Digitalno oglašavanje: Gde će odlaziti novac u narednih pet godina

Digitalno oglašavanje: Gde će odlaziti novac u narednih pet godina

Novac sve više otiče od tradicionalnog oglašavanja ka digitalnom, u svetu dosta brže nego kod nas. U narednih par godina mobilni uređaji će preuzeti primat.

Jak rast trošenja na mobilno, video i oglašavanje na društvenim medijima će nastaviti da menja izgled tržišta medija.

Tokom narednih pet godina, marketing će se naročito posvetiti mobilnim uređajima. Novac će se preusmeriti od tradicionalnih medija, uključujući novine i magazine, ka ekranima, društvenim mrežama, pretrazi i video materijalima.

Pogledajte koje su ključne informacije iz najnovijeg izveštaja Business Inteligence.

  • Mobilno oglašavanje će biti najbrže rastući kanal oglašavanja i nosilac svih digitalnih formata. Prihodi od mobilnog oglašavanja u SAD porašće 26,5 posto do 2020.
  • Novac od marketinga više odlazi na video sadržaje nego na pretragu i displej. Do 2020. Prihodi od reklama na video sadržajima porašće 21,9 posto u SAD.
  • Prihodi od reklama na mobilnim uređajima preovladaće one na desktop računarima do 2019. Oglašavanje na desktop računarima će se smanjivati u narednom periodu, dok će oglašavanje na mobilnim uređajima rasti.
  • Reklame na mobilnim ekranima, uključujući banere, video i audio reklame kao i sponzorstva će preovladati nad reklamama na desktop računarima mnogo ranije, 2017. godine.
  • Reklame na društvenim medijima se brzo adaptiraju. Prihodi od oglasa na društvenim medijima u SAD, koji uključuju video i displej oglase, rašće po stopi od 14,9 odsto do 2020.
Foto: Business Inteligence

Foto: Business Inteligence

Prema podacima IAB-a (Interaktivni advertajzing biro), tržište digitalnog oglašavanja u Srbiji je u 2013. zabeležilo rast od 13,4 odsto, dok je ukupna potrošnja na online oglašavanje procenjeno na 16,2 miliona evra.

Za razliku od digitalnog, prihodi od tradicionalnog oglašavanja se neće menjati u narednih par godina. U periodu između 2016. i 2020. porašće samo 0.4 odsto.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Milojko Arsić o brojnim rizicima po rast BDP-a
Next Komisija odobrila koncentraciju: Imlek kupuje Nišku mlekaru

You might also like

Rezidencijalne nekretnine

Gradi se stambeno-poslovni objekat “Skyline Belgrade”

Direktor projekta “Skyline Belgrade” Adir El Al rekao je da je to treći veliki objekat, koji ta kompanija gradi u Beogradu i to na prestižnoj lokaciji u Ulici kneza Miloša.

Društvo

Policijska akcija “Cunami”: Hapšenja u više gradova Srbije

U nastavku koordinisane policijske akcije “Cunami” danas su uhapšene još dve osobe i zaplenjene dodatne količine droge, te je u akciji, koja je sprovedena na teritoriji više gradova u Srbiji,

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Belex oslabio, nastavljeno intezivno trgovanje akcijama Energoprojekt holdinga

Beogradsko tržište je zabeležilo pad drugi dan zaredom, uz značajno slabiju investicionu aktivnost u odnosu na prethodne dane.