Izgradnja naplatne stanice ‘Vrčin’ kod prve robne kuće Ikea

Izgradnja naplatne stanice ‘Vrčin’ kod prve robne kuće Ikea

Austrijska firma Strabag sa kooperantima izvodi gradnju naplatne stanice “Vrčin” na mestu gde će se nalaziti prva robna kuća švedske kompanije Ikea.

Ova naplatna stanica koristiće se nakon izmeštanja rampe u Bubanj Potoku.

V.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak je izjavio da će nova naplatna stanica imati mnogo veći kapacitet. Radovi koje izvodi Strabag zajedno sa “Vojvodina putem” i PZP Zaječar će trajati do 15. oktobra, a investicija je vredna 2,1 milijardi dinara.

Nova naplatna stanica “Vrčin” imaće 23 trake za naplatu od čega će 12 biti za elektronsku naplatu putarine.

Ne zbog Ikee

Izgradnja naplatne stanice ‘Vrčin’ i izmeštanje rampe ‘Bubanj Potok’ se ne radi zbog Ikee, već isključivo zbog završetka obilaznice oko Beograda koja u Bubanj Potoku treba da se ukrsti sa auto-putem”, rekao je Drobnjak.

Foto: Zoran Drobnjak, kurir.rs

Foto: Zoran Drobnjak, kurir.rs

Drobnjak je rekao da radovi neće uticati na normalno odvijanje saobraćaja čak ni tokom letnjih meseci. Saobraćaj će se tokom radova obavljati postojećim voznim i preticajnim trakama u oba smera autoputa, dok će zaustavne trake biti zatvorene.

Podizvođači su Institut Mihajlo Pupin, Srbijaautoput, Via projekt i Mašinoprojekt Kopring iz Beograda.

Inače, švedski proizvođač nameštaja je započeo radove na oko 15 kilometara od centra Beograda i prva robna kuća bi trebalo da bude završena najkasnije do leta naredne godine.

Ulaganja švedske kompanije Ikea

Ikea je u Bubanj Potoku kupila više zemlje nego što je neophodno za izgradnju prve robne kuće.

Foto: wikimedia.org

Foto: wikimedia.org

“Na nivou borda Ikee razmatra se mogućnost da se napravi dodatna investicija od 70 do 80 miliona evra, s ciljem izgradnje ritejl parka, odnosno šoping centar do Ikee. Taj ritejl park će se prostirati na 40.000 do 50.000 kvadrata i zaposliće direktno do 600 ljudi na samom objektu”, izjavio je ranije regionalni direktor za razvoj Ikee u Jugoistočnoj Evropi Vladislav Lalić.

Objekat kod Bubanj Potoka će se prostirati na više od 30.000 kvadrata i direktno će zaposliti oko 300 ljudi.

Ikea planira u Srbiji da izgradi ukupno pet robnih kuća, od čega dve u Beogradu, po jednu u Novom Sadu i Nišu i jednu u centralnoj Srbiji.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Kako privući studente da se vrate u zavičaj?
Next Rusko-američki razgovori u Moskvi: Ubrzati političko rešenje krize u Siriji

You might also like

Banke i finansije

Kineska banka do kraja godine dobija konačnu dozvolu za rad

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će, posle dobijanja preliminarne dozvole za rad, Kineska banka obaviti sve proceduralne poslove da bi krajem godine dobila konačnu dozvolu za rad i

Kompanije

Samsung i Apple sklopili ugovor vredan 4,3 milijarde dolara

Samsung Display, deo Samsung Electronics odeljenja, potpisao je ugovor sa Apple-om vezan za 60 miliona OLED displeja, koje će Samsung praviti za novu generaciju iPhone-a.

Kompanije

Turci preskočili prag od 90 odsto akcija u Halkbanku

Većinski vlasnik bivše Čačanske banke (CCNB), Turkiye Hаlkbankasi A.S., uspešno je priveo kraju ponudu za preuzimanje, s obzirom da je uspeo da preskoči prag od 90% akcija koji mu omogućuje