituju ruskog lidera uoči predstojećih izbora, rekao je danas portparol

Društvo

Beograd: Dan u vrtiću za ljubimce 1.000 dinara

Obdanište za kućne ljubimce kod nas postoji odnedavno, dok u svetu nije novina, a osmišljeno je kao dnevni boravak za četvoronošce dok su njegovi vlasnici na poslu.