Ernst&Young: Srpske transakcije veće za 315%

Ernst&Young: Srpske transakcije veće za 315%

Ovakve rezultate Srbija je ostvarila uprkos padu broju transakcija u odnosu na prethodnu godinu, prema studiji revizorsko-konsultantske kompanije EY (Ernst&Young).

Akvizicija kompanije “Danube Foods Group” od strane “Mid Europa Partners LLP” jedna je od najvećih poslovnih transakcija u regionu CSE prošle godine, navodi se u izveštaju “M&A Barometar”, kojim je obuhvaćeno jedanaest zemalja.

Izveštaj uključuje Srbiju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Slovenuju i Tursku.

Prošle godine u tim zemljama su izvršene ukupno 1.282 poslovne transakcije, ili za 1,8 odsto manje nego 2014, međutim procenjena veličina tržišta regiona CSE porasla je za 12 odsto na 43,1 milijardi dolara u poređenju sa prethodnom godinom.

Najaktivnija grana industrije bio je IT sektor, dok se u pogledu vrednosti najveća transakcija dogodila u sektoru bankarstva i finansijskih usluga.

Po broju obavljenih transakcija, na prvom mestu je lani, kao i 2014, bila Turska, dok se Srbija nalazi na osmom mestu, što predstavlja blagi pad za jedno mesto u odnosu na godinu ranije.

“Tržište poslovnih transakcija u Srbiji potvrdilo je u 2015. godini manji broj ostvarenih transakcija, ali i pored toga, tržište je obeležila jedna velika transformaciona transakcija – akvizicija ‘Danube Foods Group’ od strane finansijskog investitora ‘MidEuropa Partners'”, naglasio je Urs Indermuhle, partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama kompanije EY u Republici Srbiji.

Kako dodaje, Srbija je doživela najveći rast u 2015. godini (314,9 odsto), kada je tržište povećano na 0,9 milijardi dolara sa 0,2 milijarde iz 2014. godine.

foto: alo.rs

foto: alo.rs

Turska se nalazi na prvom mestu sa očekivanom vrednošću transakcija od 10,8 milijardi dolara, zatim Poljska (7,6 milijardi) i Češka (7,2 milijarde).

Najveći udeo strateških investicija imala je Hrvatska, gde su 96 odsto akvizicija izvršili strateški investitori, a slede Srbija sa 93 odsto i Slovačka sa 86 odsto.

Na polju spajanja i akvizicija u CSE regionu lani su sa 49 odsto dominirale lokalne transakcije.

Lokalne transakcije su bile najpopularnije u Bugarskoj (62 odsto), Mađarskoj (60) i Srbiji (60). Turska i Češka imale su najviše izlaznih transakcija (svaka po 38), u čemu ih prati Poljska (30), navodi se u izveštaju kompanije EY.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Dinar stabilan, kurs 122,94 dinara za evro
Next Otkrivena nova nalazišta nafte i gasa u Kuvajtu

You might also like

Prehrambena industrija 0 Comments

Neoplanta: Fabrika otpadnih voda i nova farma

Industrija mesa Neoplanta u narednom periodu planira nekoliko vrednih projekata, među kojima i fabriku otpadnih voda.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Proizvodnja uglja u prvom kvartalu manja za 6,5 odsto

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Milorad Grčić je izjavio da nisu planirana poskupljenja struje i uglja, kao i da je stabilizovana proizvodnja u rudarskom basenu Kolubara.

Kompanije 3 Comments

Miodrag Kostić: Nisam kupio šećerane za tri evra

Miodrag Kostić demantuje da je kupio tri srpske šećerane za tri evra, jer su kupoprodajni ugovori sadržali obavezujuće milionske troškove i investicije, navodi se u saopštenju MK Group.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply