Kako je propala Nokia zbog manjka vizije

Kako je propala Nokia zbog manjka vizije

Mali grad u Finskoj ne izgleda naročito privlačno, ali jednom kada saznate da je njegovo ime itekako poznato u svetu tehnologije, njegovim ulicama ćete hodati sa poštovanjem i određenom dozom nostalgije.

Gradić je preokrenuo industriju mobilnih telefona krajem ’90-ih i početkom 2000-ih godina, a kompanija koja je iz njega proistekla još u 19. veku delovala je kao neuništiva jer je u jednom momentu držala čak 40 odsto  svetskog tržišta mobilnih telefona.

Gradić Nokia uvek će direktno podsećati na prvi pravi finski globalni brend. Uspeh istoimene kompanije uzrokovao je enormno brz rast finske ekonomije, a sama Nokia je činila oko 25 odsto rasta od 1997. do 2007. godine. Jednostavno – Nokia je bila ekonomsko čudo.

Ali ubrzo nakon svoga vrhunca, kompanija je počela da pada paralelno sa dolaskom recesije, najgore u istoriji severne evropske zemlje.

„Nokia je bila velika tako da je njen pad uplašio građane zbog mogućih posledica po državu“, rekao je Kari Kankaala, rukovodilac privrednog razvoja Grada Tampere.

Tampere se nalazi na oko 15 minuta vožnje od Nokie. U njemu se nalazio najveći centar za razvoj i istraživanje tehnologija u kojem je bilo zaposleno 4.000 ljudi.

„Nokia je bila kičma svega. Univerziteti su zavisili od saradnje sa kompanijom,a nova radna mesta za mlade su takođe zavisila od nje. Nezaposlenost je sada između 14 i 15 odsto“, rekao je Kankaala za BBC.

foto: coaching4clergy.com

foto: coaching4clergy.com

Umesto Nokije, sada su tu druge kompanije koje se bave razvojem tehnologije kako bi upotpunili nastalu prazninu. S druge strane, Nokijin sektor telekomunikacija se održao u životu i nastavlja da čini važnu kariku u finskoj industriji, ali nekadašnja rasprostranjenost koja danas ne postoji kumovala je povećanju nezaposlenosti.

Mnogi radnici Nokije ni dan danas ne mogu shvatiti kako se desio pad i kako se svetski lider u prodaji mobilnih telefona 2007. godine morao prodati 2014. velikom Microsoftu.

„Veliki uspeh se krio u činjenici da smo telefone smanjili ispod veličine Motorolinih modela. To se desilo 1997. i 1998. godine – ostvarenje sna svakog inžinjera“, rekao je Mika Grundstrom, nekadašnji menadžer Nokijinog centra u Tamperi.

Za njega, u starim dobrim danima bila je važna samo dužina trajanja baterije i što manji uređaj. Ali sve se promenilo kada je Apple 2007. godine predstavio prvi moderni smartphone.

„Stvari su postale kompleksne. Više nismo bili sigurni kako da ciljamo potrošače. Da li je stvar u lakom korišćenju, da li u trajanju baterije, da ali u veličini? Ako govorimo o bateriji, mi smo imali uređaje koji su mogli trajati po sedam dana, a onda se pojavio uređaj kojeg morate puniti svaki dan. Pa kako da to prodamo potrošaču?“, objašnjava Grundstrom.

Nokia je pokušavala sustići Samsung i Apple, ali bez uspeha. 2014. godine sektor mobilnih telefona prodat je Microsoftu nakon čega je veliko ime uklonjeno sa tadašnjih uređaja.

Izvor: GdeInvestirati/Klix
Previous Evropska tržišta nekretnina snažno porasla na kraju prošle godine
Next Wall Street: Stagnacija indeksa, brine jačanje dolara

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

Akcionari Bambija bez dividende i ove godine

Nadzorni odbor požarevačkog konditora Bambi zakazao je redovnu skupštinu akcionara za 24. jun tekuće godine, a na dnevnom redu su uobičajene odluke, uključujući usvajanje godišnjeg finansijskog izveštaja i donošenje odluke

Kompanije 0 Comments

Bosch u Srbiji ove godine ulaže 10 miliona evra

Prošle godine je kompanija Bosch u Srbiji povećala prodaju za 135 odsto. Ove godine će investirati u našu zemlju 10 miliona evra i zaposliti 1.300 radnika.

Kompanije 0 Comments

Pale akcije Bayera

Akcije nemačkog hemijskog i farmaceutskog giganta Bajera su pale juče na Frankurtskoj berzi, nakon što je upozorio na lošije performanse u svom agrohemijskom odeljenju i u sektoru za lekove bez

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply