Spojili se američki IHS i britanski Markit

Spojili se američki IHS i britanski Markit

Procenjena tržišna vrednost nove analitičke kompanije koja prikuplja informacije od glavnih trgovaca obveznicama je 13 milijardi dolara, a sedište će biti u Londonu zbog čega će kompanija plaćati manji porez.

Američka analitička firma IHS i britanska kompanija za tržišne analize Markit stvoriće zajedničku firmu sa edištem u Londonu, čija će procenjena tržišna vrednost dostićii 13 milijardi dolara.

Preseljenjem u Veliku Britaniju, IHS će imati koristi od manjeg poreza za kompanije. Ta strategija spajanja i seljenja sedišta u Evropu, koju koriste američke firme kako bi izbegle plaćanje visokih poreza kod kuće, naziva se porezna inverzija.

Nova firma pod nazivom IHS Markit plaćaće porez od oko 20 posto, u u poređenju 35 posto u Sedinjenim Američkim Državama.

Foto: brimg.net

Foto: brimg.net

Dogovor postignut u ponedeljak procenjuje vrednost Markita na oko 5,8 milijardi dolara.

Nakon zaključenja ugovora, koji se očekuje u drugoj polovini godine, akcionari IHS-a, čija je procenjena tržišna vrednost oko 7,5 milijardi dolara, postaće vlasnici oko 57 posto zajedničke kompanije. Akcionari londonskog Markit posedovaće pak 43 posto zajedničke firme.

Iako će sedište imati u Londonu, nova firma će neke “određene ključne operacije” imati u IHS-ovu sedištu u Englewoodu u Coloradu.

Firma Markit, koju je pre jedne decenije osnovao Lance Uggla, prikuplja informacije od glavnih trgovaca obveznicama koje koristi za istraživanje, vrednovanje, trgovinu i izveštavanje o derivatima, obveznicama, zajmovima i valutama.

Firma je postala važan pružalac podataka za Wall Street i ostala svetska tržišta.

Izvršni direktor IHS-a Jerre Stead postaće izvršni direktor zajedničke kompanije do penzije 31. decembra 2017. godine. Uggla, koji će biti predsednik i član upravnog odbora, preuzeće mesto izvršnog direktora nakon odlaska Steada.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Sećanja: 17 godina od NATO bombardovanja
Next PKS: Alkoholna pića među najfalsifikovanijim proizvodima

You might also like

Transport

Air Berlin obustavlja rad 28. oktobra

Nemački avioprevoznik “Air Berlin” obustaviće letove najkasnije do 28. oktobra, saopštila je ova kompanija i pozvala svoje radnike da potraže posao na drugom mestu.

Transport

Hainan Airlines zadovoljan poslovanjem linije Beograd-Peking

Kineski avio-prevoznik Hainan Airlines saopštio je za portal EX-YU Aviation News da je zadovoljan učinkom nove linije Beograd-Peking koja je pokrenuta pre više od mesec dana preko Praga i obavlja

Banke i finansije

Dunav osiguranje deli akcionarima dividendu

Nadzorni odbor Dunav osiguranja sazvao je redovnu skupštinu kompanije za 27. april tekuće godine, a među tačkama dnevnog reda su i odluke o usvajanju finansijskih izveštaja za prošlu godinu i